Аномални кръвотечения

Аномални кръвотечения

Всички патологии на матката или нарушения в работата на яйчниците водят до нефункционални кръвотечения, които са възможна проява на много гинекологични заболявания.Към тях се отнасят хроничните възпалителни процеси, доброкачествените и злокачествените тумори, ендометриозата, нарушената секреция на полови хормони, недоносване на плода и др.

Разграничават се няколко вида аномалии на кръвотечения.Те трябва да се приемат като тревожни симптоми, но само щателното изследване може достоверно да определи развитието на патология.

  1. Междуменструално овулационно кръвотечение

Може да възникне в периода на овулация във вид на оскъдно кърваво или кафеникаво на цвят течение.Продължава 2-3 дни .Обикновенно не е опасно за здравето на жената и не е свързано с някаква патология.Но е желателно да се отиде на доктор,за да се изключи възможността от финекологично или онкологично заболяване.

       2.Метрорагия

Маточно нециклично кръвотечение, което се повтаря през нерегулирани периоди от време.Може да бъде предизвикано от употреба на някои контрацептиви(например маточна спирала), лекарствени средства(например за отслабване), а също така може да е симптом на заболяване на половите органи – миома,полипи, ендометриоза,злокачествени тумори на шийката или тялото на матката.

  3.Маточните кръвотечения биват циклични и нециклични.

  • цикличните са обилни и възникват в дните на менструация
  • нецикличните могат да се появят по всяко време и да продължат дълго – седмици и дори месеци.

Основните причини за цикличните кръвотечения са:

Основни причини за нецикличните кръвотечения са:

  4.Маточното циклично кръвотечение е сходно с менструация.По правило то е симптом за сериозно гинекологично заболяване.Неспециалистът би се затруднил сериозно да отличи редовното маточно кръвотечение от менструалното.Ето защо при най-малко подозрение трябва да се обърнете към лекар и да направите всички необходими изследвания, за да се  изключи възможността от развитие на доброкачествени или злокачествени тумори и други заболявания на женските полови органи.

Основните признаци на маточните кръвотечения са:

  • продължителност над 7-8 дни
  • кръвта се отделя със съсиреци или тече на струя. което води до слабост, бледост на кажата на лигавиците, понижаване на кръвното налягане

  5.Дисфункционално маточно кръвотечение

То е резултат от нарушен хормонален баланс в организма, който се контролира от системата хипоталамус-хипофиза-яйчници-матка.

То не е симптом за сериозно заболяване, но само по себе си може да даде тласък за развитие на болест, особено при жени над 40 години.

За възникването му съдействат най-разнообразни фактори: възрастови особености на организма, нервно-психични нарушения, работа във вредни производства, неблагоприятни битови условия, инфекциозни заболявания, хронични възпалителни процеси в половите органи и др.

Такива кръвотечения обикновенно се появяват или в началото или в края на детеродния период.Повече от 70% от случаите на възникването им се придружават с нарушаване на процеса на овулация.За това заболяване е характерно редуването на закъсняването на менструацията (до няколко седмици) и кръвотечения с различна сила и продължителност.

Причините за дисфункционалното маточно кръвотечение могат да се определят само с изследвания.Жените над 35 години, а също нераждалите или страдащите от някакви гинекологични заболявания би трябвало да си направят биопсия от маточната лигавица.

Свързани теми:

Естествени кръвотечения

Аномални кръвотечения

Лечение

Природната аптека помага