7 причини за вагинална болка

1. Генитален херпес:

Повечето от заразените с вируса на херпес симплекс, дори не знаят за това, защото често инфекцията остава безсимптомна. Пациентите, които имат симптоми (най-често болка или сърбеж в гениталната област) обикновено ги забелязват седмица след заразяване. Няколко дни след това в гениталната област могат да се появят малки червени точици или бели мехурчета. Тези мехурчета могат да се спукат, да прокървят и да се превърнат в язви. При пациентите, при които са се развили язви обикновено има оплаквания от парене при уриниране.

До изчезването на язвите пациентите се оплакват от болка в областта на слабините. В началото на заболяването някои от пациентите имат оплаквания, подобни на тези при грип, като главоболие, болки в мускулите и температура, както и подуване на лимфните възли в областта на слабините.

2. гъбични инфекции:
Някои от неприятните симптоми които започваме да усещаме са сърбеж, болка,зачервяване, течение, парене при уриниране, подуване на стомаха, чести киселини след хранене, неприятно усещане около ануса, обложен език, силно течение от влагалището, което може да бъде жълтеникаво и парещо.

3. вагинална сухота
Вагиналната сухота е сериозен проблем за сексуалния живот и може да разруши връзката ви. Вагиналната сухота превръща секса в болезнено изпитание, а не във върховно чувство на удовлетворени

4.Повърхностната болка по време на секс може да бъде предизвикана от самото проникване, смъдене, парене по време на секс или други малки проблеми, независимо че на вас ви се струват големи. Те могат да се излекуват бързо, след като посетите вашия гинеколог, с антибиотици или други домашни приложения, като лубриканти или дилататори.

Дълбоката болка по време на секс е малко по-проблематична. Това е болката, която усещате много по-дълбоко в себе си, обикновено около шийката на матката или вътрешността на вагиналната стена. В този случай консултацията и лечението от гинеколог са абсолютно задължителни.

5.Вагинизъм

Ако болката по време на секс е толкова силна, че да ви откаже напълно от него и я изпитвате дори, когато използвате тампон, то вероятно страдате от състояние, наречено вагинизъм.
То се среща изключително рядко и може да предизвика както повърхностна, така и дълбока болка, вследствие на смесица от психологически и физически причини, но най-често е съзнателен или подсъзнателен страх от нараняване по време на сексуалния акт.

“Vaginismus” е термин, който се използва за описание на принудителното свиване на вагиналните мускули и жените в това състояние често не могат да понесат дори поставянето на тампон или цитонамазка. Постепенното използване на вагинални дилататори може да помогне в този случай.

Това може да бъде изключително изтощително, но добрата новина е, че с търпение и много усилия, нещата обикновено се оправят.

.

6. Ендометриоза или тазова възпалителна болест

Възпалението на таза е една от сериозните причини, предизвикващи болка по време на секс. То се причинява от различни инфекции, като хламидия, например, чието нелекуване се превръща в предпоставка за силна болка, в резултат на силно възпалените влагалищни тъкани.
Ако изпитвате дълбока болка в областта на таза по време на секс, тя може да бъде сигнал за наличието на киста или ендометриоза.
Това състояние се диагностицира с медицинска апаратура, използваща ултразвуково сканиране. Лошата новина е, че ендометриозата не е напълно лечима, но има варианти, които гарантират, че се управлява добре.
Вашият гинеколог ще открие точното място, където тъканта е възпалена, с помощта на което ще насочи точно там подходящото лечение.
Операцията в този случай е най-ефективното решение на проблема.

7. Вулводиния

Парещата болка е най-често срещаният симптом при вулводиния. Някои жени я описват като болка подобна на рязане или изгаряне с киселина.
В повечето случаи състоянието на вулвата изглежда нормално, но макар и рядко е възможно да се наблюдава подуване или зачервяване, подобно на възпаление.