Естроген – най-женският хормон

Естрогенът е може би най-широко известният и обсъждан от всички женски хормони.

За да разберем ролята на естрогена при жените, е важно първо да разгледаме  хормоните като цяло. Хормоните са жизненоважни химични вещества при хора и животни. Често наричани “химически посланници,” хормоните носят информация и инструкции от една група  клетки на друга. В човешкото тяло, хормоните влияят на почти всяка клетка, орган и функция. Те регулират нашия растеж, развитие, обмяна на веществата, функцията на тъканите, сексуалната функция, размножаване, начина по който тялото ни използва храната, реакцията на нашите органи при извънредни ситуации и дори нашите настроения.

  • Ролята на естрогена при жените:

Естрогенните хормони са отговорни за растежа и развитието на женските полови белези и размножаването при хората и животните. Терминът “естроген” включва група от химически подобни хормони: естрон, естрадиол (най-често срещан при жени в репродуктивна възраст) и естриол. Като цяло, естроген се произвежда в яйчниците, надбъбречните жлези и мастните тъкани. По-специално, естрадиол и естрон формите се произвеждат предимно в яйчниците при пременопаузални жени, докато естриол се произвежда от плацентата по време на бременност.

При жените, естрогена циркулира в кръвта и се свързва с естрогенните рецептори върху целевите клетки в тъканите, които засягат не само гърдите и матката, но и мозъка, костите, черния дроб, сърцето и други тъкани.

Естрогена контролира растежа на лигавицата на матката  по време на първата част от менструалния цикъл, предизвиква промени в гърдите по време на юношеството и бременността и регулира различни други метаболитни процеси, включително растежа на костите и нивата на холестерола.

  • Естроген & Бременност

По време на репродуктивните години, хипофизната жлеза в мозъка генерира хормони, които карат новото яйце да бъде освободено от фоликула всеки месец. С развитието на фоликула, се произвежда естроген, което причинява на лигавицата на матката да се сгъсти.

Прогестеронът се увеличава след овулацията в средата на цикъла на жената за да се подготви лигавицата за получаване и подхранване на оплодената яйцеклетка, така че може да се развие.. Ако не настъпи оплождане, естрогеновите и прогестероновите нива спаднат рязко, лигавицата на матката се разпада и менструацията настъпва.

Ако се случи оплождане, естрогена и прогестерона работят заедно, за да се предотврати допълнителна овулация по време на бременност. Противозачатъчните хапчета (перорални контрацептиви)  се възползват от този ефект чрез регулиране на нивата на хормоните.

Перорални контрацептиви, съдържащи естроген могат да  облекчават менструални спазми и някои менопауза симптоми и регулират менструалния цикъл при жени с поликистозен овариален синдром (PCOS). Освен това изследванията показват, че противозачатъчни хапчета могат да намалят риска от рак на  яйчниците, матката и рак на дебелото черво.

  • Други роли на естрогена:

Естрогенът произвеждан от яйчниците помага за предотвратяване на загуба на костна маса и работи заедно с калций, витамин D и други хормони и минерали за изграждане на костите.

Вашето тяло непрекъснато изгражда  костна  маса чрез процес, наречен резорбция и отлагане. Но след като нивата на естроген започнат да намаляват, този процес се забавя.По този начин, след менопаузата тялото разрушава повече костна тъкан, отколкото се възстановява. В годините непосредствено след менопаузата, жените могат да загубят толкова, колкото 20 процента от тяхната костна маса.

  • Вагината и пикочните пътища

Когато нивата на естроген са ниски, както и по време на  менопауза, влагалището може да стане сухо и вагиналните стени-изтъняват, което прави секса болезнен.

Освен това, лигавицата на уретрата-тръбата, която извежда  урината от пикочния мехур – изтънява. Част от жените могат да изпитат увеличен риск от  инфекции на пикочните пътища (ИПП), който се подобрява с използването на вагинална естрогенна терапия.

  • Преходът Менопауза

Други физически и емоционални промени са свързани с колебанията в нивата на естроген по време на прехода към менопауза, наречен перименопаузата. Тази фаза обикновено продължава 2-8 години. Нивата на естроген, могат да продължат да се колебаят в годината след менопаузата.

Симптомите включват:

-Горещи вълни-внезапно усещане за топлина по лицето, шията и гърдите, които могат да ви накара да се потите обилно, увеличаване на честотата на пулса което ви накара да се чувствате замаяни. 
-Нередовен менструален цикъл
-чувствителност на гърдите
-Обостряне на мигрената
-промени в настроението

  • Естрогенна терапия

Естрогенната терапия се използва за лечение на някои състояния, като забавено началото на пубертета и симптомите на менопаузата, като горещи вълни и вагинална атрофия. Вагиналната атрофия е състояние, при което ниските нива на естроген причиняват вагината на жената да се стесни, губи еластичността което отнеме повече време за да се овлажни. В продължение на много години, естрогенната терапия и естроген-прогестин терапията се предписват за лечение на симптомите на менопаузата, за да се предотврати остеопорозата и за подобряване на общото здраве на жените.

Естрогенната терапия  се предписват също и за лечение на репродуктивни нарушения на здравето и ендокринни (ендокринната система е системата в организма, който регулира производството на хормоните и тяхната функция).

Някои употреби на хормоналната терапия включват следните ситуации:

  • закъснял пубертет
  • контрацепция
  • нередовен менструален цикъл
  • симптоматична менопауза

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Как хормоните влияят на тялото?
  5. Висок тестостерон
  6. Разстройства свързани с андрогена
  7. Ниски и високи нива на FSH
  8. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза
  9. 4 причини за висок тестостерон при жените