Как да живея с интерстициален цистит?

Какво е интерстициален цистит и защо не съм чувалa за него?

Интерстициален цистит засягат повече от 1,2 милиона души в САЩ, 90% от които са жени. Състоянието е изключително неприятно и кара много жени да търсят отговори. Важно е да се разбере, че нашите хормони, особено естрогенът, играят голяма роля в управлението (или дори предотвратяване) на възпалението. Въпреки, че симптомите приличат на  инфекция на пикочните пътища (ИПП), никой не е в състояние да идентифицира инфекциозен агент към днешна дата: следователно положителен резултат няма да се появи на редовни урина- култури за бактерии и други патогени.

Интерстициалният цистит може да бъде направо непоносим за някои жени, което им пречи да ходят на училище, на работа и да извършват обичайните си  дейности, да не говорим за болезнения сексуален живот. Твърде често жените просто “живеят с него” в продължение на години, преди да потърсят  помощ. Много различни техники са използвани, но никоя от тях не е дала успех до момента.

Симптомите на ИЦ лесно се бъркат с широк набор от други проблеми, от инфекции на пикочния мехур (ИПП),  рак на пикочния мехур, ендометриоза,полово предавани болести и камъни в бъбреците. Тези нарушения са различни и се нуждаят от различни видове лечение. Много от жените с ИЦ мислят че имат уринарна инфекция , но резултатите винаги показват”чиста” урина. Най-известният сред симптомите на ИЦ е хронична тазова болка, която често се облекчава след уриниране. Когато мехурът се пълни, индивидът отново изпитва дискомфорт. Честотата на уриниране може да бъде между 16 пъти на ден и най-висока от около 60 пъти дневно при някои индивиди. Това очевидно може да предизвика никтурия, прекъсваща съня на индивида. Много хора с интерстициален цистит също така изпитват болки при сношение. Много хора с ИЦ изпитват курсове на ремисия и остри обостряния. За жени, симптомите са склонни да се влошат по време на овулация или по време на предменструалния период. Симптомите са подобни на инфекция на пикочните пътища (ИПП), но състоянието не е инфекциозно и има отрицателна култура на урината.

В момента съществуват диагностични критерии за установяване на ИЦ. Да разгледаме какви са те:

-Болка в мехура и таза

-Чести позиви за уриниране

-Малък мехур

-Оценка за язви на “Hunner” (засяга само около 10% от всички случаи)

Интерстициален цистит е хронично заболяване, което засяга невровъзпалителни  взаимовръзки между пикочния мехур , имунната система, и пикочния тракт. Нелекуван ИЦ може да доведе до образуване на белези или втвърдяване на стените на пикочния мехур, както и неспособност за задържане на много течност в пикочния мехур.

Възможни причини за интерстициален цистит:

Химикалите в урината: самата урина може да бъде дразнител в пикочните пътища, главно ако тъканите са били повредени от други първични причини. Урината се променя в зависимост от промяната на диетата. Проучванията показват, че пациентите с ИЦ имат молекула в урината си, наречена антипролиферативен фактор (APF). APF подтиска нормалния растеж на стенните кетки на пикочния мехур и не може да се възстанови сам.

Активиране на мастоцитите. Проучванията показват, че нещо в  съдържанието  в нашата урината (като калии, например) може да проникне в лигавицата на пикочния мехур при пациенти ИЦ, което води до клетъчно активиране и освобождаване на хистамин – който след това може да доведе до допълнително увреждане на стените на  пикочния мехур и да усили възпалението. Повече от 70% от жените с ИЦ са със силно активирани мастоцити.

Предишно увреждане на пикочния мехур: Редица фактори могат да навредят на пикочния мехур, което го прави по-податлив на интерстициален цистит. Някои от които са:

-Стара травма на пикучния мехур,  включително тазова хирургия 50852
-Травма на гръбначния стълб
-Мускулна дисфункция на таза
-Възпаление на тазовите нерви
-Автоимунни заболявания
-История на чести инфекции на пикочния мехур
-Хронично нисък естроген

Интерстициален цистит, естроген и менопаузата:

Много жени съобщават, че симптомите на ИЦ са на  приливи и отливи в зависимост от хормоналните промени, които се случват в организма месечно.Защо е така? Е, това най-вероятно има  общо с нивата на естроген. Намаляването на нивата на естроген може да активират нашите мастни клетки. Естрогенът е противовъзпалително средство.

Важно е да се обърне внимание на  диетата и начина на живот.

Впоследствие много от жените казват, че техните симптоми намаляват, когато  следват алкализираща противовъзпалителна диета чрез избягване на определени  храни, и чрез премахване на кофеин, алкохол и тютюнопушенето.

