Киста на яйчниците

Киста на яйчниците1900_pcos_ovarian_cysts_symptoms

Дейността на половите органи една от най-важните роли се пада на яйчниците. Те са жлези, разположени от двете страни на матката, близо до тазовите стени, свързани с еластична връзка. Наподобяват формата на бадем, а големината им се мени под влияние на цикличните промени. Повърхността им в началото е гладка, но с течение на времето става неравна.
В яйчника за 28 дни една от яйцеклетките (овоцит) узрява и при овулация тя се освобождава, за да бъде оплодена. Ако не се осъществи оплождането, се наблюдава менструация, с която се отбелязва краят на половия цикъл.

Друга функция на яйчниците е свързана с отделянето на полови хормони – естроген и прогестерон. Те са много важни за нормалното функциониране на менструалния цикъл, бременността, както и нормалната женска физиология. Активният период на яйчниците започва през пубертета и завършва с настъпването на менопаузата.

Най-често срещаното заболяване при яйчниците е кистата, която се наблюдава при всяка втора жена. Най-общо казано тя представлява образувание, съдържащо течност. Този мехур нараства, подхранван от кръвоносните съдове. Възможно е да се завърти, като по този начин се спира достъпът на хранителни вещества, в следствие на което се появяват силни болки в корема, повръщане и др.

Различават се функционални и органични кисти. Първите се причиняват от смущения в мензисния цикъл. Те много често изчезват след мензис и не са канцерогенни.
Дейността на жлезите с вътрешна секреция се направлява от нервната система. Яйчниците се контролират от хипофизната жлеза. Когато жените са нервни и неспокойни, хипоталамусът, който е много чувствителен на психически смущения, започва да подава грешни импулси към яйчниците. Яйчниковият фоликул не освобождава овоцида, а продължава да се развива, като се пълни с течност. Ако кистата се образува след овулация, освобождаването на двата хормона – естроген и прогестерон продължава.

Функционалната киста не се нуждае от операция. Тя може да се излекува с помощта на медикаменти. Най-често помага приема на прогестерон в големи дози. Противозачатъчните хапчета блокират овулацията. Ако редовно приемате противозачатъчни таблетки, може никога да не се развие киста на яйчника.

Другият вид кисти са органичните. Те са различни по произход и е задължително да бъдат оперирани, защото има опасност да дегенерират в рак. При нарастване притискат пикочния мехур или червата, което може да причини тежки усложнения, дори вътрешни кръвоизливи.
Кистите се откриват при гинекологичен преглед чрез ехографско наблюдение. Ако имате смущения в мензисния цикъл и дифузна болка ниско в корема (а може да е силна и едностранна), се обърнете към лекуващия лекар.

Нарушението на нормалния менструационен цикъл е едно от най-честите оплаквания при посещение на гинеколог. Оказва се, че голяма част от жените не си дават сметка какво представлява менструацията и че към нея следва да се отнасят с внимание. Нарушението на нормалния менструационен цикъл е едно от най-честите оплаквания при посещение на гинеколог. Оказва се, че голяма част от жените не си дават сметка какво представлява менструацията и че към нея следва да се отнасят с внимание.

Нормалният цикъл варира в следните граници: интервал между менструациите, считано от първия ден на следващия цикъм – от 21 до 35 дена, продължителност на кръвотечението – от 2 до 5 дена, интензивност – 20-60 мл (3-4 превръзки на ден).
Нарушен менстуален цикъл има когато: е увеличена или намалена продължителността между циклите или самия цикъл, извън цитираните по-горе граници.
При всяко отклонение от нормата жената следва да посети незабавно своя лекар.
Често нарушението на менструацията се оказва първи признак на настъпващо заболяване на гинеталиите – възпаления, полипи на матката, ендометриоза, извънматочна бременност. Възможни са и рак на шийката, матката, яйчниците!
Понякога, рядко, нарушенията в менструалния цикъл не са симптоми на заболявания, а се дължат на влияние на средата. Във възрастта на полово съзряване около 12 – 16 годишна възраст след първата менструация една трета от момичетата имат нередовен цикъл. Този период продължава около две години, след което менструационният цикъл се установява.
Симптоми като рязко отслабване или наддаване, окосмяване, съпроводени с нередовен цикъл следва да се третират сериозно, тъй като са признак на бъдещо безплодие или недоносена бременност. При климактериума (45-55 години) цикълът става все по-надярко. Образуването на хормони и съзряването на яйцеклетки в продължение на около 5 години спира.