Ниски и високи нива на FSH

FSH (Фоликуло-стимулиращ хормон)

FSH или фоликуло-стимулиращият хормон се произвежда от хипофизната жлеза в организма.

Ако нивата на FSH са  ниски или високи, това е ясен показател, че нещо е извън равновесие в рамките на репродуктивната система и може да причини проблеми при зачеване.Ниското или високо FSH  не е пряка причина за проблеми с плодовитостта.

  • FSH при жените:

Лекарите смятат,че равнище над 10-15mIU / мл  може да показва намален фертилитет или намален яйчников резерв.
За жени, фоликуло-стимулиращия хормони помага да се контролира и регулира менструалния цикъл  и е частично отговорен за производството на яйцеклетки, или яйца в яйчниците.Нормално е нивата на  FSH  да варират през целия месечен цикъл и повишаване на нивата непосредствено преди овулацията.
Въпреки това, ако нивата на FSH  са твърде високи или твърде ниски, това може да сигнализира за проблеми с фертилитета,което може да окаже проблем при зачеването. За жени с менструация, нормалните нива на FSH по време на фоликулярна и лутеална фаза трябва да варират между 5 и 20 IU / L (международни единици на литър). Точно преди овулация по време на пика на средата на цикъла, FSH  трябва да бъде между 30 и 50 IU / L. Ако една жена е след менопауза, нейните FSH нива ще бъдат естествено по-високи, при 60 IU / L или повече.

На около 40-годишна възраст, повечето жени започват нов етап от живота и хормоните се променят с започването на менопаузата. Яйчниците започват да губят способността си да произвеждат зрели фоликули, естроген и прогестерон. Това може да се сигнализира с високи нива на FSH.

Високите нива на FSH при жените е сигнал за загуба или лоша функция на яйчниците, синдром на поликистозните яйчници или да показват, че менопаузата е започнала. Всички тези условия имат негативно влияние върху плодовитостта. Ниските нива на хормона може да показват, че яйцата не са произведени, че хипофизната жлеза не функционира правилно, че има значителни нива на стрес  или че лицето е със сериозно поднормено тегло, което е причина да се появят проблеми.menstrual-cycle-hormones-300x225

  • FSH при мъжете:

От съществено значение е мъжете да имат нормални нива на FSH хормона. Дисбаланс на този хормон може да допринесе  за безплодие. За мъжете, FSH контролира производството на сперматозоиди, които, разбира се са от съществено значение за плодородието.

1.Как да разберете дали вашите FSH нива са високи или ниски?

Нивата на FSH  се определят чрез кръвен тест, който обикновено се комбинира с други тестове за диагностициране на хормоналните нива, които могат да показват репродуктивни проблеми, като малък брой сперматозоиди и липса на менструация или овулация.

  1. Ниското ниво на FSH може да показва дисбаланс в хипофизната жлеза или хипоталамуса.
  2. Високото ниво на FSH  посочва липсата на равновесие с тестисите или яйчниците

При жени, тестът FSH (това е кръвен тест) се взима на 3-тия ден от менструалния период. Лекарите смятат,че ниво по-високо от 10-15mIU / мл може да показва намален фертилитет или намален яйчников резерв.

2.Какво може да предизвика  небалансирани нива на  FSH ?

Възможните причини за ниско или високо FSH са много и трудно може да се отговори на този въпрос. Дисбалансите като тези са сигнал или знак, че тялото е извън равновесие.

3.Природни терапии за високо FSH и ниско FSH

Доброто хранене допринасят за опазване на хипофизата и хипоталамуса

Инсулиновата резистентност и нивата на кръвната захар имат голямо влияние върху ендокринната система и хормоналните нива. Поддържане на здравословно тегло е важно за здравословното хормонално функциониране. Ето някои специфични хранителни вещества и храни, които трябва да включите в диетата си:

EFA :
Хипоталамусът е захранван от незаменими мастни киселини (EFA) и други хранителни вещества. Жлезистата система използва есенциални мастни киселини за производство на хормони. Знак, че имате недостиг на  EFA в организма е ако имате суха кожа и суха коса.

Водорасли:
Водорасли, нори и wakimi съдържат големи количества минерали, които са от съществено значение за здравето на ендокринната система. Можете да ги ядете в салати или суши.

Пчелен прашец:
Пчелният прашец съдържа много хранителни- протеини, минерали, витамини, имунни съединения и много други.

Spirulina(спирулина на прах или таблетки)
Съдържа много минерали и протеини, магнезий за ендокринната система и калий.

Билки:

Корен женшен
Адаптогенните билки са едни от най-добрите терапии за подкрепа на ендокринната система, хипофизата и хипоталамуса. Те не съдържат хормони, но имат подхранващ и балансиращ ефект върху хипофизата и хипоталамуса. Това от своя страна спомага за балансиране на деликатната хормонална система, която от своя страна причинява FSH, LH, прогестерон, тестостерон и т.н., да се секретират в нормални количества в определеното време.

Мака
Маката балансира и контролира естрогена в организма-ако нивата са  високи или ниски в грешното време. Високите нива на естроген ,намаляват нивата на прогестерон. Прием на мака може да помогне за увеличаване на нивата на прогестерона, които са от съществено значение за осъществяването на здравословна бременност.

Витекс
Балансира хормоните и увеличава шансовете за постигане и поддържане на успешна бременност.

Витекс намалява високите нива на пролактин, които са свързани с болки в гърдите. Пролактинът е хормон, който стимулира производството на мляко и растежа на гърдата по време на бременност. Високите нива в отсъствието на бременността често са резултат от ендокринно заболяване, наречено хиперпролактинемия. Високите нива на пролактин също са свързани с проблеми с фертилитета.

Природни терапии за тяло:

Акупунктура
Подобрява функцията на яйчниците в създаването на повече фоликули. Предполага се, че различни нарушения в автономната нервна система, като хормонални нарушения, може да се нормализират през аурикулотерапия акупунктура

Масаж
Масажът насърчава здравословната комуникация между хипофизата, хипоталамуса, и яйчниците. Това се нарича “обратна връзка”. Тя контролира нивата на хормоните, произвеждани в тялото.

Насърчаване на хормоналния баланс
Твърде много естроген или тестостерон може да предизвика FSH нивата да бъдат ниски. Прочистване на черния дроб е едно от най-добрите неща, които можете да направите за хормоналното си здраве.

Поддържайте здравословно тегло
10% под идеалното телесно тегло може да предизвика  ниско FSH и безплодие.

Намаляване на стреса
Освобождаването на хормоните на стреса имат голямо влияние върху хормоналния баланс и здравето. Вземете мерки за намаляване на стреса чрез йога, медитация, молитва, масаж, упражненията могат да помогнат за поддържате хормоналната система здрава.

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Естроген – най-женският хормон
  5. Как хормоните влияят на тялото?
  6. Висок тестостерон
  7. Разстройства свързани с андрогена
  8. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза
  9. 4 причини за висок тестостерон при жените