Вагина: Кое е нормално и кое не?

Вагиналното здраве е важна част от общото здраве на жената и сексуалния и живот.

  • Научете повече за общите вагинални проблеми:

Вагиналните проблеми могат да повлияят способността за зачеване, желание за секс и способността да достигнете до оргазъм. Продължаващите вагинално- здравни проблеми могат да повлияят и на други области от живота, което води до стрес и се отразява на самочувствието ви. Запознайте се с признаците и симптомите и  какво можете да направите, за да защити своето ваагинално здраве.

  • Какво влияе на  вагиналното здраве?

Влагалището е затворен мускулен канал, който се простира от вулвата – външната част на гениталната област до шийката на матката . Различни фактори могат да повлияят на вагината. Например:

-Сексът без предпазни средства. Може да хванете полово предавана инфекция, ако правите секс без предпазни средства.
Грубият секс или нараняване на тазовата област може да доведе до вагинална травма.
– Диабет и синдром на Сьорген (автоимунно заболяване) – може да причини вагинална сухота.
-Медикаменти и женски хигиенни продукти.

-Продължителната употреба на антибиотици увеличава риска от вагинална гъбична инфекция. Някои антихистамини може да предизвикат вагинална сухота.

-Суперабсорбиращите тампони може да доведат до синдром на токсичен шок – рядко, животозастрашаващо усложнение от бактериална инфекция.

-Противозачатъчните продукти. Спермицид и NuvaRing (вагинален пръстен) може да предизвикат дразнене на влагалището.
-Бременност и раждане. Ако забременеете и менструацията спира докато се роди бебето. По време на бременност, вагинално течение често се увеличава.Нормалното(вагинално) разждане може  да намали мускулния тонус на влагалището.
-Психологически проблеми. Тревожността и депресията може да допринесат за по-ниското ниво на възбуда и дискомфорт или болка по време на секс. Травма – като сексуална злоупотреба или първоначален болезнен сексуален контакт – също могат да доведат до болка.
-Остаряване. Влагалището губи своята еластичност след менопаузата – края на менструацията и плодородието.
-Хормоналните нива. Промени в нивото на хормоните ви може да повлияе на вагината. Например, производството на естроген спада след менопаузата, след раждането и по време на кърмене. Загубата на естроген може да причини изтъняване на лигавицата (вагинална атрофия) – сексът става болезнен,възможно е и кървене.

Какви са най-честите вагинални проблеми?

-Сексуални проблеми. Когато имате постаянна или рецидивираща гениталена болка точно преди, по време или след секс (диспареуния). Болката по време на проникване може да бъде причинена от неволеви спазми на мускулите на вагиналната стена (вагинизъм).

-Полово предавани инфекции. Различни полово предавани инфекции могат да засегнат влагалището, включително генитални брадавици, сифилис и генитален херпес. Признаците и симптомите могат да включват ненормално вагинално течение или генитални рани.

-Вагинит. Инфекция или промяна в нормалния баланс на вагиналните бактерии могат да предизвикат възпаление на влагалището (вагинит). Симптомите включват вагинално течение, миризма, сърбеж и болка. Общи видове вагинит включват бактериална вагиноза, която е в  резултат от свръхрастеж на един или  няколко организма, които обикновено присъстват във вагината; гъбични инфекции, които обикновено са причинени от естествено срещащи се гъбички кандида албиканс и трихомониаза, която се причинява от паразит и обикновено се предава по полов път.

-Разхлабването на тазовото дъно. Ако сухожилията и съединителната тъкан, които държат  матката са отслабени, матката, пикочния мехур или ректума могат да изпаднат надолу (маточен пролапс) .

Други заболявания и състояния. Вагиналните кисти могат да причинят болка по време на секс или да затруднят поставянето на тампон. Вагинален рак – което се появява като вагинално кървене след менопауза или секс(рядко срещано).