Лукът ни поддържа в отлично здраве

Изследователи смятат, че родината на лука е Средна Азия. Оттам той се разпространява в Египет, Рим, Гърция, откъдето по всяка вероятност е пренесен и в България.
Сега лютивият зеленчук се отглежда в целия свят не само като основна съставка на много кулинарни блюда, но и заради изключително ценните му лечебни качества.

Древните римляни смятали, че няма друго по-добро средство от лука за повишаване на жизнените сили на войниците, на тяхната енергия. Съществува поверие, че лукът, поставен до тялото на човека, премахва всичките му болести. В това се оказва, че има много истина, тъй като наличието на фитонциди в него спомага за унищожаването на бактериите (причинители на дизентерията, туберкулозата, дифтерита и пр.), както и на стрептококите.изтеглен файл

Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Най-новите изследвания показват, че е бил прав – зеленчукът отделя биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфонати, аденозин и др. Освен с бактерицидни свойства, той се характеризира и с изключително добрия баланс на различните видове витамини (А, В1, В2, Е, К, РР).
Освен това съдържа етерично масло, гликозиди, захари, простагланциди, а както вече стана дума – и антибиотичните вещества фитонциди, които потискат развитието на болестотворните организми.

Освен това лукът действа апетитовъзбуждащо и оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, като стимулира дейността на сърцето, понижава нивото на холестерина и способства за нормализиране на кръвното налягане. Той лекува също заболявания на горните дихателни пътища, предпазва от грип и благоприятства зарастването на рани. Използва се още при запек, газове в червата в сварен вид и за нормализиране на повишеното кръвно налягане.

Кромидът съдържа също така растителни хормони, подобни на инсулина, които понижават нивото на захарта в кръвта. Това го прави отлична храна и лекарство за диабетици. В него има до 4-5 процента азотни вещества, които представляват лесно усвоими белтъци. Още от древни времена лукът е бил известен като отлично очистително средство и като най-доброто лекарство за повишаване на апетита.

В перата на зеления лук пък се съдържа голямо количество витамин С. Дневната потребност на един човек може да бъде задоволена само със 100-150 г от тях.
Установено е, че пресният сок от този зеленчук е отлично средство за лекуване на бронхит, ангина, пневмония и др. Народната медицина го използва също за прочистване на гнойни рани, както и при измръзвания и изгаряния на кожата, като в този случай се прилага компрес от каша от смачкан лук, завита в марля.
Освен това народните лечители препоръчват лука като отлично лекарство против склерозата. Препоръчва се да се взима 3 пъти дневно смес от равни количества сок от лук и мед.

Към посочените по-горе лечебни свойства може да се прибави също и това, че той стимулира дейността на жлъчката, премахва петната по кожата и действа успокояващо на нервната система. Лукът блокира развитието на рак, действа като добро средство против хрема, бронхит, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и пречиства кръвта. Само половин глава кромид на ден (независимо дали суров, или сготвен) повишава нивото на полезния холестерол с 30 процента и поддържа кръвта в отлично състояние.onions8

Използва се още и като диуретично средство. За целта трябва да се прилага следната рецепта: 3 глави лук се нарязват на ситно, след което се оставят да престоят 8 часа. Получената настойка се прецежда и от нея се пие по 1 кафена чаша 3 пъти дневно.
Следователно редовната консумация на лук ще ни спести гълтането на много лекарства, изразходването на много средства и най-важното – ще ни поддържа в отлично здраве.