Тайнственият предменструален синдром – заболяване или каприз

Следващата важна тема , която не може да се пренебрегва, е предменструалният синдром, или ПМС, както често е наричан за по-кратко.Това неразположение е познато на много девойки и жени.Фактите говорят сами по себе си :

сред младите жени на възраст 19-29 години този синдром се среща при 20%, след 30-годишна възраст той обхваща 55-60% от дамите.Предменструалният синдром по-често се наблюдава при жените, управляващи професии на умствения труд, както и сред страдащите от хронични заболявания на различни органи и системи.

Действително ли ПМС е заболяване, защо възниква той, трябва ли да се лекува и как? Над отговорите на тези въпроси не едно поколение медици си блъска главата.И наистина, това твърде тайнствено състояние на женския организъм е трудно дори за описание, камо ли да се установят причините му.Синдромът все още не е изучен докрай.Лекарите започнаха да говорят за него едва преди няколко десетилетия.В Русия съществуването му и до днес се признава неохотно.

В подкрепа на факта, че съществува заболяване като ПМС, говори цяла поредица симптоми, изпитвани от много жени най-често във втората половина на менструалния цикъл( 3-14 дни преди настъпването на менструацията), които са прояви на ПМС. Към тях се отнасят:

  • повишена възбудимост,нервност;
  • раздразнителност,агресивност,липса на самоконтрол;
  • емоционална нестабилност, бързи и чести смени на настроението,плачливост;
  • безсъние,вялост,бърза умора,неспособност за концентрация;
  • депресия;
  • главоболие,световъртеж,припадъци;
  • аритмия,тахикардия,задух;
  • кръвотечение дори при леки травми;
  • отоци, увеличаване на телесната маса;
  • увеличаване и болезненост на млечните жлези;
  • промяна във вкуса, в апетита, непреодолимо желание за определени, често странни храни;
  • подуване на корема, запек, гадене;
  • обостряне на алергични реакции и инфекциозните процеси в организма;

 

Показател за принадлежността на всички тези симптоми към предменструалния синдром е обстоятелството, че с настъпването на менструацията интензивността им намалява и те постепенно изчезват съвсем.

ПРИЧИНИ:

Днес,както и преди няколко десетилетия, медиците продължават да спорят във връзка с причините, предизвикващи разглеждания синдром.Повечето са на мнение, че причината трябва да се търси във функционирането на жлезите с вътрешна секреция.Някои свързват ПМС с нарушения във въглехидратната обмяна(намалено съдържание на захар в кръвта), с бъбречни патологии, а също с психогенни фактори.Други изказват хипотезата, че ПМС не е самостоятелно, а съпътстващо други женски болести състояние.Срещат се изказвания и че тива е наследствено заболяване .Доста привърженици има и алергичната теория, съгласно която предменструалния синдром се развива при лица с повишена чувствителност към собствените хормони.

Във всеки случай връзката на предменструалния синдром с хормоналните промени в женския организъм е очевидна.Като доказателство може да служи фактът, че ПМС никога не възниква при кръвотечения, които не са свързани със съзряването на яйцеклетката(овулация). Впрочем, потискането на овулацията(например при вземането на противозачатъчни таблетки) избавя жените и от синдрома.

Предполага се ,че освен хормоналните фактори, важна роля в развитието на предменструалния синдром при момичета играе отношението към първата менструация, страхът от началото й, а при зрелите жени – неудовлетвореност от сексуалния живот.

Трудно е да се каже кой е прав и кой греши.Ще оставим на специалистите да изяснят този въпрос.А ние, като се присъединим към тези, които признават съществуването на синдрома, ще се опитаме да разберем що за уникално състояние, присъщо на прекрасната половина на човечеството, е той.

Разграничават се пет основни форми на предменструалния синдром:

  • нервнопсихична
  • вегетативно-съдова
  • оточна
  • цефалична
  • необичайна, или атипична

Понякога при една и съща жена се наблюдава съчетание от няколко форми на ПМС, поради което предложената класификация е по-скоро условна, отколкото реална.Нещо повече, много от формите, особено атипичните, не се диагностицират веднага.Провежда се лечение на конкретните симптоми, при което настъпва временно подобрение.Но в действителност то е свързано с настъпването на менструацията.Ще отбележим също, че в дните преди менструация се забелязва обостряне на наличните хронични заболявания.

Нека се спрем по-подробно на всяка отделна форма:

Нервнопсихическа форма на ПМС

Тази форма има различни варианти.В предменструалните дни например се забелязва агресивност, плачливост,раздразнителност.Жената лесно си изпуска нервите по повод и без повод, силно избухлива е.Зачестяват конфликтите в работата и в семейството – със съпруга,децата,родителите.Забелязано е впрочем, че решение за развод се взема тъкмо в такива дни. Възниква чувство за самосъжаление, всички близки започват да й се струват невнимателни.Ученичките и студентите понижават успеха си, избухват конфликти с причтелите, учителите.

Тази форма на предменструални синдром може също да се придружава с депресия, плачливост, усещане за безнадежност, обкръжаващият свят се приема в черни краски.Умора,сънливост,обща слабост,изтощение-всички тези състояния могат да бъдат признаци за синдрома,ако се появят циклично и продължават само няколко дни до началото на менструацията.

Вегетативно – съдова форма на ПМС

Симптомите на тази форма се проявяват като болки в сърдечната област, които не отзвучават след прием на валидол или нитроглицерин.

Нерядко се наблюдава циклично (преди всяка менструация) повишаване на кръвното налягане.Понякога възниква т.нар. синдром на паника с повишаване на кръвното налягане, втрисане,сърцебиене,учестено дишане, спастични болки в корема, страх от смъртта,замиране на сърцето.След преминаването на пристъпа се наблюдава често уриниране с почти безцветна урина.

Оточна форма на ПМС

Тя се характеризира със задържането на течност в организма,болезненост и подуване на млечните жлези, отичане на ръцете и краката, подпухване на лицето, подуване на корема.Жените при които са налице такива симптоми, се оплакват от усещането ,че цялото им тяло е препълнено с течност.В някои случаи дори се наблюдава прибавяне на 6-8 кг към телесната маса.С настъпването на менструацията идва и подобрението ,  жените усещат лекота в цялото тяло, просветва им, отоците изчезват, теглото отново влиза в норма.

Цефалгична форма на ПМС

Нерядко жените се оплакват от силно главоболие именно в дните преди менструация.Болката е пулсираща, започва от слепоочията и напомня мигрена. Може да се появи усещане за изпъкване на очните ябълни.Главоболието може да се придружава с гадене,повръщане.Кръвното налягане по правило не се повишава.

Необичайна или атипична форма на ПМС

За тази форма са характерни следните циклични симптоми:

  • повишаване на телесната температура от 37,5 до 38-39 С при липса на признаци за възпаление или простуда
  • пристъпи на бронхиална астма
  • алергични реакции, хрема
  • епилептични пристъпи
  • поява на екзема, невродермит
  • язвен стоматит (афти по лигавицата на устната кухина)
  • очни заболявания:конюктивит,повишено очно налягане, рязко намаляване на зрението.