Лактация

Лактация

След раждането, новороденото поема необходимите за растежа и развитието си вещества от млякото. Пълното развитие на млечните жлези, което ги прави годни за секреция на мляко, става главно през първите четири месеца на бременността. Това става под действие на прогестерона и естрогените секретирани от плацентата, на плацентарния лктогенен хормон, пролактина на предния дял на хипофизата. Освен секреторната тъкан, в млечните жлези се отлага и допълнително количество мастна тъкан. По време на бременността самата млечна секреция се потиска от високите нива на прогестерон и естрогени, които се секретират от плацентата. След раждането и отделянето на плацентата, потискащото действие на тези хормони отпада и под влияние на пролактина започва млечната секреция.
Състав на млечната секреция. През първите 2 –3 седмици се секретира т.н. коластра в количество около 40 мл дневно. Отличава се от “истинското” мляко с по-ниското съдържание на мазнини, млечна захар и някои витамини от група В и по високото съдържание на белтък, соли, витамините А, D, Е, К, както и по голямото количество антитела, които предпазват новороденото от инфекции. През втората и третата седмица след раждането съставът на секрета постепенно се променя, увеличават се мазнините и млечната захар – това е т.н. “преходно” мляко. След третата седмица се секретира “истинското” мляко с високо съдържание на мазнини, млечна захар, пълноценни белтъци, и др. необходими за растящия организъм съставки. Калорийната му стойност е 75 ккал за
100 мл. Синтезирането на повечето съставки на млякото се извършва в клетките на жлезистата тъкан като изходните продукти се доставят от кръвта на майката. Това изисква пълноценно хранене на майката, която кърми. Разработени са норми за хранене при кърмене и те се съдържат в специални таблици. Нормалното количество кърма за денонощие за дете с тегло 5 – 6 килограма е около 750 мл. Общата калорийна стойност на храната на майката трябва да бъде увеличена с 400 – 500 ккал. Съдържанието на калций и на фосфати в храната на майката трябва да бъде 400 мг дневно.
Регулация на млечната секреция. След раждането, секрецията на мляко се поддържа от ритмичното кърмене на детето. Основният хормон, необходим за образуване на мляко, е пролактинът. Докато детето суче, се поддържа достатъчно висока секреция на пролактин. Механизмът е следният: механичното дразнене на гръдното зърно при кърмене активира механорецептори и чрез нервни импулси по сетивни пътища информация за дразнене на гръдното зърно достига до хипоталамуса. В хипоталамуса тази информация предизвиква потискане секрецията на хипоталамичен хормон – допамин. Извън периодите на кърмене допаминът потиска секрецията на пролактин. Потискането на допамина при кърмене, освобождава от потискане секрецията на пролактин от предния дял на хипофизата. Пролактинът стимулира синтеза и секрецията на мляко. Две до три седмици след спиране на кърменето, спира и млечната секреция.
Докато пролактинът е необходим за образуването и секрецията на мляко, придвижването на млякото по каналчетата на млечната жлеза се подпомага от съкращението не специализирани, миоепителни клетки, които при съкращението си подпомагат “слизането” на млякото. Механизмът е рефлексен: информацията за механичното дразнене на зърното при кърмене се предава по сетивни влакна, достига до хипоталамуса, където стимулира невроните, секретиращи хормона окситоцин. Окситоцинът преминава по аксоните на тези неврони в задния дял на хипофизата, откъдето се отделя в кръвта. По кръвен път достига до миоепителните клетки на млечните жлези и ги активира. Това улеснява поемането на млякото от детето. Рефлексът може да се повлияе от различни стимули. Възможно е и условно рефлекторно повлияване. Така например плачът на гладното бебе може да предизвика рефлекс на “слизане” на млякото. Обратно, състояние на стрес може да потисне този рефлекс.
В случаите, когато се налага да се преустанови лактацията – при аборт след четвъртия месец, когато млечните жлези са готови за лактация, се прилагат лекарствени вещества, действащи подобно на допамина – естествения инхибитор на пролактина. Такова лекарствено вещество е бромкриптинът.

Свързани теми:

  1. Главоболие и хормони: Каква е връзката?
  2. 8-те Основни женски хормона
  3. Ролята на прогестерона
  4. Естроген – най-женският хормон
  5. Как хормоните влияят на тялото?
  6. Висок тестостерон
  7. Разстройства свързани с андрогена
  8. Ниски и високи нива на FSH
  9. Храни, които помагат или вредят на щитовидната жлеза
  10. 4 причини за висок тестостерон при жените
  11. Преносена бременност!
  12. Съвременни репродуктивни методи
  13. ФИЗИОЛОГИЧНИ ПРОМЕНИ В ОРГАНИЗМА НА ЖЕНАТА ПРИ БРЕМЕННОСТ
  14. Оплождане Ин Витро
  15. Цикълът ми е нередовен.Мога ли да забременея?