Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза

Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза

Сол1

Вашата щитовидна жлеза се нуждае от йод за да работи добре. В повечето развити страни хората кон­сумират йодирана сол. Ако ви е предписан допълнителен прием на йод за стимулира­не на функцията на щитовидната жлеза, обмислете възможността да добавите во­дорасли кьм хранителния си режим.

 

Листни зеленчуци2

Спанака, салатата и листните зеленчуци — са източници на магнезий от който се нуждае вашата щитовидна жлеза.Признаците като  умора, мускулни крампи  и обмен в сърдечния ритъм са в резултат на недостатъчния прием на магнезий.

Ядки3

Кашу, бадеми и тиквени семки са добър източник на магнезий. Бразилските орехи подпомагат щитовидната жлеза по два начина-  Не само те са добър източник на магнезий,но и са  богати на селен, който я поддържа. Само  няколко бразилски ореха дневно ви осигуряват нужната дневна доза селен.

Морска храна4

Риба, скариди и водорасли са страхотни източници на йод- необходими за здрава щитовидна жлеза.Избягвайте водораслите ако имате хипертиреоидизъм.А келпа е с високо съдържание на йод и може да влоши нещата.

Зеле5

Необходимо е да се наблегне на приема на зеленчуци, особено на тъмнозелени листни зеленчуци. Такива са марулята, магданозът, къдравото зеле и др. Те са полезни поради богатото си съдържание на витамин А. В тази група попадат още руколата и синапът. В същото време според специалисти приемът на брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле трябва да бъде ограничен.

Соя6

Някой от намерените в продукти като соево мляко или олющени соеви ядки химикали могат да се намесва с щитовидната способност да направят хормони, гол, само ако не получавате достатъчно йод. Точно както с къдраво зеле, ако нивата на йод са ОК, най-вероятно не е нужно да се притеснявате за хранене соя. Йод от своя страна се бори с последиците от соя на щитовидната.

Месото7

Ако ядете меса като бъбреци, сърце или черен дроб, може да получите много липоева киселина ,и  ако получите твърде много, това може да наруши работата на щитовидната жлеза. Месото се заменя поне два пъти седмично с риба. Набляга се на суровите плодове и зеленчуци. Разрешени са морските дарове, морската риба и различни видове плодове и зеленчуци.

Глутенът и Щитовидната жлеза8

Глутенът е протеин, открит в пшеница, ръж, ечемик и  ако не сте  диагностицирани с болестта цьолиакия, то вероятно няма да повлияе на щитовидната жлеза. Глутенът може да увреди  тънките черва на хора с цьолиакия. Това увреждане може да причини сериозни проблеми и е свързано с повишен риск от заболяване на Хашимото (Qui води до намалена функция на щитовидната) и базедова болест. Ако имате цьолиакия, придържайки се към безглутенова диета.

 

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Естроген – най-женският хормон
  5. Как хормоните влияят на тялото?
  6. Висок тестостерон
  7. Разстройства свързани с андрогена
  8. Ниски и високи нива на FSH
  9. 4 причини за висок тестостерон при жените