Причините за млечницата,или бялото течение.

Причините за млечницата,или бялото течение.

Едва ли има жена,която не е страдала от млечница.Истината е, че не бива да лекувате единствено кандидозата,която може да се появява непрестанно.Важно е да се открие и отстрани причината, която я провокира.

Млечницата, или вагиналната кандидоза, е следствие, а не причина за неприятното бяло течение.Най-често здравословният проблем се дължи на една от следните шест причини.

Причина 1: Хормоните
Бялото течение не е болест,а симптом за протичане на инфекция в организма.Ако млечницата се появява във втората половина на менструалния цикъл, то причината е,че по време на овулацията нараства концентрацията на хормона прогестерон, който потиска имунната система.Това оказва въздействие на микрофлората във влагалището и гъбичните инфекции от типа на Candida се активират.
Оралните противозачатъчни също влияят върху имунитета.Ако жената е физически здрава,тя не отреагира,но ако има някакво хронично заболяване,контрацептивите могат да се окажат финалната капка за възникването на течението.Обострянето на кандидозата може да се предизвика и от някои ендокринни заболявания като захарния диабет.

Мерки Посетете гинеколога или джипито, за да ви назначи кръвна картина.Трябва да се види нивото на кръвната захар и на някои хормони.При повишени показатели е правилно да идете на преглед и при ендокринолог.

Причина 2: Хранене
При консумация на много сладки храни се променя киселинността във вагиналната среда.В началото при непавилно хранене и при проблем на стомашно-чревня тракт се изменя микрофлората в червата, като се развива дисбактериоза.Тя провокира бързото нарастване на гъбички в червата, които се пренасят и във влагалището.

Мерки- Потребно е да спазвате специална диета и дори може да се стигне до лечение с пробиотици.Препоръчително е да ограничите сладкото,соленото и пушенето.

Причина 3: Инфекция
Често бялото течение възниква след полов акт.В случая кандидозата е резултат от взаимодействието на ниво микрофлора. Мъжът често е носител на Candida , без да подозира за това,тъй като по никакъв начин проблемът не се проявява при него.В резултат жената лекува бялото течение , но рискува отново да прихване млечница при следващия полов акт.

Мерки-Посетете заедно с партньора венерологичния кабинет, за да се излекува кандидозата и при двамата.

Причина 4: Херпес
Херпесът съществува в пасивно състояние при всеки,но се активира, когато отслабне организмът.Принципно,огато жената се простуди,се активира херпесната инфекция, която провокира развитието на млечницата.И ако херпесът не се лекува, кандидозата ще се повтаря безконечно.

Мерки– При хронично бяло течение е необходимо да се анализират всички инфекции, които се предават по полов път, сред които е и херпесът.Ако той се появява, трябва да се подложите на противовирусна терапия.

Причина 5: Антибиотици
При техния прием умират не само болестотворните микроби, но и полезните за микрофлората-лактобактерии, които жувеят във влагалището и в червата.Именно те контролират нивото на гъбичките от типа Candida. Когато недостигат лактобактериите, нищо не блокира размножаването на гъбичките и те буквално бълват.При прием на антибиотици често имунитетът на организма е снижен, което само по себе си също води до размножаването на кандидозата.

Мерки- Лекувайте гъбичните инфекции не с антибиотици, а с микотични препарати,изписани от лекаря,особено ако вече сте боледували от кандидоза.

Причина 6: Алергия
Когато бялото течение е съпътствано с някаква алергия или с нейното обостряне, трябва да посетите алерголог.Често млечницата съвпада с полинозата и се появява през времето, когато цъфтят растенията.

Мерки- Направете противоалергичен тест и ако в него има антитела срещу гъбата Candida albicans, трябва да лекувате бялото течение не с противогъбични препарати, а с антихистамини.

Любопитно:
Всъщност има 155 вида гъбички от рода Candida.Най-разпространени обаче са Candida albicans.Именно те влияят при изследването на кандидозата.При хронично бяло течение е необходимо да се направи по-задълбочено изследване и да се установят още какъв тип гъбички се активират при определени условия.