Как се лекува ендометриозата?

Не съществува универсален лек за ендометриозата. Въпреки това, съществуват редица възможности,  за лечение и управление на болестта след поставяне на диагнозата. Те попадат в четири категории: медицински, хирургически, алтернативни лечения и бременност.

  •  Медицинско лечение:

Най-честите медицински терапии за ендометриоза са нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), хормонални контрацептиви ( орални ,пластири или инжекционни приложения) и други хормонални терапевтични схеми, като например агонисти на GnRH (гонадотропин-хормоноосвобождаващи лекарства).

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС)

Тези лекарства като ибупрофен, напроксен и аспирин, често са първата стъпка за контролиране на симптомите, свързани с ендометриоза. Те могат да се използват в дългосрочен планили  при не бременни пациентки за облекчаване на симптоматиката, отчасти защото те са ефективни при намаляване на имплантацията,по-евтини и по-лесни за използване от други опции и имат по-малко странични ефекти от хормоналните терапии. Въпреки това, някои пациентки могат да имат тежки стомашно-чревни смущения, особено ако те се прилагат за продължителен период от време и във високи дози. Те са по-ефективни, когато се приемат преди началото на болката.

Хормони (противозачатъчни таблетки)

Този вариант също струва малко и има все по-малко странични ефекти, отколкото други опции хормонално лечение и може да се препоръча най-скоро след поставяне на диагнозата. Противозачатъчните хапчета спират овулацията, като по този начин се отстранява  влиянието на естрогена върху ендометриума. В повечето случаи жените, приемащи хормонални контрацептиви имат по-лек и по-кратък период, отколкото преди да ги приемат.

Медроксипрогестерон (Depo-Provera)

Това  са инжекционни наркотици, обикновено се използват като контрол на раждаемостта, ефективно спира менструацията и растежа на ендометриума, за облекчаване на признаците и симптомите на ендометриоза. Страничните ефекти включват повишаване на теглото, депресивно настроение и ненормално маточно кръвотечение (пробивно кръвотечение и зацапване), както и  забавяне на редовения цикъл, които могат да са от значение за жените, които искат да заченат.

Гонадотропин рилизинг хормон наркотиците (GnRH агонисти)

Тези лекарства блокират производството на яйчниците, стимулиращи хормони, като предотвратява менструацията и понижава нивата на естроген, причинявайки по този начин ендометриалните импланти да се свият. GnRH агонисти, които обикновено водят до ремисия на ендометриозата по време на лечението и понякога в продължение на месеци или години след това. Въпреки това, GnRH агонисти имат странични ефекти, включително симптомите на менопаузата, като горещи вълни, вагинална сухота и обратима загуба на костна плътност. Хормонална терапия, която обикновено се състои от синтетичен прогестерон (прогестин) се прилага самостоятелно или в комбинация с естроген в ниска доза, обикновено  се предписва заедно с GnRH агонисти за облекчаване на тези странични ефекти.
Danazol

Това е репродуктивен хормон в синтетична форма на мъжки хормон (андроген) и е на разположение като Danocrine. Той се използва за лечение на ендометриоза и работи чрез директно потискане  на ендометриума и потискане на яйчниците( хормоналната продукция). Нежеланите реакции могат да включват увеличаване на теглото, окосмяване и акне. Някои от нежеланите лекарствени реакции са обратими. Danazol обикновено се дава за шест до девет месеца в даден момент. Danazol не е контрацептивно средство, и това е много важно.

Инхибитори на ароматазата

Този клас лекарства поттискат действието на ензима, който образува естроген в организма и може да блокира развитието на ендометриозата. Важно е да се разбере, че този клас лекарства не е одобрен за употреба при лечение на ендометриоза от Американската администрация по храните и лекарствата; тя е обект на разследване. Страничните ефекти са горещи вълни, загуба на костна маса и има  потенциал за повишен риск от вродени дефекти, ако жената зачева по време на приема на тези медикаменти. Тяхната употреба трябва да бъде ограничена до жени, които участват в изследователски проучвания или след получаване на писмено съгласие от лекар, който е добре запознат с този клас лекарства.

  • Хирургично лечениеBlausen_0349_Endometriosis

Целта на всяка хирургична процедура следва да бъде отстраняването на ендометриозната тъкан и съединителна тъкан. Хормонална терапия може да се предписва заедно с по-консервативни хирургични процедури.

Хирургичното лечение варира от отстраняване на ендометриалните тъкани чрез лапароскопия до премахване на матката, наречено хистеректомия, често с яйчниците (наречена оофоректомия).

Лапароскопията

По време на лапароскопия, хирургът разглежда вътрешността на корема чрез осветен телескоп койо вкарва през един или повече малки разрези в корема. От там, хирургът може да унищожи ендометриума с топлина, лазер или чрез изрязване. Съществува риск от съединителна тъкан, което може да доведе до безплодие, което прави болката по-лоша, или има  увреждане на други тазови структури.

Лапаротомия

Лапаротомията е подобна на лапароскопията , включващо пълен коремен разрез и има по-дълъг период на възстановяване.

Хистеректомия

По време на хистеректомия, матката ви е отстранена. Това ви прави безплодни. Само хистеректомията не може да  елиминира цялата ендометриална тъкан. Освен това, операция за отстраняване на матката не може да облекчи болката, свързана с ендометриоза.

Оофоректомия

Премахване на яйчниците с матката подобрява вероятността за успешно лечение с хистеректомия, защото яйчниците отделят естроген, който може да стимулира растежа на ендометриозата. Това също ви прави безплодни.
Ако желаете да се запазите способността за зачеване, обсъдете други възможности с вашия лекар.

  • Алтернативни лечения:

Алтернативни лечения за облекчаване на болезнените симптоми на ендометриоза включват традиционната китайска медицина, хранителни подходи, упражнения, йога, хомеопатия, акупунктура, управление на алергии и имунотерапия.

  • Бременност:

Въпреки че не може да се счита за “лечение” на  ендометриоза, бременността, може да облекчи симптомите на ендометриоза.

Медицинските специалисти отдават това облекчение с хормоналните промени по време на  бременността. Например, овулацията и менструацията спират по време на бременност- защото по време на менструация болките се увеличават.

Ако ендометриозата е причинила стерилитет, имате няколко възможности за лечение, включително хирургия, лекарства за стимулиране на овулацията, обикновено се прилага  вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане. Подходящият подход ще се основава на резултатите от цялостната им оценка, включително оценка на партньора.