Вулвовагинална кандидоза

Повечето жени забелязват от време на време, че  имат секрет от влагалището. Това е нормален процес, който държи  слизестата обвивка на влагалището влажна. Изпускането обикновено е ясно, може да зацапа бельото в бледо жълт цвят. Този вид течение не изисква никакви лекарства, дори когато е  доста обилно, както често се случва по време на бременност.

  • Вагиналното течение може да се дължи на микроорганизми:

-Вулвовагинални кандидоза
Трихомониазата (поради малък паразит, Trichomonas Vaginalis).Предизвиква неприятна миризма на риба и жълто, зелено или пенливо течение.
Бактериалната вагиноза (поради дисбаланс на  бактериите, които живеят във влагалището). Характерна е с  тънка, бяла / сива течност и неприятна миризма.
-Прекаленото вагинално течение може да се дължи и на вредата от чужди тела и други причини за вагинит.

  • Каква е причината за вулвовагиналната кандидоза?

Около 20% от не-бременните жени на възраст 15-55 развиват кандида албиканс във влагалището. Повечето нямат симптоми и е безвредно за тях. Свръхрастеж на кандида албиканс причинява тежко бяло течение приличащо на  извара , парене във влагалището и вулвата и / или сърбящ обрив по вулвата и околната кожа.

Естрогена  благоприятства развитието на Кандида Албиканс. Липсата на естроген при по-млади и по-възрастни жени прави вулвовагиналната кандидоза много по-рядка.

  • Свръхрастеж на кандида албиканс се случва най-често при:

Бременност
-По-висока доза комбинирани орални контрацептиви, и на базата на естрогенна хормонална заместителна терапия
-Един курс на антибиотици с широк спектър, като тетрациклин или amoxiclav
-Захарният диабет
-Желязодефицитна анемия
– ХИВ инфекция
-Върху друго кожно заболяване -често псориазис, лихен планус или лишеи склерозус.
-Други заболявания

  • Симптомите на вулвовагинална кандидоза, т.е., свръхрастеж на кандида албиканс, включват:

Сърбеж, болезненост и / или парене дискомфорт във влагалището и вулвата
ъсто бяло вагинално течение като извара
-Ярко червен обрив, засягащи вътрешните и външните части на вулвата, понякога широко разпространен в слабините и включва срамните части, ингвиналните области и бедрата.
-Това може да продължи само няколко часа или да се задържи за дни, седмици или рядко, месеци. Вулвовагиналната кандидоза може да се повтори точно преди всеки менструален цикъл (цикличен вулвовагинит).

Симптомите могат понякога да бъде засилена от полов акт!!!

  • Как се диагностицира вулвовагиналната кандидоза?

Лекарят диагностицира състоянието чрез проверка на засегнатата област по типични белези. РН е по-малко от 4.5 и диагнозата често се потвърждава от вагинален секрет или вагинална намазка.

Резултатите могат да бъдат подвеждащи, тъй като Candida Albicans може да бъде изолирана и без да причинява симптоми, и може да бъде култивирана само ако определено количество присъства. Натривките от вулвата могат да бъде отрицателни, дори когато инфекцията е във вътрешността на вагината дори и да има обрив отвън. Това е така, защото  вагиналното течение е причинило дразнещ дерматит и  пряко се дължи на инфекцията.

В други случаи, различни видове гъбички т.е. не-албиканс се изолират и са причинили инфекцията.

  • Лечение на вулвовагинална кандидоза:

Съществува голямо разнообразие на ефективни лечения на кандидоза. Локални противогъбични песари или вагинални таблетки, съдържащи клотримазол или миконазол обикновено се препоръчват – при леки случаи еднократно лечение е всичко, което е необходимо.  Устни противогъбични лекарства, които съдържат флуконазол или итраконазол могат да бъдат използвани, ако кандида албиканс -инфекция е тежка или рецидивираща.

Кремовете могат да се използват безопасно по време на бременност, но таблетките е добре да се избягват.

Не всички генитални оплаквания се дължат на кандида, така че, ако лечението е неуспешно трябва да се търси друга причина.

  • Повтаряща се  кандидоза

Понякога инфекцията с кандида албиканс продължава въпреки адекватната конвенционална терапия. При някои жени това може да е признак на недостиг на желязо, захарен диабет или имунен проблем.

Сега се счита, че жените, които изпитват повтаряща се вулвовагинална кандидоза, стават поради персистираща инфекция, вместо повторно заразяване. Ето защо целта на лечението в тази ситуация е да се избегне прекомерното развитие на кандида, която води до симптоми, а не непременно да се постигне пълно унищожаване или излекуване.

  • Има известни доказателства, че следните мерки могат да бъдат полезни:

-Памучно бельо и широки дрехи – избягвайте носенето на  чорапогащник.
-Накисване в солена баня. Избягвайте сапун – използвайте не-сапун за почистване или воден крем за измиване.
-Нанесете хидрокортизон крем с прекъсвания, за да се намали сърбежа и  вторичен дерматит на  вулвата.
-Нанасяйте противогъбичен крем, преди всяка менструация и преди антибиотична терапия за предотвратяване на рецидив.
-Продължителен курс на локално противогъбично средство понякога е оправдано (но те могат сами да причини дерматит или да доведат до разпространението на не-албиканс кандида).
-Перорални противогъбични лекарства (флуконазол, итраконазол или) могат да се вземат редовно и периодично (например веднъж месечно). Дозата и честотата е доста различна, в зависимост от тежестта на симптомите. Устни противогъбични средства могат да се окажат неподходящи по време на бременност. Те могат да изискват рецепта.
-Борна киселина (бор) 600 mg като свещичка през нощта може да помогне да се подкиселява влагалището и намаляване на наличието на дрожди (албиканс и не-албиканс кандида).

  • Следните мерки не помагат:

-Лечение на сексуален партньор – мъжете могат да получат кратка реакция на кожата на пениса, която се  изчиства бързо с противогъбични кремове.

-Лечението на мъжете не намалява броя на епизодите на кандидоза при тяхната партньорка.

-Специално ниско съдържание на захар, ниска ферментация или диети с кисело мляко.

-Поставянето на кисело мляко във влагалището

-Физически средства (с изключение на борна киселина)

Свързани теми:

  1. Възпалителни заболявания
  2. Хроночни гъбички – какво се случва?
  3. Вагинален PH баланс
  4. Причините за млечницата,или бялото течение