Видове контрацепция

shutterstock_79034113Въздържание/Петинг – представляват избягване на сексуален контакт. Има различни начини за осъществяване на сексуален контакт – проникване на пениса във вагината,устата или ануса. Петинг е всеки вид сексуални действия, при които пениса не прониква във вагината, устата или ануса. Това позволява на двойката да има интимност и дори да стигне до оргазъм без да осъществяват сексуален контакт. При петинга никаква сперма, вагинални секрети или кръв не се обменят между партньорите. Въздържанието и петинга помагат в предпазването или непредаването на сексуално-преносими заболявания, които представляват болести и инфекции, предавани от човек на човек чрез сексуален контакт.

Бариерни методи – включват презервативи за мъже и за жени, диафрагми и цервикални шапчици (бел.прев. – с изключение на презервативите за мъже останалите не се предлагат в България). Презервативите за мъже и жени се предлагат без рецепта. Диафрагмата и цервикалната шапчица трябва да бъдат предписани от лекар. Бариерните методи се поставят или във вагината на жената или се нахлузват върху еректиралия пенис на мъжа преди сексуалния контакт. Латексовите презервативи за мъже предпазват от много сексуално-преносими заболявания.

Методи, базирани на фертилните дни – понякога се наричат и естествени методи за семейно планиране. Това е начин жената да открие в кои дни от менструалния цикъл е вероятно да забременее и в кои – не. Дните, в които има вероятност от забременяване, се наричат фертилни дни. Това става чрез записване на промените, които се появяват в тялото по време на менструалния цикъл – от първия ден на менструацията до последния ден преди следващата менструация. За да избегне забременяване, жената не трябва да има сексуален контакт през фертилните дни или с партньора си да използват бариерен метод като диафрагма или презерватив през тези дни.

Имплантанти – това са тръбички с големината на кибритена клечка, които се имплантират подкожно в ръката на жената над лакътя. Съдържат хормон, който предотвратява забременяване в рамките на пет години. Но имплантантите могат да бъдат отстранени по всяко време и след това можете да забременеете. (бел.прев. – също не се предлага в България като метод).

Инжекции – съдържат хормона прогестин за предпазване от бременност. Прави се инжекция в ръката или бедрото на жената на всеки три месеца. Този метод е подобен на останалите продукти, съдържащи само прогестин като мини-хапчето и имплантантите, защото съдържа само един хормон.

Вътрематочни методи – вътрематочната спирала и вътрематочната система представляват малки Т-образни парченца пластмаса, които съдържат или метала мед или хормон за предпазване от бременност. Вашият лекар ще постави спиралата в матката, където тя може да остане до десет години в зависимост от вашите предпочитания и вида, който изберете с лекаря.

Орални контрацептиви или “хапчета” – това са таблетки, съдържащи хормони, които предотвратяват забременяване. Съвременните хапчета са сигурен и ефективен метод за повечето жени, ако се взимат както е предписано. (Бел.прев. – към тях спадат и хапчетата за спешна контрацепция, които се взимат след полов контакт, ако сте правили секс без контрацептив или контрацептивният метод, който сте използвали, се е провалил).

Спермициди – химикали, които убиват сперматозоидите – предлагат се под формата на пяна, крем, гел, филм или свещички. Поставят се дълбоко във влагалището малко преди сексуалния контакт. Спермицидите се използват също и с презервативи. Някои спермициди могат да предпазват от сексуално-преносими заболявания.

Стерилизация или “връзване на тръбите” – това е процедура, при която всяка от фалопиевите тръби на жената, които свързват яйчника с матката, бива блокирана по оперативен път. Това може да стане чрез премахване на тръбата, връзването й, така че яйцеклетката да не може да премине до матката или поставянето на механична пречка в тръбата, която да я блокира. Стерилизацията не се отразява на сексуалното ви желание или привлекателонстта ви. По време на процедурата никой от вашите органи и жлези няма да бъде изваден или преместен. След тази процедура всичките ви хормони ще продължат да се произвеждат, яйчниците ще продължават да отделят яйцеклетки всеки месец и менструалният ви цикъл най-вероятно ще си остане непроменен. Женската стерилизация е перманентна; тя НЕ Е ОБРАТИМА. В този случай трябва да вземете предвид възможни промени в живота ви като развод, повторен брак или смърт на дете, в които случаи е възможно да поискате да имате отново дете или повече деца.

Трансдермална контрацептивна лепенка – лепенката е високоефективна, поставя се всяка седмица и се носи върху кожата за да предотврати забременяване. Носи се в продължение на една седмица и се сменя в същия ден следващата седмица в продължение на три последователни седмици, а четвъртата седмица не се носи (бел прев. – за да настъпи менструално течение; точно както е с хапчетата). Лепенката е много тънка, бежова, гладка, с формата на квадрат с размери около 4 х 4см. В нея се използват комбинация от хормоните естроген и прогестин за да се предотврати забременяване – точно както е при повечето противозачатъчни хапчета. Може да бъде носена на ръката, хълбока или корема. Около 4 на 100 лепенки се отлепят частично или напълно (бел.прев. – което повлиява негативно контрацептивния им ефект).

Вагинален обръч – това е гъвкав обръч, носен във вагината. Той се нагъва и се поставя дълбоко във влагалището, където бавно изпуска естроген и прогестин. Оттам тези хормони се абсорбират в кръвния поток. Всеки обръч е направен от вид винил и трябва да бъде носен в продължение на три последователни седмици в месеца. Обръчът е около 5 см в диаметър и е един и същ размер за всички жени.

Вазектомия – това е перманентен метод за мъже. Тръбите в скротума, по които минава спермата към пениса могат да бъдат завързани или слепени така, че никакви сперматозоиди да не се съдържат в семенната течност. Сперматозоидите са мъжките репродуктивни клетки, а семенната течност е това, което ги пренася. Бременност възниква когато сперматозоида се съедини с женската яйцеклетка. Вазектомията не оказва влияние върху сексуалното желание и способности. Тя не засяга способността ви да имате и поддържате ерекция или да еякулирате (да освобождавате семенна течност). Единствената разлика е, че в семенната течност, която еякулирате, няма да се съдържат сперматозоиди. Семенната течност ще изглежда точно както винаги е изглеждала и ще е същото количество. Вазектомията не е ефективна веднага; сперматозоиди остават в системата над блокираните тръби. Трябва да използвате други противозачатъчни методи, докато спермата, съдържаща жизнеспособни сперматозоиди се изчерпа. Това обикновено става след 15 до 20 еякулации или оргазми