Цистит-какво представлява?

Какво е циститът?

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Този термин, обаче често се използва за характеризиране на други състояния и покрива множество инфекции и раздразнения на долните пикочни пътища (пикочен мехур и уретра). Той причинява усещане за парене по време на уриниране и необходимост за често уриниране. Понякога, обаче лечението не помага. В този случай може би имате хроничен (интерстициален) цистит. Той често има продължителен ефект върху качеството на живота ви.

Честота.

Около 20-40 % от жените преболедуват от цистит през живота си.

Как се разболяваме?

В момента най-честата причина за цистита е инфекция с чревни бактерии, особено при жени, които имат много къса уретра (тръбичката, която извежда урината от пикочния мехур на вън). Нормално, урината е стерилна, т.е. в нея нормално няма бактерии. От друга страна е възможно да имате бактерии в пикочния си мехур без да имате никакви оплаквания.

Причини за инфектиране на пикочния мехур.

 Понякога, поради други заболявания, в пикочния мехур след уриниране остава известно количество урина (остатъчна урина). При уриниране винаги остава малка капка урина на изхода на уретрата. Тя се инфектира поради близостта й до ануса и разположението й на входа на влагалището, а тези места нормално са населени с болестотворни и неболестотворни бактерии. След инфектирането на тази капка, инфекцията може да бъде унищожена от локалните защитни сили на лигавицата или да се пренесе нагоре до пикочния мехур.

Ето някои условия, които улесняват инфектирането на мехура.

Хигиена

Хигиената е особено важна за жените и момичетата, тъй като уретрата им е по-къса от тази на мъжете и е разположена в близост до ануса. Измиването при тях трябва да бъде отпред-назад, а не по друг начин, за да се избегне пренасянето на бактерии от ануса, към уретрата

Вродени деформации на пикочните пътища.

В случай на повтарящи се инфекции на пикочната система, особено при момчета и млади мъже, те трябва да бъдат изследвани за вродени аномалии на пикочните пътища, които възпрепятстват нормалното изпразване на пикочния мехур.

Хора с катетър.

При продължително използване на катетър (изкуствена тръбичка, която извежда урината на вън), се откриват бактерии в пикочния мехур, което най-често протича без симптоми. При смяна на катетъра могат да се получат малки ранички, което увеличава вероятността за инфектиране (цистит) и дори инфекция на кръвта.

Мъже с уголемена простата.

Уголемената простата затруднява изпразването на пикочния мехур и в него след уриниране остава урина, която е благоприятна среда за развитие на бактерии.

Бременност.

 Уголемената матка притиска както уретерите и и пикочния мехур и предизвиква задържане на урината. Ако бременната жена има бактерии в урината, трябва да се вземат поне два пъти урокултури, независимо дали има симптоми или не. Ако изследванията показват наличие на бактерии, те трябва да бъдат лекувани, тъй като съществува риск за инфекция на бъбреците и преждевременно раждане.

„Цистит на медения месец.“

Циститът при жените може да е свързан с повишена сексуална активност или дори с първия сексуален акт (дефлоративен цистит).

Венерически заболявания.

Гонореята и хламидията могат да причинят оплаквания, близки до тези при цистит. Подобни на цистит симптоми при младите сексуално активни мъже могат да бъдат причинени от сексуално преносими заболявания: хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН, кондиломи, сифилис.

Паразити.

При хора, които са били в Северна Африка или Средния Изток, пикочния мехур може да е инфектиран от паразити- такава е шистозомиазата. Симптомите са подобни на тези при цистита, но липсват бактерии в урината.

Жени след менопаузата.

Поради липсата на женски полови хормони при жени в след менопаузалния период, настъпват множество промени в цялото тяло. Една от тях е намалената локална защита на лигавицата на пикочните пътища, в следствие на което те по-често боледуват от цистит.

Контактен дерматит.

Жени, които прилагат дезодоранти или други дразнещи средства върху техните гениталии, могат да развият цистит или симптоми наподобяващи това заболяване.

Какви са причините за хроничния цистит?

 Вашия пикочен мехур е кух, мускулен орган с форма на балон. В него се събира урината и когато се изпълни усещаме необходимост да уринираме. При хроничен цистит сигналите, които се изпращат към мозъка и сигнализират, че мехура е пълен се смесват със сигналите за болка и напрежение и вие изпитвате необходимост да уринирате без да се е събрала в мехура достатъчно урина.

Още не е напълно изяснено, какво причинява хроничния цистит. Експертите имат няколко теории, включващи наследственост, автоимунни заболявания, инфекции, алергични състояния и др.

Какви са симптомите на цистита?

 -Усещане за парене или болка по време на уриниране.

-Често уриниране.

-Мътна или неприятно миришеща урина.

-Болка или дискомфорт ниско в корема, точно над пубичната кост.

-Деца под пет годишна възраст често имат по-малко забележими симптоми. По-често цистита се проявява със слабост, раздразнителност, намален апетит и повръщане.

-Възрастни жени също могат да имат по-нетипични симптоми, като слабост, объркване, треска.

