Кои храни повишават хемоглобина?

Когато умората, бледата кожа и световъртежът са ваши чести спътници, е много вероятно да имате нисък хемоглобин.
Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове към останалата част на тялото. Тъй като желязото е важен компонент от хемоглобина, хората с проблеми трябва да консумират богати на желязо храни, за да го повишат. Ниските нива на хемоглобина могат да доведат до желязодефицитна анемия. Това състояние води до ускорено сърцебиене, умора, отслабване на имунната система и недостиг на въздух.

Вегетарианците са по-застрашени от нисък хемоглобин, защото в месото и карантията има най-много от ценния минерал, но трябва да знаят, че и природата осигурява богати на желязо храни.

Такива са различните видове варива (боб, леща, соя, грах), червено цвекло, сушени плодове (кайсии, праскови, сини сливи, касис, стафиди), семена (тиквени, сусам, слънчоглед, лен), тъмнолистни зеленчуци (коприва, спанак, зеле, кейл)

Експертите съветват хората да приемат наред с това и различни храни, богати на витамин С храни, за да се максимизира усвояването на желязо. Включете в менюто си цитрусови плодове и сокове от тях, киви, броколи, печени картофи и домати като богат източник на витамин С.

Калцият, обратно, възпрепятства усвояването на желязо, затова ако приемате добавки с желязо или храните, изброени горе, изчакайте да минат няколко часа, преди да приемате богати на калций храни. Такива са млякото и млечните, продукти, например.