Какво представляват инфекциите на пикочните пътища?

Повечето инфекции на пикочните пътища са причинени от различни бактерии, включително Ешерихия коли (Е.коли),която обикновенно се намира във фекалиите. Ануса, влагалището и уретрата са близо един до друг и е лесно за бактериите да се разпространят в уретрата и да се придвижват нагоре по пикочните пътища в пикочния мехур, а понякога и до бъбреците.

За щастие, повечето инфекции на пикочните пътища не са сериозни и могат лесно да бъдат лекувани с антибиотици. Симптомите  могат да бъдат упорити и да продължават и след лечението. Понякога инфекцията се повтаря няколко седмици след лечението. Близо 20 на сто от жените, които имат инфекция на пикочните пътища ще имат пак. Ако не се лекуват, инфекциите на пикочните пътища могат да доведат до други по-сложни здравословни проблеми, така че те не трябва да се пренебрегват.

  • Как работи пикочната система?

 Вашите  пикочни пътища включват два бъбрека, две уретери, пикочен мехур и уретрата. Бъбреците премахват отпадъците и водите от кръвта и произвеждат урина. Урината преминава през мускулни тръби, наречени уретери на пикочния мехур. Пикочният мехур е балон-подобен орган, съставен от мускулна, съединителна тъкан и нервите, които се подуват като го изпълвате с урина. Урината се съхранява в пикочния мехур, докато  се освободи от тялото чрез друга тръба, наречена уретра. Две мускулни групи, тазовите мускули  и пикочните сфинктери, контролират  дейността на шийката на пикочния канал и пикочния мехур. Тези мускули трябва да работят заедно, за да държат  урината в пикочния мехур през повечето време и да позволят на пикочния мехур да се изпразни, когато е уместно.

  • Причина за инфекции на пикочните пътища: Бактерии

Повечето инфекции на пикочните пътища са причинени от различни бактерии, включително Ешерихия коли (Е.коли), която се намира във фекалиите. Ануса, влагалището и уретрата са много близо един до друг и е лесно за бактериите да се разпространят в уретрата и да се придвижват нагоре по пикочните пътища в пикочния мехур, а понякога и до бъбреците.

  • Нелекувани пикочни инфекции: пикочния мехур и бъбречни инфекции

Заразяването става, когато бактериите се придържат в уретрата и се размножават т.е инфекция на пикочния канал, наречен уретрит. Бактериите често се разпространяват до пикочния мехур, което води до инфекция на пикочния мехур- цистит. Нелекуваната инфекция може да продължи разпространението си, което води до инфекция на бъбреците, наречена пиелонефрит. Пиелонефрит може да възникне и без предхождаща инфекция на пикочния мехур.

Бъбречна инфекция, която не се лекува може да доведе до бактерии в кръвния поток (това е известно като уросепсис), които могат да бъдат животозастрашаващи инфекции и се налага хоспитализация и интравенозни антибиотици.

Първият признак на инфекция на пикочния мехур може да бъде силно желание за уриниране или чувство на пареща болка при уриниране. Ще ходите често до тоалетна и ще изпускате по малко количество урина. Възможно е да имате болки в долната част на корема, в гърба или в страните на тялото си. Урината може да изглежда мътни или да има червеникав оттенък от кръв и остра миризма.

Ако инфекцията се е разпространила в бъбреците, може да имате повишена температура, втрисане, гадене, повръщане и болки в гърба, в допълнение към често желание за уриниране и болезнено уриниране.

  • Чести причини за инфекции на пикочните пътищаurinary-tract-infection-bladder-infection-urethritis-homeopathy-natural-treatment-thumb-175xauto-12

Някои жени са по-склонни към инфекции на пикочните пътища, отколкото други, защото клетките в техните вагинални райони и в тяхната уретра са по-лесно нападаеми от бактерии. Жените с майки или сестри, които имат повтарящи се инфекции на пикочните пътища също са склонни да бъдат по-податливи. Вашият риск от инфекция на пикочните пътища също е по-голям, ако сте след менопаузата. Изтъняване на тъканите на влагалището, пикочния мехур и уретрата, както и промяната на вагиналната среда след менопаузата, може да направи тези области по-малко устойчиви на бактерии и да причинят по-чести инфекции на пикочните пътища.

Дразнене или нараняване на вагината или уретрата, причинено от полов акт, промивка, тампони или женски дезодоранти може да даде свободен вход за бактериите. 

Всяко аномалия на отделителната система, която блокира отделянето на урина, като камък на бъбреците или значителен пролапс на матката или влагалището, също може да доведе до инфекция, или повтарящи се инфекции. Заболявания, които влияят върху имунната система, като диабет, СПИН и хронични бъбречни заболявания, повишават риска от инфекции на пикочните пътища. Слабият мехур  трудно  се изпразва напълно, което позволява на бактерията да расте. Използване на  катетър, мека тръба, поставена през уретрата в пикочния мехур за да се отцеди урината, е общ източник на инфекции на пикочните пътища.

Тъй като матката седи директно на пикочния мехур по време на бременност  може да блокира оттичането на урината от пикочния мехур, т.е инфекции на пикочните пътища са по-чести при бременни жени. И когато жените развиват инфекции на пикочните пътища по време на бременност, бактериите са по-склонни да засегнат бъбреците. Хормоналните промени и репозиционирането на пикочните пътища по време на бременност могат да усигорят  по-лесно бактериите да нахлуят в бъбреците. Такива инфекции при бременни жени могат да доведат до уросепсис, увреждане на бъбреците, високо кръвно налягане и преждевременно раждане на бебето. Всички бременни жени трябва да дават урина за посявка периодично по време на бременността

Повечето антибиотични лекарства са безопасни за употреба по време на бременност, но Вашия лекар ще прецени ефективността на лекарството, колко е напреднала бременността и възможните странични ефекти върху плода.