За недостига на желязо в организма

Ако следобед изпитвате непреодолимо желание да поспите, а след работа се чувствате като „изцеден лимон”, значи страдате от желязонедоимъчна анемия. Или имате „уморена” кръв. Заболяването е слабо познато, но е изключително често срещано. Отключва се главно през есента.

Освен постоянно изтощение, за него е типичен ускорен пулс, виене на свят, ниско кръвно. Сред другите симптоми са изтъняването и окапването на косата и появата на тъмни кръгове под очите. От всичко това страдат предимно жените.

При жените това се случва много по-често поради ежемесечната загуба на желязо при менструалния цикъл. Много дами се подлагат и на изтощителни диети, увеличавайки рисковете за организма си. Други пък просто се раждат с желязонедоимъчна анемия.
Масово заболяването не е известно, но е сериозно изследвано. От него страдат около 20% от жените в световен мащаб. Сама по себе си забелязаната при тях ленивост не е заболяване, но за лекарите е симптом, че нещо не е наред.

Причините за състоянието са три:

Първата е свързана с острата или хронична загуба на кръв – при нараняване, някои видове карциноми, язви на лигавиците, обилна менструация.

Втората е нарушен синтез на хемоглобин или травма на артериите, което води до разрушаване на еритроцитите. По този начин броят на увредените и остарелите кръвни клетки надвишава този на новообразуваните. Ето защо кръвта се счита за уморена, а оттам и тялото.

Третата причина е липсата на прием на храни, богати на желязо, витамин В12 и фолиева киселина.umora

Симптомите на недостиг на желязо включват:

– умора

– виене на свят

– бледнота

– загуба на коса

– раздразнителност

– слабост

– крехки или цепещи се нокти

– Синдромът Плъмър-Винсън: болезнено атрофия на лигавицата, покриваща езика, фаринкса и на хранопровода

– нарушена функция на имунната система

– синдром на неспонойните крака

Според лекарите заболяването се развива бавно, в продължение на години. Процесът се ускорява при ограничаване на месото в ежедневното меню. За да се предпазят от анемията, вегетарианците трябва да наблегнат на зеленчуци, богати на желязо – спанак и коприва. Ако човек не води прекалено активен живот и сърцето и белите му дробове са в добра форма, може въобще да не усети, че страда от липса на желязо.high-iron-main

*Препоръчителната доза желязо е 15 милиграма дневно. Набавя се чрез храната. Ако приемате предимно салати, сокове, айрян, ориз и картофи, има вероятност да развиете желязонедоимъчна анемия. Можете да си наб739_1авите липсващия елемент, като наблегнете на червените меса и най-вече на черния дроб, меда, пчелния прашец, стафидите, магданоза, гъбите и какаото.

* Някои продукти извличат желязото от тялото, преди организмът да се възползва от него. Сред тях са кафето и черния чай. Диетолозите съветват тези напитки да не се консумират веднага след хранене.

* Когато човек се чувства отпаднал, е добре да си направи кръвни изследвания, за да провери нивата на хемоглобина и желязото. При този вид анемия лекарката най-често предписва няколкомесечен курс с тривалентно желязо на таблетки. Ако ударното им приемане не даде резултат, търсят се други причини за “уморяването” на кръвта.

* Навремето бабите ни лекували желязонедоимъчната анемия с ябълка, в която забивали гвоздей. Пиронът трябва да престои в плода поне едно денонощие, за да има резултат. Разбира се, преди да бъде забит, трябва да се извари. Според пробвали бабината рецепта достатъчно е да се прилага само два пъти месечно, за да възвърне човек „пъргаината“ на кръвта си.