Факти за Бактериалната вагиноза

 

1. Половината от всички афроамерикански жени на възраст 14-49 в Съединените щати имат БВ. Това може да обясни защо афроамерикански жените имат по-високи нива на проблемни бременности. 

2. Разпространението на заболяването варира в широки граници. БВ е най-честата причина за вагинит при жени в детеродна възраст- 29 на сто от жените на възраст 14-49 и 50 на 100 от афро-американските жени в тази възрастова група имат БВ.

3. БВ увеличава риска от преждевременнораждане на бебе с ниско тегло. В проучване  Националния здравен институт установи, че бременните жени с БВ са по-склонни да родят  бебе с ниско тегло, отколкото тези без инфекция. 

4. Една жена с БВ  е по-вероятно да се заразят с ХИВ, полово предаван вирус, който причинява СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност).

5. Бактериалната вагиноза нарушава вагиналната екосистема. Някои заразени с БВ  жени могат да имат до 1000 пъти повече анаеробни бактерии (бактерии, които не се нуждаят от кислород, за да живеят), отколкото здравите жени. След като се появява  този дисбаланс, организмът има затруднение  да се нормализира. Следователно, изследователи търсят най-естествените начини за допълване на “добрите” бактерии, необходими за защита на гениталния тракт от инфекция, и по този начин се намаляват рецидивите.

6. Тъй като симптомите наподобяват други вагинални инфекции, БВ често се диагностицира погрешно за обща гнойна инфекция.

7. Около 50 на сто до 75 на сто от жените с БВ  нямат симптоми. И все пак изследванията показват, че най-много една трета от жените, които влизат акушерски клиники имат инфекция БВ.

8. Въпреки адекватно лечение, БВ се повтаря в 30 процента от случаите  в рамките на три месеца. Изследователите не са сигурни какво прави някои жени по-склонни към повтарящи се БВ.

9. Най-големите рискови фактори за БВ са с нов секс партньор или имащи множество сексуални партньори.