Кога секса боли?

Макар че има много причини, най-честата причина за диспареуния-болезнен полов акт при жени над 50г- вулвовагиналната атрофия.По-ниските нива на естроген значително влияят върху вагината.Отразяват се върху способността й да отделя лубрикант, за да се разширяват и свиват и да растат нови клетки. С течение на времето, притока на кръв намалява и влагалището и вулвата може да атрофират.

Какъв е резултатът? Възпаление, парене след секс, болка по време на полов акт и, понякога кървене след секс.

Добрата новина е, че вулвовагиналната атрофия е лечима. Едно от най-добрите лечения не включва медицината! Оказва се,че по-честото правене на секс намалява вероятността от развитие на вулварна атрофия. Това е, защото секса увеличава притока на кръв към половите органи и ги прави по здрави.

Други лечения включват:

  • Естроген. Както може да се очаква, ако липсата на естроген е зад вулвовагиналната атрофия и използването му допълнително трябва да помогне.

Страничните ефекти са различни. Повечето естрогенови продукти, прилагани локално са свързани с минимални странични ефекти.

Немедикаментозен лубриканти-дълготрайни вагинални овлажнители осигуряват облекчение на вагиналната сухота в продължение на четири дни.

Други причинители на сексуална болка

Тъй като много жени над 50 не изпитват вулвовагиналната атрофия, жени с сексуална болка трябва да знаят, че има и други заболявания, които биха могли да бъдат отговорни за техните симптоми. Те включват:

  • Вулварен Вестибулит е най-честата причина за сексуална болка при жени под 50, но то също може да повлияе на по-възрастните жени. Жените с тази диагноза  чувстват силна болка, когато има всякакъв вид натиск или проникване на входа на влагалището (зона, наречена преддверието). Тя се третира с локални анестетици, естрогенови кремове, антидепресанти, антиепилептични лекарства (често използвани за нерви, свързани с болка) и физическа терапия.
  • Вулводиния. Това състояние включва сърбеж, парене, дразнене, суровост или болка на вулвата, тъкан, която обгражда вагината. Болката и дразненето могат да се случат, дори когато нищо не докосва областта и вероятно е свързано с  раздразнени нервни окончания. Вулводиния се третира по същия начин като Вулвата вестибулит.
  • Вагинизъм или дисфункция на тазовото дъно. В това състояние, вагиналните и перинеални мускули неволно изпадат в спазъм в опит за сексуална активност. Това може да направи вагиналното въвеждане много трудно или дори невъзможно. Вагинизъм може да възникне след травма или може да бъде свързан с основните физични условия, включително мускулно-скелетни увреждания или Вестибулит. Вагинизъм често се лекува с разширител -терапия (в които жените са научили техники за релаксация, докато  използват прогресивни размери дилатори в своята вагина) и физикална терапия.

Условия на пикочните пътища, като цистит, или гъбични инфекции също могат да причинят болка при полов акт, както може  и да е  ендометриоза, или  “спада” или пролапс на матката.