Видове кисти на яйчника

Видове кисти на яйчника:

  • Функционални кисти

По време на естествен цикъл яйчниците произвеждат фоликули, които наподобяват кисти и съдържат яйцеклетката, която ще бъде освободена по време на овулацията. Когато наближи овулацията, фоликулът започва да расте. Фоликулите произвеждат и отделят естроген и прогестерон. Кистите на яйчниците, които се дължат на неизправност в самия фоликул са известни като функционални кисти. Има два вида функционални кисти:

Фоликуларни кисти: Това се случва, когато фоликулът не успее да се спука и да освободи яйцеклетката при овулацията, като тя продължава да расте и образува киста.coo

Псевдокиста (corpus luteum cysticum): Това се случва, когато на фоликулът освободи яйцеклетката при овулацията и се измени в това, което наричаме “жълто тяло”. Отверстието във фоликула, от където яйцеклетката е била освободена се запечатва, в него се събира течност, което води до превръщането на жълтото тяло в киста.

Поликистозни яйчници: Това състояние е свързано с поликистозен овариален синдром, при който яйчниците могат да нарастнат обикновено два пъти размера на нормален яйчник. Поликистозният яйчник развива много на брой и малки по размер кисти в един ред, които приличат на нишка от перли по повърхността на яйчника.

Какво причинява кисти на яйчниците?

  • Нередовен менструален цикъл
  • Хормонален дисбаланс
  • Хипотиреоидизъм (нарушени функции на щитовиднат жлеза)
  • Тютюнопушене
  • Ранна менструация (първи цикъл на 11 години или по-малко)
  • Натрупване на мазнини в горната част на тялото
  • Прием на гонадотропини
  • Използването на Кломифен (Clomid, Serophene) е доказано, че увеличава риска от развитие на кисти тип “жълто тяло”.
  • Използване на тамоксифен

Признаци и симптоми на кисти на яйчниците:

Повечето жени, които имат кисти на яйчниците, дори не знаят. Обикновено при тях не се наблюдават ясни признаци на симптоми. Повечето кисти на яйчниците биват открити по време на рутинен медицински преглед. Колкото по-голяма е една киста, толкова по-вероятно е тя да предизвика симптоми. Симптомите могат да бъдат следните:

Тазова болка, обикновено от страната, където се намира кистата. Болката може да бъде остра, внезапна или да идва и да си отива по време на целия цикъл.
Нередовен менструален цикъл.
Тазова болка след полов акт или изморителни упражнения.
Гадене и повръщане – това обикновено се случва след като кистата се разкъса.
Вагинална болка с кървене.
Налягане и / или подуване на корема, може да се забележи от едната или другата страна.
Болка или напрежение в корема при уриниране.

Забележка: Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате мъчителна болка, гадене, повръщане и / или вагинално кървене.