Третата най-честа инфекция-Трихомониаза. Симптоми и лечение

Симптоми
Често липсват оплаквания или те са слабо изразени (слаба болка и сърбеж).

Характерно е обилното воднисто, пенесто, млекопободно секретоотделяне от уретрата.

При нелекуване настъпват усложнения, като инфекцията се разпространява в съседните органи на пикочо-половата система.

Нерядко се наблюдава импотентност и безплодие.

Трихомоназата у жената най-често протича като трихомоназен колпит, който протича безсимптомно, хронично и рядко остро. Редица фактори играят допълнителна роля – менструален цикъл, бременност, контрацептивни средства. Оплакванията варират в широк диапазон – от лек дискомфорт, парене, сърбеж по външните генитали, до болка във влагалището и долната част на корема, особено при полово сношение. Обикновено болните се оплакват от “бяло” или кръвенисто влагалищно течение след полово сношение. При оглед влагалищната лигавица е зачервена, а моточната шийка е оточна и по нея често се откриват малки кървящи ерозии (ранички). Нелекуваната трихомоназа често предизвиква стерилитет.

Трихомоназа се среща и у деца, предимно момичета. Заразяването по правило е извънполово и индиректно. Протичането на болестта е както у жените – безсимптомно, подостро или остро. Нерядко се открива смесена инфекция – трихомоназа и гонорея, като трихомонасите дават “убежище” на гонококите, т.е. гонококите се развиват вътреклетъчно в трихомонасите. Друга смесена инфекция е трихомоназа и кандида, трихомоназа и хламидии, трихомоназа и микоплазма (токсоплазмоза).

Лечение
При доказана трихомоназа се провежда лечение не само на заболялите, но едновременно и на техните сексуални партнъори, а така също и на контактните лица. По настоящем се прилагат различни лечебни схеми с трихомонацид, флажил и други медикаменти.
При мъжете лекарствата се вземат през устата, а при жените – както през устата, така и под формата на влагалищни таблетки (глобули). По време на лечението половите контакти се преустановяват за 14 дни.