Кафяво зацапване преди цикъл

Повечето жени признават, че менструацията е най-неприятен период от месеца.
Когато забележим кафяво течение преди настъпването на манструацията,сме притеснени и обикновено си мислим,че нещо ненормално се случва в тялото ни.
Но в действителност не всички видове кафяви течения преди цикъл се считат за причина за загриженост – понякога то може да бъде абсолютно нормално. Въпреки това, има случаи, когато това може да бъде причина от някои патологични изменения при жените на репродуктивната система.

Възможни причини:
Кафяво течение преди периода свързано с менструалното кървене:
Като цяло менструалния поток се състои от няколко слоя, които включват старата кръв, ендометриална тъкан, хранителни вещества, останки тъкан и т.н. Всички тези слоеве се изхвърлят заедно като менструално кървене . Понякога само слоя на хранителните вещества могат да бъдат изхвърляни преди действителната менструация – това е причината за кафяво течение преди периода.
Ако причината за течението са клетките от ендометриума ,които се обръщат от червено до кафяво в резултат от забавеното на отстраняването им, няма  причина да се притеснявате.

Кафяво течение прpolip_cervixеди цикъл, причинено от полипи:
Често полипи на матката и / или цервикални полипи могат да бъдат отговорни за кафявото течение преди периода. Полипите са групите от клетки, които са се увеличили  необичайно във вътрешността на матката (най-вече поради хормонални дисфункции).Полипите могат да кървят много бавно преди периода и кафявото изхвърляне преди цикъл може да бъде в резултат на кървенето от полипи.

Кафяво течение  преди период, причинено от противозачатъчни хапчета:
Добре известно е, че противозачатъчните хапчета пречат на женските хормони и променят нормалния менструален  цикъл в женските тела. Противозачатъчните хапчета са сигурни контрацептивни -променят нивата на хормоните, участващи в менструация и бременност. Променените хормонални нива понякога могат да доведат до кафяво течение преди периода. Ако сте пропуснали хапче или не сте успели да вземете хапчето навреме, може да получите пак кафеникаво зацапване преди цикъл.

Кафяво течение преди период, причинено чрез имплантиране:
Имплантираните кафяви петна е ранен симптом на бременността. Това е индикация, че плодът се е имплантирал в ендометриума. Всъщност процесът на имплантация винаги е придружен с леко ендометриално кървене –  което е или розово или кафеникаво на цвят. В повечето случаи зацапване от имплантация е много леко и се случва за около 2-3 дни .

Кафяво течение преди период, причинено от инфекции (ППИ или други инфекции):
Има няколко полово предавани инфекции (ППИ), които могат да провокират кафяво течение преди период – Chlamydia, гонорея, генитални брадавици (HPV). Вулвовагинит и възпаление на малкия таз (PID) също могат да бъдат отговорни за кафявото течение преди период.

Ако по-горните инфекции са отговорни за зацапването преди цикъла, се появяват симптоми като обриви и усещания на парене (за генитални брадавици), повръщане (за Chlamydia), лезии на устата, болки в таза (за гонорея), болезнено уриниране, болка в долната част на корема, и загуба на апетит.

Кафяво течение преди цикъл, причинено от ендометриоза:Blausen_0349_Endometriosis
Ендометриозата е растеж на клетки, подобни на тези, които се  образуват във вътрешността на матката (ендометриални клетки), но на място извън матката. Ендометриалните клетки са същите клетки, които се сменят всеки месец по време на менструация. Клетките на ендометриозата се прикрепят към тъкан извън матката и се наричат ​​ендометриозни импланти.
Тези импланти са най-често на яйчниците, фалопиевите тръби, външните повърхности на матката или червата, и на повърхността на лигавицата на тазовата кухина. Те могат да бъдат намерени във вагината, шийката на матката, пикочния мехур и, макар и по-често в сравнение с други места в таза.
Ендометриозата на влагалището и / или шийката на матката може да бъде причина за кафявото течение преди / или след периода.