Ендометриозата-заплаха за всяка жена

articles_not_just_cramps_345x214ЕНДОМЕТРИОЗАТА – „Тихия” убиец на маточните тръби и яйчници

Ендометриозата е заболяване на женската полова система което засяга по проучвания на Световната Здравна Организация около 30% от жените на Земята. Няма сигурно мнение на науката каква е причината то да се случва.
По-често това са жени около 30-те години-по-образовани, амбициозни в живота, професията, кариерата.
Наименованието ендометриоза произхожда от ендометриум-лигавицата която покрива кухината на матката. По неясни причини тя попада най-често в съседните на матката органи-маточни тръби и яйчници,по перитонеума,в мускулатурата на матката,в значително по-редки случаи може да се разпространи по-далеч-черва, бял дроб, дори мозъка. Когато е в тръби или яйчниците я наричаме външна ендометриоза, когато е в мускула на матката – вътрешна ендометриоза /аденомиоза/.
Много важно е да се знае че това заболяване никога не е раково!

Какви са усещанията /симптомите/ – най-често жените се оплакват от това че в течение на 1-2 години менструацията,особено първия ден е станал много болезнена,без да е била такава преди това,започват смущения /нередовности / в менструалния цикъл.Характерни са и болките в гениталната област извън цикъл много характерни при секс,като преди не е било така. При преглед се установяват кисти на яйчниците с характерен ехографски образ/т.н.”снежна буря”/,други формации в областта на тръбите,яйчниците и матката.Не рядко жените не могат да забременеят и по тази причина започва търсене на причината.

Какви промени предизвиква това заболяване:
– Кисти на яйчниците с характерния вид – „шоколадова”,която ако не се оперира навреме може постепенно да изконсумира яйчниковата тъкан .
Деформации на маточните тръби /т.н.”сакове”/ -които реално ги унищожават,или стават причина за извънматочни бременности,което е равнозначно на операция.
Тежки сраствания на матката ,яйчниците и тръбите с тазовата стена и всички околни органи,най-вече червата. При т.н.аденомиоза/”вътрешна ендометриоза”/- тежки менструални и извънменструални кръвоизливи, водещи до значителни анемични състояния.

Резюмирано накратко както е озаглавена статията – без да е раков процес,ендометриозата тихо и сигурно,ако не се вземат мерки унищожава яйчниците и маточните тръби.

Тук трябва  да се подчертае че диагнозата ендометриоза се поставя в 100% сигурно само при хистологично изследване след оперативна интервенция –класическа или лапароскопска. Никой специалист не е в състояние да постави тази диагноза без тези интервенции ,ехографията дава насока, но не е достатъчно,няма кръвно изследване коетода ни даде допълнителна информация.

Какво трябва да направи жена при която има съмнения за ендометриоза:
-задължително да поиска второ мнение от опитен специалист
-да направено кръвно изследване за туморен маркер СА-125
-да се посъветва как би било по-добре за неиния случай да се действа –с класическа хирургия или лапароскопия

Как се лекува ендометриозата – основно оперативно, след което в зависимост от находката се прилага и медикаментозно лечение.
-Оперативното лечение може да бъде с класическа коремна хирургия и с много съвременната лапароскопска / ендоскопска , т.н. „безкръвна”/ хирургия.
-Класическата коремна хирургия се прилага при много напреднал процес заемащ голямо пространство в малкия таз или в случай че няма квалифициран в тази техника гинеколог или липсва необходимата техника.
-Лапароскопската хирургия има предимството че пациента по-леко понася интервенцията,престоява в болницата от 1 до 3 дни,след 5 до 7 дни спокойно се връща на работа.
След задължителното,независимо по какъв начин оперативно лечение е редно да се продължи със съответно медикаментозно лечение с оглед избягване на рецидив.
Съвременното такова е обикновенно инжекционно за 3 до 6 месеца в зависимост от случая,неговата тежест,преценката на оператора.Най-известните у нас съвременни препарати са Золадекс,Диферелин,Лукрин депо,някои от тях се поемат до 50% от Здравната каса. В по-редки случаи се прилагат някои лекарства в таблетна форма-напр.Даназол,понякога може да се ползват и подходящи противозачатъчни таблети.

Бременноста по принцип деиства добре-спира развитието на ендометриозата,стига обаче жената да може да забременее.

Разбира се след всички видове лечения,жените засегнати от това заболяване трябва добре да помнят, че е редно да бъдат следени диспансерно от опитен гинеколог на 6 месеца с вагинална ехография защото никои не застрахован от рецидиви до настъпване на критическа възраст.

Цялостното лечение при това заболяване изисква доста знания,опит,специфична оперативна техника затова искренната препоръка към жени при които има съмнения за него да потърсят съвета и да изпозват уменията на опитни гинеколози в по-големите болници в странта които имат необходимата техника.
Особенно бързо трябва да реагират нераждалите жени при които има изразени съмнения за ендометриоза.