Трихомони – най-често срещаната инфекция

 

Трихомониаза

Трихомониаза (трихомониаза старото име) – най-често срещаните инфекции предавани по полов път.

Причинителят на трихомониаза е един едноклетъчен паразит – вагинални Trichomonas (Trichomonas Vaginalis).

Според СЗО, 170 милиона души са заразени (но реалния брой случаи може да бъде много по-висок). Разпространението на трихомониазата сред възрастните в развиващите се страни е до 40% .clip_image002_thumb170

Предава се чрез сексуален контакт. В редки случаи, може да се заразите чрез кърпи, бански костюми, или чрез  груби нарушения на правилата за лична хигиена.

Трихомониазата засяга  както жените, така и мъжете. Освен това, клиничните прояви са по-често при жените. При мъжете, трихомониазата често е асимптоматична.

Симптомите на трихомониаза при жените – жълто-зелено вагинално течение (често пенесто с неприятна миризма, сърбеж във влагалището, дискомфорт по време на полов акт и уриниране).

Симптомите на трихомониаза при мъжете – най-често се проявяват симптоми на уретрит – усещане за парене при уриниране, по време и след полов акт. Trichomonas инфекция може да доведе до хроничен простатит.

Трихомониазата увеличава риска от заразяване и предаване на ХИВ. При жените,има висок риск от развитие на рак на маточната шийка.

Трихомониаза може да повлияе на хода на бременността – недоносени раждания се случват по-често при пациенти с трихомониаза.

За диагностика на трихомоните се използвт  различни методи (микроскопия, култура, PCR), като всеки метод има своите предимства и недостатъци.

Лечението на трихомониазата се  извършва от  лекарства от групата на 5-нитроимидазоли. Най-често се  използва метронидазол. Лечението трябва да проведат и всички сексуални партньори. По време на лечението, е желателно да се избягват секс и алкохол.

Trichomonas

Важно е  ранното откриване и лечение на пациенти с трихомониаза . За да се предотвратят усложнения, свързани с трихомоните, и да се спре разпространението на инфекцията. Всички сексуално активни трябва редовно да се изследват за трихомони и други полово предавани инфекции.

Превенцията на трихомониазата е същата, както и за други полово предавани инфекции – постоянен здравословен сексуален партньор, както и използването на презервативи. Лошото е, че имунната система не предпазва от повторно заразяване, така че трябва да се вземат превантивни мерки, независимо от това дали сте болни или не.

Източник  http://trichomoniasis.ru/