Бяло течение – видове

Бялото течение бива няколко вида, като видът му зависи от това, в коя част на женската полова система се намира:

  • Вестибуларно бяло течение

Произхожда от лигавицата от преддверието на влагалището и обикновените причини за неговата поява са лоша лична хигиена, възпаление на вулвата, захарен диабет, самозадоволяване и др.

  • Влагалищно бяло течение

Както говори името му, то произхожда от лигавицата, която покрива стените на влагалището. Причините за него могат да бъдат както възпалителни, така и невъзпалителни процеси. Възпалението може да се предизвика от някои микроорганизми като гонококи, стафилококи, ешерихия коли и др. Този вид бяло течение може да се причини и от навлизането на момичето в предпубертетния и пубертетния период, от повишена секреция на естрогени и др.

  • Бяло течение от маточната шийка

То се появява при болестни процеси, засягащи шийката на матката, като например гонорейна инфекция.

  • Маточно бяло течение

Причини за него са болестни процеси, засягащи най-често лигавицата на матката. Най-вече това са възпаления от гонореен, туберколозен или септичен характер. Бяло течение, причина за което е възпаление на маточните тръби, се среща много рядко.

Най-често срещани са вестибуларното и влагалищното бели течения, заради лошата полова хигиена или наличието на някакво възпаление. Много рядко причина за появата на тези две течения са туморни образувания.

Лекарите много често могат да определят произхода на течението само по външните му белези като количество, консистенция, цвят, мирис. Но винаги е необходимо да се направи микроскопско и бактериологично изследване на влагалищния секрет, за да се постави най-точна диагноза и за да може да се назначи подходящото лечение.