Как да се предпазим от уроинфекции!

Има няколко прости  техники, които могат да предотвратят инфекция/и  на пикочните пътища. Някои може да работят за известно време или само при някои жени. Но, тъй като те не носят никакви странични ефекти  със сигурност си струва да се опита:

  • Пийте много течности –  шест до осем 8 чаши – всеки ден, за да промиете бактерите от вашата пикочна система. Водата е идеален флуид, защото тя е лесно достъпна, евтина и не калорична, има и други напитки – сокове, мляко и билкови чайове. Дори и алкохолните напитки като бира и вино и напитки, съдържащи кофеин, като кафе и кока-кола помоагат за снабдяване на  на течности в организма , но не разчитайте много на тях, защото те имат диуретични свойства. Освен това, алкохол и кофеин, както и пикантни храни, са сред веществата, които могат да предизвикат дразнене на пикочния мехур и е по добре да ги избягвате.
  • Витамин C, или аскорбинова киселина, прави урината по кисела, което възпира растежа на бактериите. Пиенето на сок от червени боровинки може да произведе същия ефект. Cranberry добавки са по-концентрирана форма на сок от червена боровинка, без съдържание на захар.
  • Уринирайте често и когато почувствате нужда- не задържайте урина. Поддържане на урина в пикочния мехур за  по дълги периоди увеличава шанса за развитие на бактериите.
  • Избягвайте използването на женски хигиенни спрейове и ароматни душове. Те могат да раздразнят уретрата.3-130110160935433

Ако страдате от инфекции на пикочните пътища повече от три пъти в годината,вашият лекар може да предложи една от следните терапии за да се опита да предотврати нова инфекция:

-Нискоантибиотично лекарства като триметоприм / сулфаметоксазол или нитрофурантоин, приема се ежедневно в продължение на шест месеца или повече;
-Еднократна доза антибиотик взет след полов акт,ако получавате цистит след полов контакт
-Кратко, едно-дневен или дву-дневен курс на антибиотично лечение взет, когато се появят симптоми
-Използване на превантивни лекарства, които променят средата на пикочния мехур, като метанамин.
-Ако се сблъсквате с повтарящи се инфекции на пикочните пътища, има домашни тестове на урина, което включва потапяне на тест- стик в проба от урина.

Някои изследвания показват, че кръвната група на жената може да играе роля при  повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Бактериите могат да бъдат в състояние да се прикрепят към клетките в пикочните пътища по-лесно в тези с определени кръвни фактори.

Ваксините са разработени, за да помогнат на пациентите да изградят собствената си естествена имунна бариера срещу бактериите. Ваксините се получават при използването на мъртви бактерии -Уростим(Бг вариант) ,Уроваксом и др.. Те карат организма да произвежда антитела, които могат да се борят по-късно с живи организми. Изследователите  понастоящем опитват да създадат ваксини, които могат да се прилагат орално, под формата на вагинални супозиторий и през носа.