Кокосово масло

Ползи за
здравето от кокосово
то масло

Здравните ползи на кокосово масло включват грижа за косата, грижа за кожата, намаляване на стреса, поддържане нивото на холестерола, загуба на тегло, подсилване на имунната система, правилното храносмилане и регулирана обмяната на веществата. То също така помага при  проблеми свързани с  бъбреците, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, ХИВ и рак, като същевременно спомага за подобряване на денталното здраве и здравината на костите. Тези ползи на маслото могат да се отдадат на присъствието на лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина, и съответните им свойства, като антимикробно, антиоксидантно, противогъбично, антибактериално и успокояващи качества.

 Как лауриновата киселина се използва от тялото ни?

Лауриновата киселина е полезна за човешкото тяло в  борбата с вирусите и бактериите, които причиняват заболявания като херпес, грип, цитомегаловирус, и дори HIV. Тя също така помага в борбата с вредните бактерии като Listeria моноцитогени и хеликобактер пилори и вредни протозои като Giardia lamblia.

В резултат на тези различни ползи за здравето от кокосово масло, въпреки че точният му механизъм на действие е неизвестен, той е широко използван в Аюрведа, традиционната индийска лекарствена системата.

 Състав на кокосово масло:

Повече от деветдесет процента от кокосово масло се състои от наситени мазнини (Не се паникьосвайте! Това не е толкова лошо, колкото звучи, прочетете до края и Вашето мнение ще се промени), заедно със следи от няколко ненаситени мастни киселини, като например мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини.

  • Наситени мастни киселини: Повечето от тях са средноверижни триглицериди, които се асимилират от организма. Лауринова киселина е главният донор, която представлява повече от четиридесет на сто от общия брой, следвани от капринова киселина, каприлова киселина, миристинова киселина и палмитинова.
  • Полиненаситените мастни киселини: линолова киселина.
  • Мононенаситени мастни киселини: олеинова киселина.
  • Поли-феноли: кокоса съдържа Gallic киселина, която е известена като фенолна киселина. Тези полифеноли са отговорни за аромата и вкуса на кокосово масло ( Virgin кокосовоto масло е богато на тези полифеноли).
  • Някои производни на мастни киселини като бетаини, етаноламид, етоксилати, естери на мастни киселини, мастни полисорбати, моноглицериди и полиолни естери.
  • Мастни хлориди, сулфат на мастен алкохол и мастен алкохол, етер сулфат, всички от които са производни на мастни алкохоли.
  • Витамин Е, витамин К и минерали като желязо.

Предимства на кокосово масло

  1. Грижа за косата:

Кокосовото масло е един от най-добрите естествени хранителни вещества за косата ви. То помага за здравословния растеж на косата и й придава уникален блясък.

Кокосовото масло се използва широко в Индийския субконтинент за грижа за косата. Повечето от хората в тези страни прилагат кокосово масло върху косата си всеки ден след къпане или вземане на душ. То е отличен “климатик” и помага на процеса на възстановяване на растежа на изтощената коса.Също така предоставя основните протеини, необходими за подхранването и изцелението на увредената коса.

Ако редовно масажирате главата си с кокосово масло, можете да си гарантирате отстраняването на  пърхот, дори и скалпа ви да е хронично сух.

  1. Сърдечно-съдови заболявания

Налице е погрешно схващане, разпространено сред много хора, че кокосовото масло не е добре за здравето на сърцето. Това е така, защото то съдържа голямо количество наситени мазнини. В действителност, кокосово масло е полезно за сърцето. То съдържа около 50% лауринова киселина, която помага за предотвратяване на различни сърдечни проблеми като високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Кокосовото масло не води до повишаване на нивата на LDL, и то намалява честотата на повреди и щети върху артериите и затова помага за предотвратяване на атеросклероза.

  1. Грижа за кожата

Кокосовото масло е отлично масажно масло за кожата. То действа като ефективен овлажнител за всички типове кожа, включително суха кожа. Ползата от кокосово масло върху кожата е сравнима с тази на минералното масло. За щастие, за разлика от минералното масло, няма шанс да има никакви вредни странични ефекти върху кожата от прилагането на кокосово масло. Затова Кокосово масло е безопасно решение за предотвратяване на сухота и лющене на кожата. То също така забавя появата на бръчки и увисването на кожата, които обикновено съпътстват стареенето. Кокосово масло също помага при лечение на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматит, екзема и други кожни инфекции. Поради тази причина, кокосово масло формира основната съставка на различни продукти за грижа за тялото, като сапуни, лосиони и кремове, които се използват за грижа за кожата. Кокосовото масло също помага за предотвратяване на преждевременното стареене и дегенеративни заболявания, дължащи се на добре познатата си антиоксидантни свойства.

