Женските кръвотечения – как да отличим нормата от заболяването

Женските кръвотечения – как да отличим нормата от заболяването

1.Естествени кръвотечения

За нормални се смятат цикличните кръвотечения от половите органи.Те имат функционален характер,т.е съпътстват определен период от живота на жената.Открояват се три такива периода:

  • период на полово съзряване(ювенилни кръвотечения)

Ювенилните кръвотечения не би трябвало да всяват страх.Те са естествени за момичетата във възрастта на плово съзряване (10-17г).Обикновенно са продължителни (над 7 дни), обилни,водещи до намаляване на хемоглобина и еритроцитите (анемия или малокръвие).Обикновенно се появяват с интервали 1,5 до 6 месеца, но могат да настъпват и 14-16 дни след началото на предишното кръвотечение. Свързани са с хормоналното преустройство на организма и се прекратяват след полово съзряване и установяването на нормален менструален цикъл, което става обикновенно около 1,5 години след менарха (първата менструация).

При ювенилните кръвотечения може да се развия анемия, както вече отбелязахме.Нека кажем няколко думи за това заболяване.

Симптомите за развитие на анемия са следните: слабост,умора,кръжене на “мушици” пред очите, сърцебиене и задух, чупливи нокти,цъфтящи и без блясък коси,бледа кожа, понижен имунитет.

Тревожен знак са честите и обилни кръвотечения.В такива случаи трябва да се обърнете за консултация към специалист, тъй като подобни явления могат да свидетелстват за нарушения в работата на ендокринните жлези или да са симптом на гинекологично заболяване.istock-000062136210-large-1442862544

  • достигане на зрелост(който се определя с началото на менструацията)

Менструациите или ежемесечните циклични кръвотечения, са свързани с изхвърлянето на маточната лигавица.Те започват от 11-14 години и продължават до менопаузата, която настъпва към 47-55 годишна възраст.

Първата менструация доближава момичето до света на възрастните, превръща я в девойка.Но в действителност тя още не е признак на полова зрелост, а само начало на нейното развитие:съзрявнето на яйцеклетката,т.е овулацията, не настъпва веднага.Датата на това събитие е доста сложно да бъде определена, то може да настъпи и преди установяването на редовните менструации, и доста по-късно.Засега природата не е открила на учените тази тайна.

Редовността на менструациите е един от признаците за “разцвет” на вътрешните полови органи.Ако ритъм дълго време не се установява, това трябва да постави девойката нащрек.Подобен факт далеч невинаги е признак за нежелателни процеси в организма, но си струва да се посети гинеколог – поне с профилактична цел.Много важно е да се следи как и кога настъпват цикличните кръвотечения.

  • раждане(също съпроводено с кръвотечение)

Това е естествен физиологичен процес.След като бебето премине по родовия път и плацентата се изхвърли, кръвотечението се прекратява в резултат на маточните съкращения.Общата кръвозагуба по време на раждане е около 0,5 литра.Ако кръвотечението продължава дълго и се придружава със значителна загуба на кръв, или възникне след раждането, вече се говори за патология на половата сфера.

Свързани теми:

Естествени кръвотечения

Аномални кръвотечения

Лечение

Природната аптека помага