Вулварна интерепителна неоплазия

Вулварна интраепителна неоплазия

  • Какво е вулварна интраепителна неоплазия?

Вулварна интраепителна неоплазия е предракова кожна лезия(ВИН). Също се нарича плоскоклетъчна интраепителна лезия.

Повечето жени, диагностицирани с ВИН имат следните симптоми:

-Лек до тежък  вулварен сърбеж
-Леко до тежко  вулварно изгаряне
-Една или повече леко повдигнати добре оформени кожни лезии, които могат да бъдат розови, червени, кафяви и / или бели на цвят.

Vulvar_Intraepithelial_Neoplasia,_Grade_3_(VIN_3)

  • Защо се появява ВИН и кой е в опасност?

Вулварната интерепителна неоплазия може да се наблюдава при жени на всякаква възраст, въпреки че в момента страдат по-голям брой млади жени (дори тинейджърите). Средната възраст на жените с ВИН е 45-50 години.

  • Следните фактори са свързани с ВИН:
  1. HPV причинява половината от всички случаи на ВИН.
  2. ВИН  причинява генитални брадавици и  генитален рак (рак на шийката на матката, вагинален рак и рак на ануса).
  3. Само онкогенни видове HPV (особено типове 16 и 18) са свързани с ВИН, и те не винаги причиняват видими брадавици.
  4. Около половината от жените с ВИН  имат история на необичайни цервикални намазки или рак.
  5. Имуносупресия от заболяване или лекарства.
  6. Вулварно възпалително заболяване на кожата, особено лишеи склерозус или ерозивен лихен планус.

ВИН няма връзка с плодородието.

  • Как се диагностицира ВИН?

Колпоскопия (изследване с използване на увеличение и специална светлина) може да се използва, за да се докаже заболяването. Кожната биопсия може да  потвърди диагнозата . Пъпчиви лезии при жени в менопауза трябва да бъдат подложени на биопсия, особенно ако не изчезват от назначените медикаменти.

  • Класификация на ВИН:

Традиционно, патолози, класифицират ВИН в три степени: VIN 1, 2 или 3, в съответствие с цервикална интраепителна неоплазия (CIN 1, 2, 3).

ВИН (обичайния тип или недиференциран тип) може да бъде описана от патолог като брадавица,” basaloid” или смесена ВИН. Тези видове ВИН се дължат на инфекция с раково образуващи (онкогенни) типове на човешкия папиломен вирус (HPV) и е по-вероятно да се появят при жени, които пушат.

Ако не е  причинена от човешки папилома вирус и се свързва с бързо развиващ се плоскоклетъчен карцином. Тя възниква при около 5% от жените с лишеи склерозус или лихен планус.

ВИН, некласифициран тип, е рядко и е с неизвестен произход.

Какви лечения са достъпни за ВИН?

Обикновено  лезиите се лекуват за намаляване на риска от развитие на инвазивен рак. Целта е да се премахнат всички засегнати тъкани с разлика от очевидно незасегната тъкан. Това може да стане чрез хирургично изрязване. Понякога се извършва пълна вулвектомия, в зависимост от степента на заболяването.

Ако не се подозира рак, лазерната аблация може да се използва в някои центрове, и обикновено се извършва под обща анестезия.

Медицинската  терапия докладва, че е ефективна при поне някои случаи на ВИН, и е полезно за лечение на области склонни към мултифокална заболяване. Опциите включват:

-Имиквимод крем, прилаган три пъти седмично в продължение на 12 до 20 седмици.
-5-флуороурацил крем, прилаган два пъти дневно в продължение на няколко седмици. Това предизвиква доста тежко възпаление (няколко седмици) и няма да бъде толериран от всички жени. Той е по-малко ефективен от имиквимод крем.
-Фотодинамична терапия (PDT) изисква специализирано оборудване и може да бъде много болезнена.
-Cidovir е описано, че помага при някои пациенти.

Нито един от тези медицински лечения  не са официално одобрени за ВИН. За съжаление повторение на ВИН се среща в най-малко една трета от пациентите. Това е по-вероятно, ако:

  1. Пациентът е имунносупресиран
  2. Мултифокална заболяване
  • Предотвратяване на VIN:

Имунизация с HPV ваксина е показана за намаляване на риска от ВИН, както и рак на шийката на матката и генитални брадавици.

Жените, които са имали генитални брадавици или предишни ВИН трябва да се насърчават да се откажат от тютюнопушенето.

Висококачествена ВИН може да се превърне в инвазивен рак в по-късните години. Това отнема средно повече от десетилетие за HPV-свързан обичайно ВИН да прогресира до рак, но рак може да се развие по-бързо в диференциран ВИН.

Внимателното проследяване след лечението е от съществено значение в дългосрочен план. Неоплазията може да се повтори, особено ако изрязаните маржове са неадекватни. Проследяване на всеки 6 до 12 месеца се препоръчва за най-малко 5 години след операцията за ВИН.

До 50% от жените с това заобяване развиват цервикална интраепителна неоплазия (CIN), анални интраепителна неоплазия (AIN), вагинален intraepeithelial неоплазия  или инвазивен рак на половата система или ануса. Особено важно е да има редовни цервикални намазки.

Свързани теми:

  1. Туморни образувания
  2. Киста на яйчниците
  3. Рак на шийката на матката
  4. Овариални тумори
  5. Миома на матката
  6. Лимфогранулома ингвинале