Вагинален сърбеж,парене и раздразнение

Вагинален сърбеж, парене и раздразнение

Сърбежът или дразненето навсякъде по тялото може да причини дискомфорт. Но когато това се случи в една област- във вагината или около вулвата (срамните устни, клитора, и вагиналния отвор), може да бъде особено неприятно. Но тъй като те могат да бъдат симптоми на инфекция, е добре да отидете на гинеколог.

Какви са причините за вагинален сърбеж, парене и раздразнение?feminine-itch
Има няколко често срещани причини за вагинален сърбеж, парене и дразнене, това са:

Бактериалната вагиноза. Нормално е да има разнообразие от бактерии във влагалището,но когато грешните бактерии се развият прекомерно може да доведе до инфекция. Освен сърбеж, други симптоми, които идват с бактериалната вагиноза са възпаление, парене, влагалищно течение с непричтна миризма.

Полово предавани болести (полово предавани болести). Хламидия, генитален херпес, генитални брадавици, трихомониаза, гонорея -всички могат да причинят вагинално / вулварен сърбеж и дразнене и други симптоми.

Гнойна инфекция (вагинална кандидоза).Три от всеки четири жени ще развият гъбична инфекция на някакъв етап от живота си. Тази инфекция се появява, когато кандида се развие прекалено много във влагалището и вулвата.Бременност, полов акт, антибиотици и отслабена имунна система могат до допринесат за развитието на гъгична инфекция.Други симптоми са гъстото бяло течение приличащо на извара.

Менопаузата. Спадът в производството на естроген, който се провежда в края на репродуктивните години на една жена може да предизвика изсъхване и изтъняване на вагиналните стени. Това може да доведе до сърбеж и дразнене. Изтъняване на вагиналните стени  е проблем при някои жени, които кърмят.

Химични дразнители. Редица химически вещества, включително кремове, душове, презервативи, противозачатъчни , перилни препарати, сапуни, ароматизирана тоалетна хартия, и омекотителите може да раздразнят влагалището и вулвата.

Lichen склероза. Това е рядко заболяване, което причинява тънки бели петна  върху кожата, особено около вулвата.  Жените след менопауза са най-склонни да развият това състояние.

Как се лекува вагиналното парене,сърбеж и раздразнение?

Как вагиналният дискомфорт се третира -всичко зависи от причинителя(нужна е точна диагноза):

Вагиноза и полово предавани болести се лекуват с антибиотици .
Гъбичните инфекции се лекуват с противогъбични лекарства. Те се слагат във вагината под формата на кремове, мазила, или супозитории, или  се приемат перорално. Въпреки това, ако никога не сте били диагностицирани с гъбична инфекция, посетете Вашия лекар преди употребата на което което и да е лекарство.
Менопаузата може да бъде лекувана с естрогенов крем, таблетки, или вагинален пръстен.
Други видове сърбеж и дразнене се третират със стероидни кремове или лосиони, които намаляват възпалението.

Има ли подръчни средства за вагинален сърбеж, парене и раздразнение?

Ето няколко съвета за предпазване и лечение на вагинално дразнене у дома:

Избягвайте ароматизирани тампони или тоалетна хартия, кремове, женски спрейове и душове.
Използвайте вода и обикновен сапун  без аромат .Измивайте се веднъж дневно с  хладка вода.Прекаленото миене на гениталиите води до сухота.
Винаги избърсвайте отпред назад, след изхождане.
Носете памучни бикини (без синтетични тъкани).
Не използвайте вагинален душ.
Използвайте презервативи по време на полов акт, за да предотвратите полово предавани болести.
Ако изпитвате сухота на влагалището, използвайте вагинален крем. Нанесете крем на водна основа- лубрикант (Glaitgelen), преди да правите секс.