Сексуални проблеми 40+

  • Болка по време на секс (наричана още диспареуния) се появява  след менопаузата когато нивата на естроген паднат и влагалището се чувства сухо. Това може да повлияе на желанието на жената за секс, но има кремове, които могат да помогнат. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.
  • Вагинизъм е, когато мускулите в или около вагината са в спазъм,тогава половият акт е болезненен или невъзможен. Това състояние може да бъде много шокиращо и изтощително.
  • Вагинизъм може да се случи, ако жената асоциира секс с болка или , ако тя е имала вагинална травма (като раждане или епизиотомия), проблеми във взаимоотношенията, страх от бременност, или болезнени състояния на влагалището и района около него.
  • Симптомите се изразяват в болка при половия акт, както и трудно проникване във влагалището. Дори и при сексуална игра, отново влагалището не може да се отпусне и овлажни, като много често жените изпитват толкова силна болка, че се отказват да правят секс.
  • Другият често срещан симптом е липсата на удоволствие от самият полов контакт и когато жената не може да изпита оргазъм. Сигурно се питате, как може да разберете дали страдате от вагинизъм, като е най-добре първоначално да обърнете внимание на симптомите и ако изпитвате дори най-малко съмнение, да се консултирате с гинеколог. Не трябва да криете проблемите си, тъй като спестяването на информация ще повлияе негативно на лекуващият и няма да могат да ви поставят точна диагноза. Много често е възможно да има и други проблеми, като киста, възпаления и други.
  • Той често може да се лекува успешно чрез фокусиране върху сексуалното образование, консултиране и използването на вагинални треньори(дилатори). Вагиналните треньори са цилиндрични форми с различни размери, които се вмъкват във влагалището като се започва от най- малкия.Жената постепенно ще преминава на по-големи размери, докато най-големият размер бъде поставен удобно.