Ето и някои от храните, предизвикващи най-много симптоми при повечето жени. Тези топ “нарушители” са отличен начин да започнете:

-Coffee. Киселината и кофеина в кафето може да доведе до интензивно дразнене и дискомфорт. Освен това, кофеина действа като диуретик.

– Tea. Черен чай и дори Чайове без кофеин може да предизвикат възпаление на пикочния мехур.  Зелен чай и някои билкови чайове също са склонни да имат определено ниво на киселинност. Почти всички жени са (доста разбираемо) не желаят да се откажат от своите вкусни топли напитки, но можете да опитате някои други възможности, като например гореща вода с настърган джинджифил и мед или ментови чайове, съдържащи само мента или листа.

-Cranberry и други кисели плодови сокове. Сок от червена боровинка всъщност често се препоръчва за лечение на инфекции на пикочните пътища, но жени с ИЦ не трябва да го приемат.Крушовите сокове са за предпочитане.

-Газирана вода. Содата дразни мехура- кисела карбонизация, лимонена и фосфорна киселина, кофеин, и изкуствени подсладители.

-Домати. Въпреки, че те са пълни с толкова много полезни вещества, доматите също са с високо съдържание на калий, и са силно киселинни.

Следните вещества също имат потенциала да предизвикат симптоми:

-Изкуствени оцветители (багрила) и ароматизанти. 
-Храните, които насърчават развитието на гъби. Захар, оцет, мая, малц и други. 
-Глутен
-Алергия кум някои хранителни вещества.Водете си записки или си пуснете изследване за хранителна толерантност/непоносимост

Опции за лечение на интерстициален цистит

Универсален лек няма,но налице са ефективни възможности за лечение.

Ето няколко възможности:

-Водете си дневник. За 24 часа (или повече), нахвърлете какво ядете и пиете, колко често уринирате, нивото на интензивност на болката, и как чувствате пикочния мехур след уриниране. Това е един от малкото начини, да се направят асоциации, които не могат да се наблюдават по друг начин.

-Следвайте алкална диета. Активно управление на киселинно-алкалното равновесие в тялото ви може да помогне на  пикочните пътища, както и да намали дискомфорта.

-Балансирайте хормоните. Естрогенът играе значителна роля при възпаление, и по време на големи хормонални дисбаланси тялото ви може да бъде по-податливо на възпаление, което може да доведе до интерстициален цистит. Помислете за естествен подход към хормоналния баланс на организма ви, като например соева добавка.

-Използвайте противовъзпалителни добавки. За много жени, калциев цитрат алкализира организма и намалява възпалението, което допринася за заболяванията като ИЦ и вулводиния / вестибулит. Също куркумата е страхотн0 противовъзпалително средство. В допълнение, омега-3 мастни киселини са отдавна известни със способността си да намаляват системно възпаление на тъкан и мембрани.

-Пробиотиците също помагат за възстановяването на нормалната флора и намаляват възпалението, плюс допринасят за борбата срещу системни гъбични причинители.

-Кверцетина е антиоксидант  с противовъзпалително действие и намалява алергичните реакции. Кверцетин-съдържащи добавки са изключително добре толерирани и осигуряват значително симптоматично подобрение при пациенти с ИЦ.

-Опитайте физическа терапия. Повечето хора с ИЦ  имат тежка дисфункция на тазовото дъно, състояние, при което мускулите на тазовото дъно не се отпускат достатъчно, за да позволят лесно уриниране. Физикална терапия за възстановяване на тазовото дъно е много полезна за облекчаване на болката от ИЦ, както е на пикочния мехур – намалява честите позиви за уриниране.

Изследвайте конвенционалните подходи. Въз основа на сериозността на симптомите, но ако няма подобрение, не губете надежда – за всяка жена лечението е индивидуално. Винаги можете да говорите с Вашия лекар за по-конвенционални лечения, който е запознат с най-модерните ИЦ лечения, като например:

-Оралните медикаменти. Антидепресантите могат да блокират болката.(Елмирон)

-Хирургия. За жените, които не могат да получат облекчение на болката , операция за разширяване на пикочния мехур остава в краен случай.

Със сигурност имте избор, когато имате интерстициален цистит. Първото нещо, което препоръчваме да направите, е да говорите с лекаря си за комбинация от естествени подходи, които ще работят най-добре за вас, заедно с диета.Защото с правилните процедури, дали естествено и холистично, или чрез конвенционалната медицина, по-голямата част от нас могат да се научат как да управляват  симптомите достатъчно добре, за да се измъкнем от тоалетната и да продълцим напред.

ИЦ често се диагностицира погрешно като…..

-Инфекция на пикочните пътища
-вагинит
-инконтиненция
-Хламидии, херпес и други полово-предавани болести
-камъни в бъбреците
-Ендометриозата
-рак на пикочния мехур