Натурални средства за Дисменорея

  • Болезнена менструация (Дисменорея)

Болезнената менструация е известна още  като Дисменорея което буквално означава “трудна менструация”.Изхвърлянето на маточна лигавица предизвиква спазми и контракции. При жените с дисменорея тези контракциите са много болезнени. Болката може да бъде локализирана в долната част на корема, долната част на гърба,вулвата или към бедрата. Тази болка е  придружена обикновенно от главоболие, виене на свят, гадене, повръщане и диария. Болката може да започне до 24 часа преди менструацията и да  продължава през първите 48 часа след започването й.

Болезнената менструация е една от водещите причини, жените да пропускат работа. Този тип редовна месечна болка е една от водещите причини за редовната употреба на (нестероидни противовъзпалителни средства) НСПВС.

Ако имате изключително болезнена менструация е важно да говорите с Вашия лекар за това. Дисменореята често е причинена от ендометриоза, кисти на яйчниците, или миома на матката. Може да има и други фактори, които причиняват болката- като IBS, запек, инфекции на пикочните пътища, и др.

  • Какво причинява менструалните болки?

Учените открили, че жени с менструални спазми имат високи нива на простагландин F2 алфа (PGF2). Жените с дисменорея произвеждат 7 пъти повече простагландин. Когато алфа простагландин F2 се освобождава в кръвния поток в големи количества, причинява спазми на матката.

Естествени начини за намаляване на менструалните спазми:

Хранителен режим на първо място!

Адекватното хранене всеки ден трябва да бъде основен приоритет! Като се има предвид, че Дисменореята е възпалително състояние в организма,  е важно да се избягват храни, които повишават възпаленият отговор. Храните с висок гликемичен индекс повишават броя на възпалителните химикали в тялото, включително PGF2.

Избягвайте рафинирани въглехидрати. Придържайте се към пълнозърнестите храни като овес, просо, кафяв ориз, киноа, и др. 
Елиминирайте сладки храни и преработена захар.  Изберете Стевията като подсладител, когато е възможно.

Помислете за премахване на млечните продукти.!!

Намалете червеното месо и потреблението на яйчен жълтък, най-много 2-3 пъти в седмицата. Това е така, защото и  червените меса и яйчния жълтък, са с високо съдържание на арахидонова киселина (АА),която увеличава клетъчното възпаление при някои хора. За да разберете дали сте чувствителни към AA, премахнете  червените меса и яйчният жълтък в продължение на месец.

Яжте много пресни плодове и зеленчуци!

Витамин А
Снабдявайте се с този витамин –  (рибено масло) или бета-carotein (моркови). Той помага за регулиране на нивата на естроген.

Магнезий
Магнезият помага за отпускане на  гладката  мускулна тъкан. Доказано е, че намалява значително менструалните спазми. Недостигът на магнезий е водеща причина за менструални спазми.

Омега-6
Получавате ли достатъчно Омега-6 мастни киселини? Масло от пореч и масло от вечерна иглика  са с високо съдържание на Омега-6 мастни киселини.

Билкова подкрепа за дисменорея

Забележка: нито една от тези билки не трябва да се използва по време на бременност, освен ако не е предписана от квалифициран медицински специалист в областта на използването на билкови лекарства.

Cramp Bark & Black Haw(червена калина и бъз): Това са може би най-ефективните билки за намаляване на маточните спазми. Тези билки са доказано безопасни за употреба в продължение на няколко дни преди началото на менструацията в очакване и предотвратяване на болезнени спазми. Също така няма риск от увреждане на черния дроб от тази билка както от употребата на НСПВС.

Черен Кохош: Това растение действа противовъзпалително и намалява спазмите в гладката мускулатура,  също така и на скелетните мускули, свързани с болката, която се излъчва и в долната част на гърба и надолу по бедрата.

Dong Quai: Dong Quai е популярно за жени с липсващ цикъл, но има и други полезни действия.Помага за намаляване на менструалните спазми при жени с лоша циркулация и оскъдна менструация. Dong Quai действа върху кръвоносната система и лимфната система. Той има както аналгетично, така и противовъзпалително действие.

Wild Yam: Wild Yam има прекрасно действие върху гладката мускулна тъкан, намалява  мускулните спазми на матката, маточните тръби и яйчниците, помага при болезнена менструация и хронична болка в таза. Wild Yam помага на матката да  работи по-ефективно по време на менструация.

Ginger: При гадене, повръщане или диария, причинена от силни спазми и хормонални промени, джинджифил е едно от най-добрите билки за успокояване на стомаха. Също така е противовъзпалително.

Лайка: Това сладко малко цвете – противовъзпалително и спазмолитично. Също така е полезно за жените с запек. Тази билка действа леко успокоително и може да помогне за намаляване на стреса – отпуска нервната система .Полезна е  когато изпитвате менструални спазми придружени от безпокойство и раздразнителност. Лайката се пие като чай по време на менструация.

Силни болки за болка:

Ямайски дрян(консултирайте се с лекар или билкар преди да я използвате):Тази билка е изключително спазмолитична и обезболяваща. Тя се използва за всички невралгични и мускулни крампи и спазми.

Ароматерапия:

Етеричните масла  са друга форма за облекчаване на болката от менструалните спазми. По-долу са някои от най-добрите етерични масла за болезнени спазми.romashka1

Немска Лайка (Matricaria Chamomilla)
Немската лайка е известна със способността си за намаляване на възпалението. Това масло е с тъмносин цвят,който се дължи на наличието на азулен.

 

 

Сладка Майорана (Origanum marjorana, Marjorana Hortensis)Origanum-Majorana11
Това е чудесно масло за менструални спазми. Намалява болката на всички нива.Прилага се като горещ компрес на корема по време на спазми.

 

 

Сладък Копър (Foeniculum , Foeniculum officinale, Anthum Foeniculum)

Помага за регулиране на менструалния цикъл, може да помогне за намаляване на хормоналните колебания.
* Да не се използва, ако имате епилепсия.Fennel_Flower

 

Свързани теми:

  • Продуктите,които оглавяват здравословния рейтинг
  • Кокосовото масло като естествен лубрикант при влагалищна сухота
  • Корен от Мака за хормонален баланс
  • За женския фертилитет – „Витекс
  • Вашата диета и ПМС
  • Кралицата на плодовете“- Нони
  • Какво е Биофийдбек?
  • Рибено масло Omega-3
  • Женската билка – бял равнец
  • 8-те първи сред суперхраните
  • Суперхрани за по-лека менопауза
  • Ябълките – новата женска виагра
  • Гъбa може да бъде отговорът за лечение на HPV
  • Анасон – вълшебната подправка
  • Антибиотично действие на чесъна
  • D-маноза.Лек за интерстициален цистит
  • Лайка – лечебно действие
  • Eстествена детоксикация
  • Топ 10 билки, спомагащи на маточното Здраве
  • Кокосово масло
  • Най-добрите витамини за ПМС(предменструален синдром)