Най-добрите витамини за ПМС(предменструален синдром)

Кои са най-добрите витамини за ПМС ?

Ролята на витамините и минералите е да спомогнат за облекчаване на дискомфорта от депресия, раздразнителност, промени в настроението, тежка, умора, болки, подуване на корема, увеличаване на теглото и желанието за храна.

Като се има предвид това, кои са тези витамини, които са добри за ПМС?
Някои от витамини, които обсъждаме включват Б комплекс витамини, включително B1, B5, B6 и B12.Също така и D, E, C и A, които също имат влияние върху ПМС (предменструалния синдром). Витамините могат да бъдат намерени в храни и мазнини или  могат да бъдат взети чрез добавки.

Средства за защита при ПМС могат да бъдат намерени в рибеното масло, минерални добавки, минерали, билки и природни лекове. Тук ние ще се съсредоточим само върху ефектите на витамините.

Менструалния цикъл има различни етапи и ПМС се случва обикновено в първата тройка. Това е мястото, където витамините  имат най-голямо влияние.thinkstock_rf_colorful_vitamins

Какви са етапите на менструалния цикъл?

Предменструален Етап: 1 до 2 седмици преди началото на периода на кървене
Фоликуларният Етап: Овулацията е в края на този етап. Това е етапът, който всъщност създава хормонален дисбаланс  и  увеличава естрогена. Маточната лигавица се удебелява значително през този етап, за да се подготви за оплодената яйцеклетка.
Лутеалната фаза: Прогестеронът обзема естрогенът в този етап, тъй като тялото се подготвя яйцеклетката да бъде оплодена и се инкубират. Матката продължава подготовката му, докато не стане ясно, че яйцеклетката не бъде оплодена през това време.
Менструация: Когато яйцето не е оплодено в лутеалната фаза, маточната лигавица изхвърля задържаната кръв .

Така че нека да разгледаме всички различни витамини, които могат да имат положителен ефект за предотвратяване и лечение на симптомите на ПМС.

Витамин B:Vitamin-B

Витамин B помага при променливото настроение, причинено от колебанията в хормоналните нива. Препоръчителното ниво на витамин B6  е 100 мг.

Храните, които съдържат високо ниво на витамин B са кашу, фъстъци и лешници.
B Complex съдържа редица други витамини . Тези витамини са A, C, D, Е, К . Б комплекс витамини са най-важните от тях, по отношение на което помага за облекчаване и намаляване на симптомите на ПМС.

B12 винаги е част от B комплекс. В12 е известен също като кобаламин. B12 е известен най-вече за лечение на анемия. Полезен е  за облекчаване на безсъние и тревожност, които идват с ПМС.
B6 може да бъде полезен за периода на  ПМС ,но все още не е доказано. Пиридоксин е другото име на B6 – той помага за метаболизма на белтъчини и въглехидрати. Смята се, че помага за производството на серотонин – което допринася за поддържане на добро настроение и може да помогне на съня. B6 също е естествен диуретик и може да намали задържането на вода и подуване на корема. Това  оказва влияние върху балансирането на нивата на естроген.
B5 или пантотенова киселина спомага за намаляване на нивата на стреса,което облекчава тревожността и раздразнението, които могат да възникнат по време на ПМС. Той също помага за метаболизма на въглехидратите и протеините, както B6.
B3 известен още като ниацин използва своята функция за подобряване на кръвообращението, за да се уверите, че мускулите и органите получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Това от своя страна помага за намаляване на спазмите и умората по време на ПМС.

Витамин A:vitamin-a

Витамин А също така известен като ретинол облекчава  подуването на корема и задържането на вода. Жените трябва да приемат около 700 мкг дневно. Витамин А е мастно разтворим витамин, което означава, че се съхранява в мазнините на тялото за период до шест месеца. От друга страна, ако тялото ви получава твърде много витамин А той ще се съхранява  в черния дроб и ще предизвика друга серия от медицински проблеми. Рибено масло, яйчен жълтък, черен дроб и масло са добър източник на храна за витамин А.

Витамин С:low-immunity-vitamin-c-food

Витамин С  се нарича L-аскорбинова и L-аскорбат и е антиоксидант. Антиоксидантите помагат на организма в борбата с оксидативния стрес.

Какво е оксидативен стрес?

Когато тялото е в процес на твърде много стрес  клетките на тялото могат да бъдат повредени или токсични. Витамин С е разтворим и не позволява задържането на вода в организма. Така че той трябва да се попълва редовно. В проучване на “осемнадесет жени, които страдат от тежко менструално кървене, на шестнадесет от тези жени то намаляло  след приемането на  по-високи нива на витамин C.

Това означава, че чрез увеличаване на нивата на витамин С в храната, кръвоносните съдове са по-силни и менструално кървене намалява.

Проучванията също така показват, че витамин С има противовъзпалителни свойства, и че може да помогне при възпаление, което може да предизвика възпаление на гърдата по време на ПМС. Изглежда, че витамин С е отговорен за много от симптомите на ПМС включително депресия, умора, кървене и възпаление. Така че, ако има недостиг на витамин C симптомите на ПМС ще бъдат много по-лоши.

Витамин Dvitamin-D

Витамин D помага на организма да абсорбира калций и магнезий  които са необходими на организма  да се справи с ПМС стрес, спазми и напрежение.  Витамин D може да се намери в мастни киселини и треска масло от черен дроб на риба и  сардини и сьомга.

 

Витамин ЕVitamin-E
Витамин E -този витамин е чудесен за облекчаване на болки в гърдите и  балансира хормоналните нива. Витамин Е може да помогне при депресия и раздразнителност. Витамин Е предпазва клетките и предотвратява заболявания.
“Едно проучване, проведено от SmithKline Beecham и публикувано в списанието на Американския колеж по хранене оценяват 41 жени чрез двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване. Половината от групата е снабден с 400 IU витамин Е на ден, а другата половина се контролира плацебо. Това проучване заключи, че жените от групата на витамин E имали много по-малко симптоми, свързани с ПМС от тези на контролната група. “(Www.jacn.org)

Витамин Кvitamin-k-letter-fb
Витамин К е важен, защото, ако е налице недостиг, то тогава има проблем с съсирването на кръвта. Витамин К  играе роля при спазмите.

Свързани теми: