Вулвовагинит

Дефиниция:

Вулвовагинит е възпаление или инфекция на вулвата и вагината.

Причини, честота и рискови фактори:

Вулвовагинитът може да ви засегне във всяка една възраст . Причините могат да бъдат бактерии, дрожди, вируси и други паразити. Някои полово предавани инфекции (ППИ) също могат да причинят вулвовагинит. Факторите на околната среда, като например лоша хигиена и алергени могат да предизвикат това състояние.

Кандида албиканс  е един от най-честите причини за вулвовагинит при жени във всички възрасти. Използването на антибиотиците може да доведе до инфекция-те убиват добрите бактерии които нормално обитават влагалищната микрофлора и позволяват развитието на патогенните(в случая кандида). Гъбичните инфекции обикновено причиняват генитален сърбеж и гъсто, бяло вагинално течение, и други симптоми.

Друга причина за вулвовагинит е бактериалната вагиноза, свръхрастеж на някои видове бактерии във влагалището. Бактериалната вагиноза може да причини тънък слой, сиво вагинално течение с мирис на риба.

Трихомониалният вагинит  е друга често срещана причина. Тази инфекция води до генитален сърбеж, вагинален мирис, и тежко вагинално течение, което може да бъде жълто-сив0 или зеленикаво на цвят.

Тангенторните вани, сапуни, вагинални контрацептиви, женски спрейове и парфюми могат да причинят дразнене и сърбящи обриви в областта на гениталиите.Носенето на прекалено тясно и стегнато бельо и панталони също може да предизвика обриви и дискомфорт на вулвата.

Раздразнената тъкан е по-податлива на инфекции, отколкото нормалната тъкан.Факт е,че много причиняващи инфекции организми виреят в среда, която е топла, влажна и тъмна.

Липсата на естроген при жени в менопауза може да доведе до вагинална сухота и изтъняване на вагиналните стени  и кожата на вулвата.

Някои състояния на кожата може да предизвикат сърбеж и хронично възпаление на областта на вулвата. Чужди тела, като забравен тампон могат да причинят дразнене,сърбеж и силна миризма на влагалищното течение.

Неспецифичен вулвовагинит ( не могат да бъдат идентифицирани конкретните причини) може да се диагностицира във всички възрастови групи, но това се случва най-често при млади момичета преди пубертета. След като момичето влезне в пубертета, влагалището става по-кисело за да предотврати бъдещи инфекции.

Неспецифичен вулвовагинит може да се случи при момичета с лоша хигиена на гениталиите и се характеризира с неприятна миризма, кафяво-зелен секрет и дразнене на срамните устни и вагиналния отвор. Това състояние често се свързва със свръхрастеж на бактерии, които обикновено се открива в изпражненията. Тези бактерии понякога се разпространяват от ректума към вагиналната област.

Сексуално насилие- трябва да се има предвид при девойките с необичайни инфекции и повтарящи се епизоди на необясним вулвовагинит. Neisseria гонорея, организма, който причинява гонорея, произвежда гонококов вулвовагинит при млади момичета, които имат много сексуални контакти. Гонореята се счита за полово предавана болест.

Симптоми:

Раздразване и сърбеж по гениталиите
Възпаление (дразнене, зачервяване и подуване) на големите срамни устни, малките срамни устни, или перинеална област
Вагинално течение
Неприятна вагинална миризма
Дискомфорт или парене при уриниране

Признаци и тестове:

Ако сте били диагностицирани с гъбична инфекция в миналото, можете да опитате с антигъбични лекарства.Ако симптомите не изчезнат напълно след около седмица, се свържете с вашия лекар и си уговорете час. Много други инфекции имат подобни симптоми.Гинекологът ще погледне за зачервяване и ще ви пусне микробиологично изследване на влагалищен секрет.Ако няма признаци на инфекция, биопсията е препоръчителна.

Лечение:

Лечението зависи от това от което се причинява инфекция. Лечението може да включва:

Антибиотиците се приемат през устата или се прилагат кожно
Антигъбични препарати
Антибактериален крем
Кортизонов крем
Антихистаминови средства, ако дразненето се дължи на алергична реакция
Естрогенов крем, ако дразненето и възпалението се дължат на ниски нива на естроген

Правилното почистване е важно и може да помогне за предотвратяване на дразненето, особено при тези с инфекции, причинени от бактерии, които обикновено се намират в изпражненията.

Полезно е да се осигурява повече въздух към гениталиите. Ето някои съвети:

Носете памучно бельо 
Да не се носи чорапогащник.
Носете  широко облекло.
Спете без бельо.

Забележка: Ако се установи полово предавана инфекция е задължително лечението на всички полови партньори, дори те да нямат изразени симптоми. Ако вашият сексуален партньор е заразен, но не се лекува, рискувате заразяване отново и отново.

Очаквания (прогноза):

Правилното лечение на инфекцията обикновено е много ефективено.