  1. Загуба на тегло

Кокосовото масло е много полезно за намаляване на теглото. То съдържа кратки и средни вериги мастни киселини, които помагат при  прекомерното тегло. Те са лесно смилаеми и  помагат за здравословното функциониране на щитовидната жлеза и ендокринната система. Освен това,  увеличава метаболизма на тялото чрез премахване на стреса на панкреаса, като по този начин изгарят повече енергия и помага за намаляването на  тегло. Затова хората, които живеят в тропическите крайбрежни зони, които използват кокосово масло всеки ден не страдат от затлъстяване или наднормено тегло.

  1. Имунитет

Кокосовото масло е добро за имунната система. То засилва имунната система, тъй като съдържа антимикробни липиди, лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина, които имат противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Човешкото тяло усвоява лауринова киселина и допринася по  ефективен начин  човешкия организъм да се справи с вирусите и бактериите, които причиняват заболявания като херпес, грип, цитомегаловирус, и дори HIV. Кокосовото масло помага в борбата с вредните бактерии като Listeria моноцитогени и хеликобактер пилори и вредни протозои като Giardia lamblia.

  1. Храносмилателна система

Кокосовото масло помага за подобряване на храносмилателната система и по този начин предпазва от различни стомашни и храносмилателни проблеми,  включително и синдром на раздразнените черва. Наситените мазнини присъстващи в кокосовото масло имат антимикробни свойства и помагат в работата с различни бактерии, гъбички и паразити, които могат да причинят стомашно разстройство. Кокосово масло също помага при абсорбцията на други хранителни вещества като витамини, минерали и аминокиселини.

  1. Candida

Кокосовото масло предотвратява и лекува дори Candida. Изчиства възпалението, причинено от кандида, както външно, така и вътрешно. За разлика от други фармацевтични лечения за кандида, ефекта от кокосовото масло е постепенно, а не рязко -но, при лечението на това състояние трябва постепенно да се увеличават дозите,а не първоначално да започнат с голямо количества от маслото.

Candida, известна още като системна кандидоза, е трагичено заболяване, причинено от прекомерен и неконтролиран растеж на дрожди, наречени Candida Albicans в стомаха. Гъбите малко или много присъстват в стомаха на всеки човек и не се проявяват с нежелани ефекти,тъй като растежът им се контролира от полезните бактерий,които също живеят в нашия стомах. Има много причини достигане на  неконтролиран растеж на дрожди.Ако в организма има други разрушителни бактерии или от прекомерната употреба на антибиотици се нарушава баланса и това благоприятства за развитието на Candida  .

Симптомите на кандида: Симптомите на Candida включват инфекция в областта на гениталиите, пикочните пътища и пикочния мехур, стомаха и червата, ушите, носа и гърлото, сърбеж и суха кожа, възпаления на вътрешните органи и кожата, изтъняване и отлепване на кожата (особено в скалпа), храносмилателни и отделителните нарушения и проблеми с косата и ноктите.

Това заболяване е много често в Европа и Америка, вероятно се дължи на студения и влажен климат и общата подготовка на храната.Голяма част от храната им се състои от хранителни продукти, които по един или друг начин, са обработени с мая или са ферментирали. Например, тези култури силно разчитат на храни като хляб, други тестени изделия, сирене и най-вече, вино и други алкохолни напитки. Тези неща също подпомагат растежа на Candida Albicans в организма. Различните мастни киселини, открити в кокосово масло са от полза в борбата с последиците от тези навици и могат да бъдат използвани за лечение на Candida.

Каприлова киселина, капронова киселина, миристинова киселина и лауринова киселина са всички намерени в кокосово масло и имат антимикробни и противогъбични свойства, които помощ в премахването на кандида албиканс.

  1. Изцеление и инфекции

Когато се прилага към инфектирани области, кокосово масло образува химически слой, който предпазва инфектираната част на тялото от прах, въздух, гъбички, бактерии и вируси. Кокосовото масло е много ефективно за синини, тъй като ускорява процеса на зарастване на увредените тъкани.

