Гонорея(Трипер)- какво трябва да знаем?

Заболяването представлява остра инфекция на половите органи и пикочния канал и почти винаги се предава по полов път. Освен това при раждане заразената майка може да предаде инфекцията върху очите на детето си. Това е най-разпространената венерическа болест. Нарича се още трипер.

Причинителят на трипера се ,предава по време на половото общуване от уретрата (пикочния канал) на заразен мъж върху външния канал на матката или уретрата на жената. Заразата се предава еднакво лесно и от пикочния канал, външния канал на матката или Бартолиновите жлези на болна жена върху уретрата на мъжа при полов акт. Влагалището на жената не се засяга.
При хомосексуални контакти инфекцията се развива в правото черво на мъжа.

Причинителят на трипера бързо загива вън от човешкото тяло. Той е чувствителен към най-малката промяна на температурата. Заразяване може да се получи и когато болният докосва своите полови органи, а след това тези на своя партньор.
Заболяването се проявява от третия до петия ден след половия акт. В началото се отделя съвсем оскъден секрет, но 24 часа след това се забелязва обилно гнойно течение от пикочния канал на мъжа. Ако не се пристъпи веднага към лечение, инфекцията може да се разпространи по възходящ път- и след 10—14 дни пикочният канал може да бъде заразен чак до пикочния мехур.

Ако се стигне дотам, паренето и болките при уриниране се засилват, може да се появи главоболие, повишаване на температурата.

Ако заболяването не се лекува, възможно е инфекцията да премине в съседните органи —най-вече в задната част на пикочния канал, простатната жлеза, пикочния мехур и тестисите.

При жените заболяването протича много коварно. 30—50% от заразените жени нямат оплаквания и лесно могат да разпространят инфекцията върху много мъже. Ако оплаквания съществуват, обикновено те са по-слабо изразени от тези при мъжете, тъй като пикочният канал при жените е по-къс и постоянно се измива от урината. Ако и при жената заболяването не се лекува навреме, то може да се разпространи в Бартолиновите жлези. Случва се заразата да премине през маточната кухина в маточните тръби. Тогава са налице повишена температура, главоболие и болки ниско в корема. Това състояние може да доведе до сериозно усложнение -срастване на тръбите и последващо безплодие.

При мъжа гонореята се диагностицира, като се взима секрет от пикочния канал и се изследва под микроскоп.
От жената се взима секрет за изследване от пикочния канал и външния канал на матката. След установяване на заболяването се пристъпва незабавно към неговото лечение (днес съществуват сигурни медикаментозни средства за отстраняване на инфекцията). Едновременно с това се полагат усилия от медицинските органи за издирване на източника. По време на лечението се избягват употребата на алкохол и половите контакти.
Болните трябва да си измиват ръцете след уриниране и ходене по голяма нужда. След приключване на лечението е необходимо болният периодично да се явява на контролен преглед.

Гонореята също се причинява от един бактерии (Neisseria gonorrhoeae). От 2 до 7 дни след заразяването се появяват симптоми от страна на пикочо-половата система; болка при уриниране и жълтеникаво-гноен секрет от пениса и от влагалището. Последните симптоми при жената могат да отсъстват. Ако заболяването не се лекува при мъжа може да се стигне до инфекция на простатата, възпаление на семенната тръба, епидидимити. При жената матката, тръбите и яйчниците могат да претърпят такива лезии, че да се стигне до стерилитет. В по-късния стадий на заболяването бактериите се разпространяват в целия организъм, като поразяват специално ставите и черния дроб (Perihepatitis acuta).

Диагнозата на гонореята се поставя чрез микроскопско изследване на секрецията. Гонореята е лечима с антибиотици. Един голям проблем е налице във връзка със секстуризма. Проституиращите използват често антибиотици, за да се предпазят от полово-предавани болести като по този начин се създават резистентни на антибиотици бактериални щамове.

Гонореята се причинява от бактерий наречен Найсерия гонорее / Neisseria Gonorrheae/ .
В 25 до 40% тя се комбинира с хламидийна инфекция.
Гонореята е отдавна позната сексуално трансмисивна болест (предавана по полов път, при сексуален контакт). Самият причинител е открит още през 1879г. от Алберт Найсер. Той изисква специфични условия за своя растеж и размножаване. Извън човешкия организъм може де преживее едва няколко минути и то върху влажни повърхности. Благоприятна за развитието си среда намира най-вече във влагалището, маточната шийка, уретрата (през която се отича урината от пикочния мехур) и ректума (крайната част на дебелото черво, която се отваря в ануса). Трипер (гонорея) Той е най-разпространеното венерическо заболяване. То се предизвиква от бактерии, наречени-гонококи (фиг. 11). Гонококите се заселват и размножават в нежната лигавица на половата цепка, около отверстието на Бартолиновите жлези по повърхността на влагалището у неузрели момичета и по вьншния отвор на маточната шийка у узряващите. Постепенно инфекцията прониква в маточната кухина, после — в тръбите и яйчниците. Тя може да стигне и до коремната кухина и да предизвика перитонит. Пет-шест дни след заразяването от половите органи на за-болялата девойка или жена започва да изтича жълтозеленикава гнойна течност. Половата цепка е зачервена, отекла н болезнена. Могат да се появят малки гнойни пъпчици и да се подуят да запушят Бартолиновите жлези При разпространение на инфекцията към маточната кухина и тръбите девойката получава силни болки в корема, придружени от вгрнсане. Ако заболяването не се лекува, след 10— 15 дни болките  постепенно преминават, течението намалява, но не изчезва напълно. Често пъти,след менструацията възпалението отново се изостря.
Триперът може да причини тежки усложнения ако не се излекува рано. Даже и при леки форми се получава запушване на маточните тръби и безплодие. Той може да увреди и сърдечния мускул, сърдечните клапи и ставите.
Въпреки че сега медицината разполага със сигурни средства за лечение на това заболяване, последствията от него не винаги могат да се предотвратят и излекуват.

Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 1-14 дни.

Трипер(Гонорея)
Neisseria gonorrhea
Какво трябва да знаете:
• Симптомите обикновено се появяват след 2-21 дни.
• При много хора няма проявени симптоми.
• Гъсто жълто или бяло течение от пениса, вагината или ректума.
• Парене или болка при уриниране или дефекация.
• При жените могат да се появят спазми, по-болезнена менструация от обикновено, и болки в корема.

Как става инфектирането:
• От необезопасен (без презерватив) орален, вагинален или анален секс с инфектиран с гонорейна бактерия партньор.
• Майка, инфектирана с гонорея, може да я предаде на бебето по време на раждането.

Какво става, ако не се лекувате:
• Може да предадете гонорея на сексуалния си партньор.
• Инфекцията може да се разпространи и до други органи и да причини по-сериозни инфекции.
• Могат да бъдат увредени репродуктивните органи. И мъжете, и жените могат да загубят възможността да имат деца.

Как да си направите тест за гонорея:
• Положителна гонорейна посявка (натривка) или
• Грам положителна проба

Как се лекува гонореята:
• Взимайте ВСИЧКИ предписани ви лекарства точно според указанията.
• Направете повторен тест след 2 седмици . Ако прекъснете лечението по-рано, може още да имате инфекцията, без да го знаете. Инфекцията може да се разпространи и до други части на тялото ви или да я предадете на сексуалните си партньори.
• Кажете на настоящите си партньори, че трябва да се прегледат дали и те не се нуждаят от лечение.