-Хроничният цистит има различни симптоми при различните хора, а и симптомите при един и същ човек могат да се променят през различните периоди. Изострят се например по време на менструацията при жени в периода преди менопаузата.

Симптомите на хроничния цистит са:

 -Постоянна, неотложна необходимост за уриниране.

-Често уриниране, което се появява през деня и нощта, но е винаги в малки количества. Хора с хроничен цистит уринират средно около 16 пъти дневно, но може да достигне и до 60 пъти дневно.

-Болката e в ниската част на корема (над пубичната кост) или между вагината и анусът при жени, и между скротумът и анусът при мъже.

-Има болка по време на полов акт. При мъже може да се наблюдава болезнена еякулация.

-Хронична тазова болка.

Кой е в риск?

-Жени и момичета, които нямат добри хигиенни навици.

-Бременни жени.

-Хора с вродени деформации на пикочната система.

-Мъже с уголемена простата.

-Хора, носещи катетър.

Съвети.

-Важно е да пиете достатъчно количество течности. Така пикочният мехур се очиства от бактериите.

-При уриниране, пикочният мехур трябва да бъде напълно изпразнен. Лош навик е да влизате в тоалетната с нещо за четене докато уринирате.

-Поза за най-добро изпразване на пикочния мехур е след като седнете на тоалетната чиния да се облегнете назад в стената.

-Носенето на топли дрехи в долната половина на тялото също ви предпазва от цистит.

-За да се предпазите, полезно е ежедневното пиене на сок от боровинки. Това е естествено и просто лечение, носещо облекчение от симптомите на цистита при повечето жени. Смята се, че сокът от боровинки предпазва от цистит, като пречи на бактериите да се закрепват за стената на пикочния мехур.

-Уриниране веднага след полов акт ще отмие повечето бактерии от уретрата.

-Опитвайте да уринирате поне веднъж на три часа. Жени, които избягват уринирането за дълги периоди страдат повече от инфекции на пикочните пътища.

Съвети при хроничен цистит.

 -Избягвайте следните храни и напитки: въглехидрати, кафе и други съдържащи кофеин напитки-кола, какао, черен чай, също така цитрусови плодове и храни с високо съдържание на витамин С. Всички те дразнят силно лигавицата на пикочния мехур. Други, по-слаби дразнители са домати, туршии, алкохол и подправки.

-Тренирайте пикочния си мехур. Тези техники могат да ви помогнат да намалите честотата на уринирането. Тренировките включват уриниране по час – ходете в тоалетна според часовника, а не според това дали ви се ходи. Така постепенно удължавайте интервалите от време между посещенията на тоалетната. Освен това, тренирането на пикочния мехур може да включва контрол на неотложната необходимост за уриниране, като се използват техники за релаксация, като бавно и дълбоко дишане или разсейване на вниманието с други интересни за вас дейности.

-Носете по-широки дрехи! Избягвайте колани или дрехи, които притискат корема ви.

-Намалете стреса!

-Спрете цигарите! Тютюнопушенето може да влоши всяка болка. Отказът от цигарите може да облекчи болката, а има и други полезни ефекти върху здравето ви.

Как се поставя диагнозата?

Най-важно е да се изследва урината (химичен анализ) и да се направи урокултура (изследване за микроорганизми в урината). Важно е урината да е сутрешна, прясна. При уриниране за изследването е добре жените да се разделят срамните устни, за да се възпрепятства попадането на бактерии от кожата и вагината, които нормално съдържат бактерии. Ако имате възпаление, в урината ви лекарят ще открие бактерии, червени и бели кръвни клетки над нормата.

В случай на повторно възпаление лекарят ви може да ви направи допълнителни изследвания като ехографско или рентгеново изобразяване или цистоскопия (оглеждане на вътрешната повърхност на пикочния мехур със специален уред).

Често при хроничен цистит липсват бактерии в урината, което затруднява както диагнозата, така и правилното лечение. Бактерии се появяват при изостряне на хроничния цистит.

Как се лекува циститът?

 Лечението на острият цистит е медикаментозно и трябва да ви бъде назначено от лекар. В повечето случаи циститът се лекува само с един курс на лечение.

Хроничния цистит е много резистентен на лечение. Необходимо е да се приложи комбинация от методи и лекарства. Освен медикаменти през устата може да се приложат и други видове лечение, като стимулиране на сакралните нерви, разтягане на пикочния мехур с вода или газ, медикаменти, поставяни вътре в мехура, хирургична намеса.

Прогноза.

 При някои хора, особено жени циститът може да е много упорит и да се повтаря. За да предотвратите това спазвайте съветите по-горе. Жени, които имат повече от два епизода на цистит годишно могат да се посъветват с лекар за да им изпише лекарствени средства, които повишават локалната защита на лигавицата.

Усложнения при хроничен цистит.

Намален обем на пикочния мехур. Хроничния цистит може да доведе до втвърдяване на стената на пикочния мехур, което намалява растежимостта и обема му, а от там намалява количеството на урина, която той може да събере.

Влошено качество на живота. Честата необходимост от уриниране може да доведе до усложнения в осъществяването на много обществени дейности.

Емоционални проблеми. Хроничната болка, смущенията в съня и др. водят до емоционален стрес и депресии.