Упражнения на Кегел и Биофийдбек

С какво упражненията на Кегел се различават от Биофийдбек?

Идеята на упражненията на Кегел е за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Често се препоръчва на възрастните жени или на жени след раждане, за намаляване случаите на инконтиненция и възстановяване на тонуса на вагинални мускулите, понякога се препоръчва за всички жени, за подобряване силата на контракциите по време на оргазъм. Ако за първи път правите упражненията по добре се консултирайте с физиотерапевт първо, за да сте сигурни ,че ги правите правилно – неправилните упражнения  могат да бъдат вредни.

Тъй като целта на биофидбек не е укрепване на тазовите мускули,а  релаксация, той е много по-различен процес, отколкото упражненията на Кегел. Теоретично, ако практикувате Кегел до умора на мускулите,след тренировка те се разпускат и релаксират. Ако просто укрепвате  мускулите, без да знаете как да ги отпуснете, вулводинията ще се влоши, защото опънатите и стегнати мускули прекъсват  притока на кръв към вулварната тъкан.

  • ЕМГ – Мускулен Биофийдбек

Какво е ЕМГ?

  • Не инвазивен метод за измерване на електрическа активност на мускули!!!biofiid
  • Разкрива истинската активност на мускула при движение и различни пози
  • Онагледява фини взаимоотношения помежду отделните мускули

ПРИЛОЖЕНИЯ НА ЕМГ-БИОФИЙДБЕК

  • Физиотерапия и рехабилитация – ортопедия, кинезиотерапия, мануална терапия
  • Гинекология – отделен уред за поставяне във влагалището,който измерва тазовото нарежение на мускулите.Помага при Вагинизъм.
  • Урология – третиране на инконтиненция
  • Биомеханика – спорт, анализ на движенията, изследвания
  • Ергономия – изследвания на работното място, безопасност на труда, продуктов дизайн и сертифициране

ЕМГ-БИОФИЙДБЕК ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МОТОРНИ ФУНКЦИИ

  • Двигателната функция ангажира група от множество мускули, работещи заедно, за да изпълнят движението
  • Независим биофийдбек за всеки канал може да се подава при малък брой от анализирани сигнали (максимум 4 мускула)
  • Сумарен биофийдбек (от постигане на правилен двигателен модел) се дава при мускулно реобразование и работа с множество мускули
  • Мускулите и техни ЕМГ сигнали се разделят на две групи: за активиране (агонисти и синергисти)и за дезактивиране (антагонисти или заместващи)

TENS процедури?

TENS машините понякога се препоръчват за нервни или мускулни болки от всякакъв вид. Тези машини работят чреtensз електрическо стимулиране на мускулите. Няма публикувани мнения за успех при използването на TENS  за намаляване на вулварната болка. Това не означава, че не са полезни в някои случаи.

На международния пазар – EMPI предлага  “Innosense” машина, която е комбинация от стимулатор (като TENS машини) и EMG биофидбек устройство.За момента няма  информация за неговата ефективност.

Какво ще кажете за самостоятелно разтягане и вагинален масаж?

Енергичните упражнения освобождават ендорфини и следователно може да се прекъсне цикълът на болката по начин, подобен на акупунктурата. За жените с проблеми с хормоните, особено тези, свързани с инсулинова резистентност, упражнения може да помогнат чрез увеличаване на поемането на инсулин в мускулите. Нежните упражнения  се препоръчват за жени с фибромиалгия.

Свързани теми:

  1. Какво е биофийдбек?