Главоболие и хормони: Каква е връзката?

Главоболие и хормони: Каква е връзката?

Много фактори допринасят за главоболието на мъжете и жените.При жените, обаче, често се забелязва връзка между главоболието и хормоналните промени.

Хормоните естроген и прогестерон  – които играят ключова роля в регулирането на менструалния цикъл и бременността – могат да повлияят главоболието, свързано с химикали в мозъка. Равновесните нива на естроген могат да подобрят главоболието, но когато нивата се понижават или променят могат да го направят по-лошо.

По време на менструация:

Спадът на естрогена точно преди менструация може да допринесе за главоболието. Много жени с мигрена съобщават за главоболие, преди или по време на менструация.

Мигрена по време на менструация може да се лекува по няколко начина, включително:

-Нанесете лед. Задръжте студена кърпа или лед на болезнените места на главата или врата. Увийте студения лед в кърпа, за да защитите кожата си.
-Различни упражнения. Опитайте релаксиращи упражнения за понижаване на стреса.
-Биофийдбек може да подобри вашето главоболие, като  помага да се наблюдава как тялото ви реагира на стреса.
-Акупунктура. Акупунктурата може да подобри главоболието и да ви помогне да се отпуснете.
-Болкоуспокоителни. Вашият лекар може да препоръча да приемате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като напроксен или ибупрофен . Тези лекарства могат да облекчат болката веднага след като започне главоболието ви.
-Вземете триптани(анимигренозни препарати). Вашият лекар може да предпише триптани, лекарства, които блокират сигналите за болка в мозъка ви. Триптаните често могат да облекчат болката в рамките на два часа.
-Вземете болкоуспокояващи и триптани. Някои жени могат да приемат комбинация от НСПВС и триптани за облекчаване на болката от менструална мигрена.

Превантивно лечение:

  • Ако в месеца често страдате от главоболие, Вашият лекар може да препоръча превантивно лечение с нестероидни противовъзпалителни средства или триптани.
  • Ако менструалния цикъл е редовен, то често е най-ефективно да се предприемат превантивни  медикаменти за главоболие,като започнете приемането им няколко дни преди менструация в продължение на период до две седмици след началото на менструацията.
  • Ако имате мигрена през целият менструалнен цикъл или имате нередовна менструация, Вашият лекар може да препоръча да се вземат превантивни лекарства всеки ден.

Дневни лекарства могат да включват бета-блокери, антиконвулсанти, блокери на калциевите канали, антидепресанти или магнезий. Лекарят ще ви прегледа за  други здравни проблеми, които могат да имат връзка с главоболието, за да се определи кои медикаменти могат да бъдат най-подходящи за вас.

Въвеждане на промени в начина на живот, като например намаляване на стреса и упражнения редовно, ще помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на мигрената.

Използването на противозачатъчни хапчета:

Някои жени получават мигрена по време на приема на противозачатъчни хапчета.Противозачатъчните медикаменти могат да променят главоболието – понякога за добро, понякога за по-лошо, а понякога изобщо не.

Ако получите мигрена по време на приема на противозачатъчни хапчета, се консултирайте с вашия лекар. Използвайте такива хапчета, които имат по-ниска доза естроген.

 

Свързани теми:

  1. 4 причини за висок тестостерон при жените
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Естроген – най-женският хормон
  5. Как хормоните влияят на тялото?
  6. Висок тестостерон
  7. Разстройства свързани с андрогена
  8. Ниски и високи нива на FSH
  9. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза