4 ужасни полово предавани болести за които може би не знаете..

Разбира се, че знаем за полово предавани болести като гонорея, хламидия, херпес,трихомони ,но също така има и много други които са еднакво вредни, макар и по-малко известни.Сега ще опишем накратко четири инфекции,които трябва на знаете и ако имате симптоми какво да направите:

1. Мек шанкър
Какво  е: “По същество, предава се по полов път и имате рани или язви по гениталиите . Раните започват с малки неравности, и могат да прераснат в язви, които нарастват а в рамките на два дни.

Симптоми: “Болезнен секс или кървене по време на полов акт са двата основни симптома,а понякога боли и болка при уриниране. Нещо повече, може да получите подути лимфни възли в слабините и под пъпа. За да го диагностицират, повечето лекари виждат раните, но понякога се използват тестове.

Лечение: Това е просто: Можете да се излекувате за една седмица с антибиотици. “Най-важното нещо е, ако сте сексуално активни, трябва да превърнете в навик разглеждането на вашите гениталии за да забележите ако има нещо необичайно.

2. Заразният молуск
Какво е това: Това е вирусна сексуално предаваема болест ,разпространява се чрез контакт кожа-в-кожа -понякога не е непременно да е чрез сексуален контакт.Действително, това е обща инфекция на кожата-деца също могат да го получат.

Симптоми: Характеризира се с повдигнати, изпълнени с течност подутини по гениталиите.Те могат да бъдат малки като карфица или голями колкото гумичка на молив. Обикновено не болят,а причиняват сърбеж.

Лечение :Диагностицира се лесно.Молуските могат да бъдат отстранени по: хирургичен път – чрез отстраняването им от повърхността на кожата с хирургичен инструмент, наречен „кюрета”;чрез използване на химически агенти, което води до разрушаването им – лекарства за намазване върху кожата; чрез течен азот.

3. Цитомегаловирус (CMV)
Какво е това: Това е вирус, който е свързан с вируса, който причинява варицелата, херпес симплекс, и мононуклеоза. “Той се разпространява от човек на човек чрез телесните течности, като кръв, слюнка, урина, сперма, и майчиното мляко”. “Той също се разпространява чрез сексуален контакт, кърменето, трансплантация на органи, и през плацентата.”

Симптоми: Повечето хора не показват симптоми. Но при остри случаи, CMV може да предизвика симптоми като повишена температура, болки в гърлото, загуба на апетит, умора, и увеличени лимфни възли.

Лечение: Тъй като това е вирус, антибиотици не работят. След като сте заразени с CMV, вие запазвате вируса за цял живот (подобен на херпес). Обикновенно остава в латентно състояние, ако сте здрави.

4. Лимфогранулома венереум
Какво е това: Това е  сексуално преносимо хламидийно заболяване, което се характеризира с бързо заздравяваща раничка по половите органи, последвана от гнойно възпаление на лимфните възли.. Причинява се от три щама  бактерии, един от които е щам, който причинява гениталната хламидия.

Симптоми:Заболяването се проявява след инкубационен период от 3 до 15 дни като се явява малко мехурче, което бързо се разязвява и бързо оздравява. По тази причина първичните промени често пъти могат да останат незабелязани. Първият симптом обикновено е едностранно болезнено увеличаване на слабинните лимфни възли, което прогресира до голяма болезнена маса, фиксирана към околните тъкани и покрита със зачервена кожа. Могат да се появят множество гнойни джобове, които фистулизират и отделят кръвенисто-гноен секрет. Оздравяването се характеризира с образуване на ръбци. Може обаче да останат гнойни джобове, които да станат причина за обостряне на заболяването. На лице са и общи явления – повишаване на температурата, отпадналост, главоболие, болки в ставите, гадене и повръщане. Болките в гърба са чести при жените, при които е засегната шийката на матката или горната част на влагалището с последващо увеличение и нагнояване на тазовите и параректалните лимфни възли. При анален  полов контакт при жени и хомосексуални мъже може да се получи възпаление на правото черво с кръвенисто-гнойна секреция от ануса.

Лечение: Диагнозата се поставя чрез кръвен тест, с който се установява нарастване на антителата. Със специфични имунологични проби се откриват хламидиите в гнойта. При вече уточнена диагноза се провежда лечение с антибиотици във високи дози. Видимо излекуваните пациенти трябва да са под наблюдение в продължение на 6 месеца за евентуална поява на рецидиви. Всички контктни трябва да бъдат изследвани и лекувани.