Защо вагината мирише?

Защо вагината мирише?

Вагината е внимателно балансирана екосистема съдържаща разнообразни бактерии предназначени да пазят вагиналното рН в здравословни норми. Тази комбинация от течности и бактерии, които изграждат вагиналното течение,  може, от време на време, да излъчва някои миризми. Повечето от тези миризми са естествени и нормални, но има моменти, когато   може да са сигнал за проблем. В повечето случаи острата миризма или всичко свързано с болка, парене и сърбеж, налага посещение при лекар.

Някои често срещани причини за вагинална миризма включват:

-Бактериална вагиноза (БВ) – Вагината е нормално колонизирана със здравословни бактерии, но ако се наруши нейната екосистема и се увеличат нездравословните бактерии се развива БВ. БВ най-често се причинява от свръхрастеж на бактериите Gardnerella Vaginalis. Симптомите включват тънко сиво или воднисто течение и силен мирис на риба. Миризмата става по-остра, когато е в контакт със сперма и след полов акт. БВ е досадна и може да увеличи риска от други инфекции, но в крайна сметка се лекува лесно с антибиотици.

-Вашата диета – Старата поговорка “Вие сте това, което ядете” е вярна. Чесън, лук, аспержи, и къри са някои от най-ароматичните храни известни с това, че засягат телесните миризми.

-Медикаменти / добавки – Медикаменти като антибиотици могат да повлияят на бактериалният баланс на влагалището, водещи до промени в миризмата и влагалищното течение. Антихистамините могат да доведат до сухота на влагалището и намаляват вагиналните секрети. Освен това, билковите терапии и новите популярни етерични масла могат да доведат до промени в вагиналната миризма.

-Прекалено изпотяване – Кожата около гениталиите  е склонна към прекомерно изпотяване. В комбинация с влагалищното течение миризмата понякога е доста неприятна.Носете памучно бельо и сменяйте веднага дрехите си след тренировка.

-Хормоналните промени – размерът на влагалищното течение се променят в рамките на менструалния цикъл. Хормонална терапия, противозачатъчни хапчета и вагинални кремове могат да имат ефект върху вагиналното рН и миризма. Менопаузата също води до големи промени.Намаляване на нивата на естроген може да доведе до увеличаване на честотата на гъбични инфекции и БВ.

-Забравен тампон –  Рядко  може да доведе до сериозна инфекция, така че е важно да се консултирате с Вашия лекар, ако това се случи (симптомите включват кафяво изтичане и мирис).

Промивките не се препоръчват при  вагинална миризма. Така отмивате както лошите така и добрите бактерии, а наруши ли се крехкото влагалищно равновесие трудно се възстановява.. Не е нужно да поставяте нещо във влагалището, за да го почистите: не промивка, не етерични масла, не сапун.Влагалището има функция да се самопочиства.

Ако сте загрижени за вашата миризма, но нямате други симптоми, може да се опитате да увеличите приема на вода и премахване на  всякакви миризливи храни от вашата диета. Вземете пробиотици за възстановяване на нормалната бактериална флора. За добра хигиена, почиствйте  външната част на вагината (вулвата и срамните устни) с мек сапун за интимна грижа . Ако миризмата продължава въпреки тези мерки, посетете Вашия лекар.