Как хормоните влияят на тялото?

Мозък:

  • Кортизолът(хормона на стреса)

Той ускорява сърдечния ритъм, подхранва мозъка с допълнителен кислород , регулира кръвното налягане и функциите на сърдечносъдовата система. Но проучванията показват, че стреса може  да  прекъсне този вътрешен баланс, като оставя твърде малко кортизол и ви кара да се чувствате постоянно уморени.

Балансирате: Само три часа седмично кардио или силови тренировки значително намаляват нивата на кортизола. “Когато тренирате по-дълго от 40 минути,  кортизола започва да се покачва отново”, казва лекар-натуропат Н. Т.

  • Мелатонинът

Той се съдържа в епофизата. Мелатонинът предизвиква пигметните клетки на кожата. Неговата секреция е слаба през деня, увеличава се на тъмно. Мелатонинът е мощен антиоксидант – подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му “хормон на младостта”, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества.. В действителност, ниските нива на мелатонин са свързани с затлъстяване, диабет и рак.

Балансирате: Изключете  всички, излъчващи електронни устройства (мобилни телефони, лаптопи, телевизори) и използвайте маска за очи за да намалите светлината .Проучванията показват, че тесните дрехи могат да ограничат производството на мелатонин с до 60 процента. Може да хапнете няколко  череши преди лягане, които са богати на мелатонин.

  • Окситоцинът

Вашият мозък освобождава така наречения хормон на любовта, когато ви докосне любимия човек или приятел. Високите нива може да увеличат сексуално влечение, повишаване на доверието, намаляване на  стреса и по-ниско кръвно налягане,но намаляват паметта. Естрогенът усилва ефекта на окситоцина.. Нивата на окситоцин обикновено скачат по време и след оргазъм.

Щитовидна жлеза:

  • Тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3)

Хормоните на щитовидната жлеза действат като вътрешнен термостат на организма; те са  основни играчи в регулирането на метаболизма ви и енергийни нива. За съжаление, фактори като хроничен стрес, хранителни дефицити, и възпаление може да наруши стойностите на тези хормони, и прочинява чувството за  умора, запек и постоянно  усещане за студ.

Балансирате: токсини от околната среда, включително бисфенол А (BPA), гаден химикал в някои пластмаси, също може да наруши функцията на щитовидната жлеза.. Тежки метали като живак-често се срещат в големите риби като риба тон и може да подтикне към щитовиден дисбаланс.

Яйчници:

  • Естроген и прогестерон

Производството на единия женски полов хормон може  едновременно да забави производството на другия. Равновесието може да бъде компрометирано от наддаване на тегло, хроничен стрес и излагане на токсични химикали като BPA. Нерегистрираните нива на естроген може да манипулират либидото  и да доведат до раздразнителност,мигрена,депресия,силно изразен ПМС, както и множество нарушения при размножаването.

Балансирате: За хормонален баланс-органична диета(хранете се здравословно) и поддържане на здравословно тегло (над телесните мазнини отделят допълнително естроген).Кръстоцветни зеленчуци като зеле и карфиол, цитрусови плодове и пълнозърнести храни са от решаващо значение за регулиране на естрогена. Намалете преработените боклуци и яжте повече храни като зеле,спанак,портокали и кафяв ориз.

  • Тестостеронът

Яйчниците и надбъбречните жлези бълват само 10 на сто от тестостерона, мъжкият полов хормон играе същата роля във всеки орган:Дава сексуалното желание, мускулната сила, плътността на костите и обмяната на веществата. Твърде малко от него могат да ви оставят мудни, депресирани, и незаинтересован (“Не тази вечер, скъпа …”), а твърде много може да доведе до акне и окосмяване по лицето, наред с други грозни неволи.

Балансирате: Експертите все още се проучват как жените могат най-добре да запазят тестостерон в добро ниво. Едно е ясно: Някои жени включително и със синдром на поликистозни яйчници имат високи нива на тостостерон(окосмяване на лицето и др.).Посетете лекар ако смятате, че имате такива симптоми.

Стомах:

  • Лептинът и грелин

Грелин се произвежда в стомаха и задстомашната жлеза, предупреждава мозъка, когато коремът ви е празен. Лептинът, отделян от мастните клетки, предизвиква апетитопотискащи хормони когато сте се нахранили достатъчно.

Балансирате: Намалете размер на рафинирана захар в диетата си. Американците консумират средно по 22 чаени лъжички на ден, но жените трябва да приемат не повече от шест, според Американската асоциация за сърдечни заболявания.

  • Серотонинът

Отчасти отговорен за настроението и паметта,серотонинът се произвежда предимно в червата.Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия,мигрена, раздразнителен стомах, фибомиалгия и различни нервни разстройства. От друга страна високите дози на серотонин в кръвта могат да са симптом на остеопороза.

Балансирате: Вашето тяло се нуждае въглехидрати,ниското съдържание на въглехидрати може да доведе до спад на хормона ( повишението на неприятните настроения). Моце да взимате  аминокиселината триптофан, за да серотонинили в в храни като кисело мляко и банани, казва Сюзън М. Kleiner, Ph.D., RD, автор на The Good Mood Diet.

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Естроген – най-женският хормон
  5. Висок тестостерон
  6. Разстройства свързани с андрогена
  7. Ниски и високи нива на FSH
  8. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза
  9. 4 причини за висок тестостерон при жените