4 причини за висок тестостерон при жените

Има много причини за висок тестостерон при жените.И високите  и ниските нива на тестостерон оказват влияние върху организма. Въпреки това, мъжете и жените обикновено посещават медицинско лице, защото имат нисък тестостерон.

За жените, ниският тестостерон може да бъде кошмар. Умора, ниско сексуално желание, наддаване на тегло –  всичко това може да бъде инвалидизиращо за жената с ниски нива на хормона. Жените могат да имат нисък тестостерон в резултат от много различни причини.

Но какво да кажем за висок тестостерон?Tmolecule

Както мъжете така и жените могат да страдат от най-различни заболявания и разстройства,предизвикани от прекалено висок или прекалено нисък тестостерон. Има много различни причини за високи нива на тестостерон при жените, а някои от тях са по-чести, отколкото други- основните 4 причини са:

1. Поликистозен овариален синдром (PCOS)

Това е една от най-честите причини за висок тестостерон при жените. Това заболяване  засяга 5-10% от американските жени. Ако имате излишък –  акне, прекомерен растеж на косата (особено по лицето), или безплодие.

2. Надбъбречните заболяванията

Още една от причините за високият тестостерон при жените е по-късна вродена надбъбречна хиперплазия. Надбъбречните жлези предизвикват вашето тяло да нарушава крехкото  си хормонално равновесие , което води до прекалено много тестостерон. A хормонален тест от медицински специалист може да бъде достатъчен, за да се диагностицира този проблем.

3. Диабет

Диабетът също може да бъде един от виновниците стоящ зад високите ви нивата на тестостерон. Диабетът е сложно заболяване, и връзката между диабет и затлъстяване може да бъде частично отговорна за тези колебания в нивата на тестостерон. Въпреки това, симптомите на висок тестостерон са същите като на посочените по-горе заболявания.Контролирането на диабета е един от начините за борба с всички симптоми.

4. Други причини за повишен тестостерон при жените

За съжаление, тестостеронът играе роля в много телесни функции при мъже и жени, много заболявания и разстройства  го засягат. Ако страдате от някое от тези заболявания,то може да е причината за високия тестостерон:

  • Гигантизъм
  • Акромегалия
  • Туморни надбъбречни нарушения
  • Синдром на Кушинг
  • Надбъбречен или тумор на яйчниците
  • Вродена надбъбречна хиперплазия
  • Нарушения на щитовидната жлеза

Всяка от тези причини за висок тестостерон при жени трябва да бъдат диагностицирана от медицински специалист, но някои от симптомите може да се лекуват, в зависимост от заболяването, или разстройството.

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Естроген – най-женският хормон
  5. Как хормоните влияят на тялото?
  6. Висок тестостерон
  7. Разстройства свързани с андрогена
  8. Ниски и високи нива на FSH
  9. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза