Какво предизвиква повишаване на ДХЕА хормона

Какво предизвиква повишаване в нивата на  хормона ДХЕА и как мога да ги понижа?

ДХЕА (дехидроепиандростерон) е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, и нивото му в тялото спада рязко в напредване на възрастта. ДХЕА  всъшност подобрява настроението, мускулния тонус и имунитета, като в същото време понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Високото ниво на ДХЕА и нормалното ниво на кортизол е обичайно при хора, които се възстановяват от дълги периоди на силен стрес.

Единствените възможни отрицателни симптоми в резултат на високото ниво на ДХЕА ,доколкото е известно, произтичат от факта, че този хормон е прекусор на тестостерона и естрогена.След като се преобразува в тези два полови хормона, ДХЕА може да се окаже фактор за хормонален дисбаланс и симптоми като нередовен месечен цикъл,агресивност,акне, честа смяна на настроенията и т.н.steroid pathway

Трябва да се отбележи обаче,че тези симптоми се проявяват само при хора,които приемат големи количества ДХЕА  под формата на хранителна добавка(в САЩ тя се продава без рецепта като хормон против стареене и стрес).

Не са известни директни методи за регулиране на нивото на ДХЕА освен цялостната грижа за надбъбречните жлези.За тази цел трябва да намалите въздействието на стреса върху организма си, като отделяте повече време за почивка, спрете консумацията на стимуланти като кафе,черен чай,шоколад,цигари и богати на захар рафинирани храни, които всяват хаос в нивото на кръвната ви захар, пийте допълнително витамини В комплекс и С,както и билката сибирски женшен.