Менструален цикъл

Какво е менструацията?

Менструацията  е месечно кръвотечение на жената. Когато сте по време на менструация, тялото ви хвърля лигавицата на матката (утробата). Менструалната кръв тече от матката през малкия отвор в шийката на матката и преминава от тялото през влагалището.Менструалният цикъл трае от 3-5 дни.

Какво е менструалния цикъл?

Когато периодите са редовни, това се нарича менструален цикъл- това означава,че важни части от вашето тяло работят нормално. Той също така подготвя тялото за бременност всеки месец. Един цикъл се брои от първия ден на започването си до първия ден на следващия период. Средната  дължина на менструалния цикъл е 28 дни,но може да варира от  21-35 дни при възрастните и 21-45 дни при млади тийнейджъри.

Възходът и падението на нивата на хормоните през месеца контролира менструалния цикъл.

Какво се случва по време на менструалния цикъл?

През първата половина на цикъла, нива на естроген (“женски хормон”) започват да се покачват. Естрогенът играе важна роля и ви държи здрави и помага да се изградят здрави кости с напредване на възрастта. Естрогенът кара лигавицата на матката (утробата) да  расте и да се сгъстява- което ще подхрани ембриона, ако настъпи бременност. В същото време на лигавицата на матката се разраства яйце или яйцеклетка  в един от яйчниците и запичва да узрява.На 14-ия  ден от средно 28-дневен цикъл, яйцето оставя яйчника. Това се нарича овулация.

След като яйцето е напуснало яйчника, то пътува през фалопиевите тръби към матката. Хормоналните нива се покачват и подготвят маточната лигавица за бременност. Една жена е най-вероятно да  забременее  3 дни преди или в деня на овулацията. Имайте предвид,че при жени с цикли, които са по-къси или по-дълги от средния, може овулацията да бъде преди или след 14-ия ден.

Една жена забременява, когато яйцето е оплодено от сперматозоид  и се прикрепва към стената на матката. Ако яйцеклетката не е оплодена, тя ще се разпадне. След това, нивата на хормоните паднат,  удебелена лигавицата на матката се намалява и настъпва менструация.

9560603

Какви проблеми имат жените с техните периоди?

Жените могат да имат набор от проблеми с техните периоди, включително болка, тежки кръвоизливи, както и пропуснати периоди.

Аменорея – липсата на менструация. Този термин се използва за описване на липсата на период от:

  • Младите жени, които не са започнали менструация на 15-годишна възраст
  • Жените и момичетата, които не са имали период в продължение на 90 дни

Причините могат да включват:

  • Бременност
  • Кърмене
  • Екстремно отслабване
  • Хранителни разстройства
  • Прекаляване с  упражненията
  • Стрес
  • Сериозни медицински състояния, нуждаещи се от лечение

В някои случаи,в  които нямате менструация може да означава, че яйчниците са спрели да произвеждат нормални количества естроген. Липсата на  тези  хормони може да има важни последици за цялостното ви здраве. Хормонални проблеми, като например тези, причинени от синдром на поликистозни яйчници (PCOS) или сериозни проблеми с репродуктивните органи,трябва да се имат в предвид. Важно е да се консултирате с лекар, ако имате този проблеми.

Дисменорея  – болезнени периоди, включително тежки спазми. Менструални болки са причинени от прекалено много химическо вещество, наречено простагландин. Повечето тийнейджъри с дисменорея нямат сериозно заболяване, въпреки че спазмите могат да бъдат тежки. При по-възрастните жени, болката  понякога е  причинена от заболяване или състояние, като маточни фиброиди или ендометриоза.

Електрическа възглавничка или топла вана понякога облекчават спазмите. Лекарства в аптеките които помагат са:

  1. Ибупрофен
  2. Кетопрофен
  3. Напроксен

Ако тези лекарства не облекчат болката или болката пречи на работата или училището, трябва да отидете на лекар. Лечението зависи от причината за проблема и колко тежка е.

  1. Ненормални маточни кръвотечения – вагинално кървене, което е различно от нормалния менструален цикъл. То включва:
  2. Кървене между периодите
  3. Кървене след секс
  4. Тежко кървене или за повече дни от нормалното
  5. Кървене след менопаузата

Колко време една жена има менструация?

Жените обикновено имат менструация до менопаузата. Менопаузата настъпва на възраст между 45 и 55, обикновено около 50-годишна възраст. Менопаузата означава, че една жена вече не е в овулация (производство на яйца)  и вече не може да забременее. Подобно на менструацията, менопаузата, може да варира от жена на жена и тези промени могат да настъпят в продължение на няколко години.

Времето в което тялото ви започва да преминава в менопауза се нарича менопаузален преход. Това може да продължи 2-8 години. Някои жени имат ранна менопауза поради операция или друго лечение, болест или други причини.