111

Кокосовото масло е силно препоръчително за редица други органи, които са обяснени по-долу. Използване на кокосови масла е доказано при:

 

  • Черен дроб: Наличието на средно-верижни триглицериди и мастни киселини помагат за предотвратяване на заболявания на черния дроб, тъй като тези вещества са лесно превръщащи се в енергия при достигане на черния дроб, което намалява натоварването на черния дроб, както и предотвратяване на натрупването на мазнини.
  • Бъбреци: Кокосовото масло помага за предотвратяване на бъбречни и жлъчни заболявания. То също помага за разтваряне на камъни в бъбреците.
  • Панкреатит: Кокосово масло се за полезно при лечение на панкреатит.
  • Намаляване на стреса: Кокосовото масло е много успокояващо и по този начин помага за премахване на стреса. Прилагането на кокосово масло на главата, последвано от лек масаж, помага за премахване на умствена умора.
  • Диабет: Кокосовото масло помага при контролиране на кръвната захар и подобрява секрецията на инсулин. Това спомага за ефективно използване на глюкозата в кръвта, като по този начин предотвратява и лечението на диабет.
  • Кости: Както бе споменато по-рано, кокосовото масло подобрява способността на тялото да абсорбира важни минерали. Те включват калций и магнезий, които са необходими за развитието на костите. По този начин, кокосово масло е много полезно за жени, които са податливи на остеопороза след средна възраст.
  • Стоматологична помощ: Калцият е важен компонент на нашите зъби. Тъй като кокосовото масло улеснява абсорбирането на калция от организма, помага при развитието на здрави зъби. Кокосовото масло предотвратява появата на кариес.
  • ХИВ и рак: Смята се, че кокосовото масло играе решаваща роля в намаляване на вирусната чувствителност на човек при лечение на СПИН и рак пациенти. Предварителни изследвания показват, индикация за този ефект на кокосовото масло за намаляване на вирусното натоварване на пациенти с HIV (Референтен).
  • И накрая, кокосово масло често се използва от спортисти, културисти и от тези, които са на диета. Причината за това е, че кокосовото масло съдържа по-малко калории, отколкото други масла, неговата масленост лесно се превръща в енергия, и то не води до натрупване на мазнини в областта на сърцето и артериите. Кокосовото масло дава тласък на енергия и издръжливост, и като цяло подобрява работата на атлетите.
  • Кокосово масло и болестта на Алцхаймер: Проучването, посочва, че кокосовото масло е полезно при лечение на болестта на Алцхаймер,но няма научни доказателства или традиционни знания,че кокосовото масло се използва за лечение на болестта на Алцхаймер

Защо е кокосово масло е твърдо ?: За разлика от повечето други масла, кокосово масло има висока точка на топене – около 24-25 градуса по Целзий или по Фаренхайт 76-78. Следователно е твърдо на стайна температура и се топи само когато температурата се повиши значително.

Как да използвате кокосово масло ?: Ако използвате кокосово масло за локални цели, особено за грижа за косата, просто разтопете маслото (ако е твърда), като държите бутилката на слънце или  чрез накисване в топла вода. Ако искате да го използвате, за вътрешна консумация, просто сменете маслото от растителни масла с кокосово масло във вашите рецепти.

Organic Virgin Coconut Oil: Този тип масло е произведено от органични кокосови орехи по органичен начин. Това е може би най-добрата и най-чиста форма на кокосово масло

Освен това, преди да купите кокосово масло, вие трябва да имате предвид, че за хранителни и терапевтични приложения, рафинираното кокосово масло е най-доброто, тъй като  е най- хигиенично и чисто. Нерафинираното кокосово масло е добро за външни приложения като грижа за косата и грижа за кожата.

 

 

 

Свързани теми:

  • Продуктите,които оглавяват здравословния рейтинг
  • Кокосовото масло като естествен лубрикант при влагалищна сухота
  • Корен от Мака за хормонален баланс
  • За женския фертилитет – „Витекс
  • Натурални средства за Дисменорея
  • Вашата диета и ПМС
  • Кралицата на плодовете“- Нони
  • Какво е Биофийдбек?
  • Рибено масло Omega-3
  • Женската билка – бял равнец
  • 8-те първи сред суперхраните
  • Суперхрани за по-лека менопауза
  • Ябълките – новата женска виагра
  • Гъбa може да бъде отговорът за лечение на HPV
  • Анасон – вълшебната подправка
  • Антибиотично действие на чесъна
  • D-маноза.Лек за интерстициален цистит
  • Лайка – лечебно действие
  • Eстествена детоксикация
  • Топ 10 билки, спомагащи на маточното Здраве
  • Най-добрите витамини за ПМС(предменструален синдром)