Диагноза: Вестибулодиния (Вулвар вестибулитис)

Вестибулодиния

Вестибулодинията  преди беше известна като вулвар вестибулитис, описва болка,парене,смъдене,суровост и бодежи на входа на влагалището(вестибюла) с неизвестна причина,а засегнатата тъкан изглежда нормално. Вестибулодинията, както е и главоболието не са болести.

Вестибулодинията е честа причина за болката при проникване по време на полов акт. Тя може да бъде придружена от вагинизъм, неволно съкращаване на тазовите мускули, което не позволява осъществяването на сексуален контакт. Вагинизмът също може да причини болка,но при него голяма роля играят психологическите нагласи.

Какви са симптомите?
  1. Болка, която се появява, когато вестибюла бъде докоснат, както по време на сексуално проникване, така и при  поставяне на тампон или понякога по време на друга физическа активност като каране на колело.
  2. Болка, която не присъства през цялото време
  3. При някои пациенти има болка при уриниране
  4. Болката може да се задържи в продължение на няколко часа
Какво я причинява?

Вестибулодинията главно се свързва със свръхчувствителни нервни окончания по засегнатата лигавица. Вестибулодинията може да се задейства или изостри от минали заболявания:

  1. Хронична гъбична инфекция (млечница) и вулвовагинално възпаление
  2. Наранявания, включително сексуални престъпления, раждане , лазерно лечение или операция
  3. Заболяване на кожата, особено дразнещ контактен дерматит към детергенти, душове, превръзки
  4. Емоционални фактори

Малки червени петна могат да бъдат забелязани в района на вестибюла поради възпаление на дребните смазочни жлези. 

Кои жени страдат от Вестибулодиния?

Вестибулодинията обикновено засяга сексуално активните жени на възраст от 20 до 40 год., но по-младите и по-възрастните жени също могат да бъдат засегнати.

Как се поставя диагнозата?

Вестибулодинията  се диагностицира, когато жената описва,че има болка около входа на влагалището и стандартните лечения за вагинални инфекции не дават желания резултат.

Могат да се извършат – обстоен кожен и гинекологичен преглед, по-подробни  вагинални натривки за бактерии и дрожди, и кожна биопсия , но в този случай са безполезни.

Лечение:

Жените с  Вестибулодиния може да страдат от това състояние в продължение на месеци или години. Лечението може да бъде трудно,трябва отдаденост от страна на пациента и терапевта  за да се преодолеят физическите и психологическите въздействия на заболяването.

При някои пациенти симптомите изчезват от самосебе си, въпреки че това може да отнеме месеци или понякога години.

Най-успешните мерки са:

  1. Избор на физиотерапевт, специализиран в гинекологични проблеми и тазови упражнения , биофидбек, електрическа стимулация и мускулна релаксация.
  2. Трициклични лекарства  като амитриптилин, нортриптилин или дезипрамин, които са  антидепресанти, взето в малки дози през нощта. Дозата трябва да се увеличава постепенно от 5 до 10 мг , от  75 до 100 мг в зависимост от ефекта. Тези лекарства имат  стабилизиращ ефект върху нервните окончания.
  3. Ако те са неуспешни, антиконвулсантите- габапентин или прегабалин, могат да бъдат успешни.
  4. Има ефективни доказателства за експериментално инжектиране на ботулинов токсин в засегнатите райони. При тежки случаи, засегнатата област може да бъде изрязана.
  5. Хирургията също може да бъде много успешна, но понякога влошава симптоматиката, така че се извършва рядко.
  6. Кремовете които действат като местна упойка като Лидокаин,Емла и др. могат да предоставят временно облекчение.Могат да се използват 15мин преди полов контакт.
  7. Топлата вода помага,защото разпуска напрежението на мускулите.