Ролята на прогестерона

Прогестерон:

Какво е това?
     Прогестеронът е хормон, който стимулира и регулира важни функции, играе роля в поддържането на бременността, подготовката на тялото за зачеването и регулиране на месечния менструален цикъл.

Прогестеронът е един от хормоните в тялото ни, който стимулира и регулира различни функции. Прогестеронът играе роля в поддържането на бременността. Хормонът се произвежда в яйчниците, плацентата (когато една жена забременее) и надбъбречните жлези. Той помага за подготовка на тялото за зачеване и бременност и регулира месечния менструален цикъл. Той също така играе роля в сексуалното желание.

Бременна ли сте? 4 седмица от бременността симптоми:

По време на репродуктивните години, хипофизната жлеза в мозъка генерира хормони (фоликуло-стимулиращ хормон [FSH] и лутеинизиращ хормон [LH]), които карат  новото яйце да узрява всеки месец. Нивата на прогестерона се покачват през втората половина на менструалния цикъл, и след освобождаването на яйцеклетката (овулация).

-Естрогенът е хормон, който стимулира растежа на маточната лигавица (ендометриум), което го кара да се втвърдява по време на предовулационната фаза на цикъла.

Ролята на прогестерона в женския организъм:

Една от най-важните функции на прогестерона е да предизвика ендометриума да отделя специални протеини, през втората половина на менструалния цикъл, да го подготви за приемане и подхранване на имплантирано оплодената яйцеклетка. Ако не настъпи имплантация,нивата на  естроген и прогестерон падат, ендометриума се разваля и менструацията настъпва.

Ако настъпи бременност, прогестеронът се произвежда в плацентата и нивата остават повишени по време на бременността. Комбинацията от високи нива на естроген и прогестерон подтиска допълнително овулацията по време на бременност. Прогестеронът също така насърчава растежа на млечните жлези в гърдите по време на бременност.

 За високите нива на прогестерона се смята, че са частично отговорни за симптомите на предменструалния синдром (ПМС), като например чувствителност на гърдите, чувство за подуване и промени в настроението.

Лечение с прогестерон:
Думата “прогестоген” се отнася до всеки продукт, който повлиява маточните хормони по същия начин, по който и естествения прогестерон. Ефективни синтетични версии на прогестерон, наречени прогестини, съществуват от 1950. Микронизираната капсулована версия на естествения прогестерон (произлизащи от див ямс) е разработена по-скоро.

Орални контрацептиви – прогестогени с естроген в комбинация  се използват като хормонална терапия по време на менопауза. Прогестините се използват само за контрол на раждаемостта и за лечение на различни други заболявания, включително необичайно маточно кървене и аменорея (липса на периоди); ендометриоза;рак на гърдата, на бъбреците или рак на матката и загуба на апетит и тегло, свързани със СПИН и рак. Прогестините могат да бъдат използвани като диагностично помагало за да се провери ефекта на естрогените.

Противозачатъчни хапчета:
Комбинация противозачатъчни хапчета (хапчета, които съдържат естроген и прогестин) блокира овулацията и прави тялото по-малко възприемчиво към оплодената яйцеклетка по време на овулацията. Хапчетата обикновено трябва да се вземат в определен ред.  Има противозачатъчни, наречени мини-хапчета, съдържащи само прогестин. Тези хапчета не винаги подтискат овулацията, но правят цервикалната слуз по- негостоприемна към спермата.

След менопаузата (което се случва на средна възраст от 51), най-вероятно ще произвеждате само една малка част от количеството на естроген, в сравнение с преди менопаузата.

 

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Естроген – най-женският хормон
  4. Как хормоните влияят на тялото?
  5. Висок тестостерон
  6. Разстройства свързани с андрогена
  7. Ниски и високи нива на FSH
  8. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза
  9. 4 причини за висок тестостерон при жените