Недостиг на хром

Какво мислите за хрома?

Ако се чувствате отпаднали, е възможно да страдате от недостиг на хром. Този минерал помага за набавянето на енергия, която поддържа нивото на кръвната захар стабилно.Проблемъе е,че процесът на рафиниране , прилаган за получаването на бял хляб, бял ориз и захар, унищожава 90 % от хрома в храната. Ако приемате 200мкг хром на ден допълнително, ще стабилизирате кръвната си захар и ще се радвате на постоянно ниво на енергия, настроенията ви ще са стабилни и ще сте по-устойчиви на стрес.Многобройни изследвания показват , че хрома помага за облекчаване на симптомите на диабета и може дори да подпомогне отслабването, тъй като подобрява способността на тялото да изгаря мазнини.1365273986_hrom

Сред класическите симптоми на недостиг на хром са:

  • умора
  • световъртеж,когато не сте се нахранили
  • желания за консумация на сладко
  • обилно потене
  • нужда от често похапване

Ако имате тези симптоми или сте подложени на силен стрес, вземайте по 200мкг хром пиколинат или хром полиникотинат сутрин със закуската.

На ден човешкият организъм трябва да получава от 50 до 300 мкг. Най-добре е този минерал да се получава чрез храната. Най-много се съдържа в птичия черен дроб, месото, бирената мая, булгура, ядките, фурмите, млякото, яйцата, бобовите храни, пълнозърнестия хляб, морските продукти, броколите и ябълките, черния чай и натуралното какао. Термичната обработка намалява съдържанието на хром в храните, затова плодовете и зеленчуците трябва да се консумират в суров вид.

Безконтролното приемане на хром също е опасно, тъй като излишъкът му може да предизвика алергия, екзема, дерматит, нарушение в работата на черния дроб и бъбреците.

Хромът има токсично действие само ако се приема в много големи количества, които няма как да достигнете чрез хранителните добавки.