Вагинален рН баланс

Вагината се самопочиства чрез секретиране на течности и така потдържа своето здравословно рН.

Какво е рН?
PH е десетобалната система за киселинност и алкалност. PН по-ниско от 7, е кисела среда и рН по-високо от 7 се считат алкална. Здравословното вагинално рН е между 3.8 и 4.5.
Защо е важно вагиналното рН да е балансирано?
Леко киселата среда е идеална за видовете добри бактерии, които помагат вагината да е чиста и здрава . Поддържане на тези бактерии е важно не само за общата хигиена и комфорт, но и да се избегнат инфекции и заболявания. А нивото на рН над 4.5 може да ви направи по-податливи на вагинит, или възпаление на тъканта на вагината, които могат да бъдат причинени от инфекции, като гъбички и бактериална вагиноза (най-честата причина за анормално вагинално течение) или дразнене от женски полови органи. Някои вагинални инфекции, дори може да ви направят по-податливи на други полово предавани болести като хламидия и гонорея.

5 неща които могат да променят вагиналното PH и как да ги избегнем?
Има много фактори, които могат да повлияят на Вашето вагинално рН – Но не се притеснявайте! Има и стъпки, които можете да предприемете, за да сведат до минимум тези ефекти.

1. Промивките на са необходими,дори са вредни тъй като влагалището се самопочиства. Дори обикновената вода е с рН 7.Също ароматите, използвани в някои душове могат да раздразнят вагината. Измиване на външната част на вагината (вулвата) е всичко, което е необходимо. Ако забележите силна или неприятна миризма, си уговоретее среща с вашия гинеколог, може да имате инфекция.

2. При полов контакт: рН на спермата е между 7,1 и 8, така че въвеждането и във влагалището Ви може да предизвика промяна в баланса на микрофлората. Ако усетите дразнене след секс, опитайте да използвате презервативи.

3. Менструация: Кръвта е с рН 7,4, така че по време на цикъл рН е повишенаПовечето жени могат да се справят с разликата, но някои жени установяват, че са податливи на инфекции по време на или след менструация

4. Тампоните: Тампоните абсорбират менструалната течност и всички бактерии – добри и лоши. Те могат да попречат на добрите бактерии и по повърхността на де увеличат патогенните. Избягвайте употребата на тампони- превръзките са за предпочитане.

5. Бременност или менопауза: Нашите хормони, особено естрогена, играят голяма роля в поддържането на нашите вагини здрави и нашето рН кисело. По време на бременност и менопауза нивата на естроген са ниски, понякога водят до заболявания като вагинална атрофия и причиняват по-високо рН. Ако сте бременна или в менопауза, консултирайте се с Вашия лекар за решения, за да запазите рН в правилният диапазон. Лекарят може да Ви предпише лекарство или кремове, които ще ви помогнат да останете балансирани.